Zpět na hlavní obsah
Strava

Jak shazovat pro kulturistiku | Rýsovací dietní plány a Nejlepší tipy

Jak shazovat pro kulturistiku | Rýsovací dietní plány a Nejlepší tipy
Grant Koch
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Grant Koch

V kulturistice existují dvě hlavní období. Jedno, při kterém se snažíte nabrat co nejvíce kvalitní svalové hmoty, o kterém se často mluví jako o objemové fázi mimo sezónu. Ve druhém období se snažíte vyrýsovat, jak jen je to možné, a jde při něm o shazování tuku pro soutěžní sezónu. Tento článek vám ukáže, jak sestavit svůj dietní a tréninkový plán pro kulturistické vyrýsování.

Kulturisti patří mezi sportovce s nejčistší tělesnou kompozicí, když jsou zrovna v soutěžním období. Muži často mají výrazně méně než 10% tělesného tuku a ženy se pohybují okolo 12%, někdy i trochu méně. Aby byli schopni být takto vysekaní, potřebují prokázat oddanost kulturistickému životu, ale rozhodně existují způsoby, jak proces trošku zjednodušit, pokud je děláte správně.

 Jak shazovat pro kulturistiku

Abyste se zbavili váhy a tělesného tuku, musíte se dostat do kalorického deficitu. To znamená, že potřebujete spálit více energie, než přijmete.

Než začnete vytvářet energetický deficit, potřebujete vědět, kolik kalorií týdně zhruba přijmete. Jednoduchým způsobem, jak to zjistit, je sledovat, co každý den jíte a vaši tělesnou váhu, a tak zjistíte průměr na týden.

Může to být snadné, stačí stáhnout aplikaci na zaznamenávání potravin, každý den zadat, co jíte, a zjistit průměr na týden. Kromě toho byste se měli každé ráno vážit a zjistit průměr během týdne. To vám poskytne odhad vaší váhy, protože je normální, že se váha v průběhu dne mění.

Dalším krokem je vytvoření kalorického deficitu. Pro shození zhruba 1 libry tuku (440 g), potřebujete během týdne dosáhnout kalorického deficitu zhruba 3 500 kcal (například o 500 kcal méně každý den, protože 7x500 = 3 500). Pro shození 2 liber týdně jednoduše zdvojnásobte deficit2. Je normální, že na začátku budete tuk shazovat trochu rychleji, protože máte vyšší procento tělesného tuku než ke konci. Jakmile začnete být štíhlejší, tempo by se mělo zpomalit, protože nechcete ztrácet těžce vydřené svaly.

Existují 3 hlavní způsoby, jak shazovat tělesný tuk:
  • Dieta
  • Trénink
  • Kardio

Dieta, kterou budete dodržovat, udělá ve shazování tuku největší podíl. Trénink a celková aktivita se podílí na energetickém výdeji okrajově. Nakonec kardio, to může být systematicky přidáno do vašeho režimu pro zvýšení energetického výdeje3.

Dvě strany rovnice energetické vyváženosti jsou tedy příjem energie (kolik toho sníte a kolik energie vydáte, kolik aktivity a cvičení praktikujete) a kombinace méně jídla a více cvičení. Tyto dvě věci se podílejí na tom, abyste se dostali do kulturistické formy.

Shazovací dietní plán

Skoro každá dieta se může podílet na vaší shazovací fázi, pokud dosáhnete velkého kalorického deficitu. Ačkoliv neexistuje žádné jídlo, po kterém byste okamžitě přibrali (všechna jídla obsahují kalorie), existují jídla, která jsou při shazovací fázi vhodnější a která vám proces zjednoduší. Abyste se dostali do kulturistické formy, musíte prokázat opravdový zápal a něco obětovat.

Jak bylo zmíněno výše, vypočítání a dodržování kalorického deficitu je prvním krokem pro shazování. Stanovte si tempo, jakým chcete shazovat – 0,5-1 kg týdně je do začátku většinou ideální. To znamená, že budete muset dosahovat denního deficitu 500-1 000 kcal2.

Jak by to tedy mohlo vypadat, pokud vážíte 90 kg, konzumujete zhruba 3 000 kcal a chcete shazovat okolo 1 kg tuku týdně? Potřebujete vytvořit denní deficit ve výši 1 000 kcal.

To vám nechá jídlo s energetickou hodnotou ve výši 2 000 kcal.

Dalším krokem je pohled na makroživiny. Existují 3 makroživiny – bílkoviny, sacharidy a tuky.

Bílkoviny:

Toto je rozhodně ta klíčová makroživina. Bílkoviny jsou zodpovědné za udržování čisté svalové hmoty při shazování a podporují regeneraci po tréninku. Také mají přidaný benefit, že vás udrží déle syté. Je to kvůli tomu, že většinou déle trvá, než bílkoviny rozkousáte a strávíte, což pomáhá držet hormony hladu na uzdě.

Bílkoviny také mají vysoký termický efekt, což znamená, že je potřeba velké množství energie pro jejich rozštěpení, což je do rýsovací fáze skvělé. Cílem pro většinu lidí, kteří se snaží o kulturistické vyrýsování, je konzumovat 2-2,4 g bílkovin/kg tělesné váhy3.

Zůstaňme u příkladu našeho 90kg figuranta. Může konzumovat 2 000 kcal denně a požadovaný příjem bílkovin je 2 g/kg. Potřebuje tedy každý den přijmout 180 g bílkovin. 1 g bílkovin má 4 kcal, takže z bílkovin přijmete denně až 720 kcal.

Tuky:

Jsou klíčové pro vaše zdraví a jsou nezbytnou součástí vaší stravy. To znamená, že musíte přijímat tuky ze stravy každý den. Bez tuků by se řada metabolických procesů vypnula. Tuky jsou zodpovědné za produkci účinných hormonů – například testosteronu a pro absorpci vitamínů a dalších živin4.

Denní příjem tuku je většinou nastaven jako procento celkového příjmu kalorií. Doporučené množství je mezi 20 a 30 % celkového denního příjmu kalorií. Ke konci shazování může příjem na nějaký čas spadnout pod toto doporučené množství, protože celkové kalorie klesnou nízko a potřebujete velké množství bílkovin pro udržení svalové hmoty. Čím kratší tato perioda je, tím lépe pro vaše zdraví.

Když se opět podíváme na našeho figuranta, můžeme spočítat 20 % z 2 000 kcal, což je 400 kcal denně z tuků. Abychom si spočítali, kolik gramů tuku můžeme denně konzumovat, počítáme 400/9, protože jeden gram tuku má 9 kalorií. V tomto příkladu tedy náš dietní plán obsahuje cca 44 g tuku.

Sacharidy:

Jsou primárním palivem pro kulturistický trénink. Mnoho lidí si chybně myslí, že potřebujete omezit sacharidy pro vyrýsování. Pokud však sacharidy omezíte příliš, klesne intenzita vašeho tréninku, což může vést ke ztrátě svalové hmoty. Většina ovoce a zeleniny obsahuje sacharidy, takže hrají důležitou roli pro energii, zdraví, regeneraci a imunitní systém7.

Zpět k našemu 90kg figurantovi:

Momentálně máme 180 g bílkovin (720 kcal) a 44 g tuku (400 kcal). Abychom spočítali potřebný počet kalorií, odečteme od úvodního množství kalorií kalorie z bílkovin a tuků, které jsme již vypočítali.

2 000-720-400=880 kcal. Abychom zjistili množství sacharidů, spočítáme 880/4, protože každý gram sacharidů má 4 kalorie. Výsledkem je 220 g sacharidů na den. Naše kalorie a rozdělení makroživin vypadá následovně: 2 000 kcal, 180 g bílkovin, 44 g tuků a 220 g sacharidů na den.

Volba potravin

Mnoho lidí neví, co by měli jíst, když začínají se shazováním. I když se toto může zdát řadě lidí z fitness branže kontroverzní, kalorie je kalorie a neexistuje specifické jídlo, které způsobí, že tloustnete. To je, ale pouze malá část z celého kontextu.

Hlad může být opravdovým problémem, pokud se rozhodnete shazovat. A ačkoliv to nemusí být jídlo, které způsobuje, že tloustnete, existují jídla, která vás neudrží syté příliš dlouho, a vy budete chtít po chvíli další. To jsou často nejvíce rafinované zdroje, které cílí na centra potěšení ve vašem mozku.

Pokud máte štěstí a nejste hladoví příliš mnoho a příliš často, pak vaše shazování bude mnohem flexibilnější z pohledu jídla. Pokud se však hlad stane problémem (stává se to většině lidí), držet se jednoduchých, kompletních jídel by mohl být dobrý nápad.

Držte se kompletních čistých bílkovin – kuře, ryby, libové maso. Pro tuky si vyberte zdravé zdroje jako oleje a avokádo s malým množstvím saturovaných tuků z masa a mléčných produktů.

Pokud většina sacharidů pochází ze zeleniny a dalších bohatých zdrojů jako jsou brambory, ovesné vločky atd., pak je vysoká šance, že udržíte svůj hlad na uzdě.

Pokud pokušení přijde, vždy můžete do vaší diety naplánovat nějakou tu odměnu, musíte však stále plnit celkové požadavky na makroživiny – důležité je mít na paměti, že si občas musíte vybrat mezi chutným jídlem a pocitem hladu.

Trénink

Mnoho lidí dělá tu chybu, že příliš změní svůj trénink, když přijde na shazování. Obecně je nejvíce svalů nabíráno při sériích o 8-12 opakováních6.

Co rozhodně nechcete udělat, když přijde na shazování je náhle shodit váhy na činkách a trénovat pouze s vysokým počtem opakování. To je recept na ztrátu těžce vydřené svalové hmoty při fázi nabírání. Co chcete dělat, je zvedat maximální možné váhy pro 8-12 opakování a zůstat u toho, co vám pomohlo nabrat svaly6.

Vaše vzpěračské tréninky by měly být použity pro udržení maximálního možného množství svalové hmoty, nikoliv pro shazování tělesného tuku. Vaše dieta a kardio by měly být dostatečné pro snížení váhy a získání formy, kterou chcete3.

Čas jídel

Čas jídel nehraje u kulturistů při shazovací fázi velkou roli, ale může být užitečný pro udržení hladu na uzdě. Vzhledem k tomu, že dávka bílkovin je nastavena poměrně vysoko (alespoň 2 g/kg), bude jednodušší rozprostřít bílkoviny do několika jídel během celého dne pro využití maximálního možného anabolického efektu3.

I když byste mohli rozprostřít příjem sacharidů kolem tréninku pro lepší výkon, nemusí jít vždy o nejlepší volbu. Pokud to uděláte, můžete být hladoví v jiný čas, kdy by sacharidy mohly být využity lépe. Hlavním cílem diety je osekat nekvalitní hmotu a nejlepším způsobem, jak bojovat s hladem, je jíst, když jste nejhladovější. Frekvence jídel a načasování nejsou klíčové, takže si zvolte frekvenci a čas, abyste byli vždy plní a udrželi hlad na uzdě.

Bílkoviny mohou být výjimka a měli byste mít alespoň 2 proteinová jídla, maximum je 6 jídel s bílkovinami denně.

Kdy bych měl/a začít shazovat?

Pokud přemýšlíte o vstup na pódia, je lepší si to důkladně promyslet. Většina lidí si neuvědomuje, kolik tělesného tuku mají a vysekat postavu na pódium je úplně jiná liga.

Pokud jste v dobré formě a celkem štíhlí, pak by vaše kulturistické shazování mohlo začít 16 týdnů předem. To vám poskytne čas začít volněji a připravit se na poslední týdny bez uspěchání procesu a ztráty svalů. Pokud nejste v příliš dobré formě, proces by mohl vyžadovat až 6 měsíců s několika shazovacími a dietními cykly.

Vyhledejte trenéra nebo zkušeného kulturistu, aby vám poskytl upřímný názor, jak si momentálně stojíte, abyste se vyhnuli chybám s předčasnými dietami. Výsledek bude stát za to.

Co si z článku odnést

Kulturistické shazování může být jedním z nejnáročnějších a nejvíce odměňujících zážitků, které můžete zažít. Stane se životním stylem, který vyžaduje extrémní oběti. Uvidíte, že všechna vaše tvrdá dřina v posilovně vyleze na povrch, aby ji všichni viděli. Nejdůležitější je si stanovit kalorický deficit a konzumovat dostatek bílkovin. Množství sacharidů a tuků se může lišit člověk od člověka, podle stravovacích preferencí. Hlad by se mohl stát problémem, takže si dobře rozmyslete načasování a jídla, která vás udrží déle syté.

Dejte si dostatek času pro dosažení vašich cílů, především pokud to zkoušíte poprvé. Rýsování a shazování vyžaduje více času, než si můžete myslet.

Nakonec bude všechno obětování stát za to, až uvidíte výsledky vaší dřiny – vysekaná, plná a svalnatá figura.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. Chappell, A. J., Simper, T., & Barker, M. E. (2018). Nutritional strategies of high level natural bodybuilders during competition preparation. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15. https://doi.org/10.1186/s12970-018-0209-z
  2. Hall, K. D. (2008). What is the Required Energy Deficit per unit Weight Loss? International Journal of Obesity (2005), 32(3), 573–576. https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0803720
  3. Helms, E. R., Aragon, A. A., & Fitschen, P. J. (2014). Evidence-based recommendations for natural bodybuilding contest preparation: nutrition and supplementation. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 11, 20. https://doi.org/10.1186/1550-2783-11-20
  4. Liu, A. G., Ford, N. A., Hu, F. B., Zelman, K. M., Mozaffarian, D., & Kris-Etherton, P. M. (2017). A healthy approach to dietary fats: understanding the science and taking action to reduce consumer confusion. Nutrition Journal, 16. https://doi.org/10.1186/s12937-017-0271-4
  5. Mitchell, L., Slater, G., Hackett, D., Johnson, N., & O’connor, H. (2018). Physiological implications of preparing for a natural male bodybuilding competition. European Journal of Sport Science, 18(5), 619–629. https://doi.org/10.1080/17461391.2018.1444095
  6. SCHOENFELD, B. J., CONTRERAS, B., KRIEGER, J., GRGIC, J., DELCASTILLO, K., BELLIARD, R., & ALTO, A. (2019). Resistance Training Volume Enhances Muscle Hypertrophy but Not Strength in Trained Men. Medicine and Science in Sports and Exercise, 51(1), 94–103. https://doi.org/10.1249/MSS.0000000000001764
  7. Slavin, J. L., & Lloyd, B. (2012). Health Benefits of Fruits and Vegetables1. Advances in Nutrition, 3(4), 506–516. https://doi.org/10.3945/an.112.002154
Grant Koch
Autor a expert
Zobrazit profil Grant Koch

Grant Koch je nutriční specialista a certifikovaný silový coach. Vlastní několik vysokoškolských titulů z výživového poradenství a silového tréninku a také magisterský titul ve sportovní výživě se specifickým zaměřením na bílkoviny.

Grant pracuje ve fitness odvětví přes deset let a pomohl při tréninku profesionálu a sportovních týmů, ale i běžným návštěvníkům posiloven dostat se do nejlepší možné formy. V současnosti nejvíce času stráví trénováním fitness profesionálů a vzdáleným trénováním lidí.

Grant věří v to, co trénuje a odporovému tréninku se věnuje přes dvacet let. Svůj volný čas Grant nejraději tráví s manželkou a dcerou i s rodinnými psy a také dohání zameškané televizní série z Netflixu.

Zjistěte o Grantově zkušenosti více zde - a o jeho osobním tréninku zde.

myprotein