Zpět na hlavní obsah
Trénink

Jak si naplánovat trénink do Vašeho školního rozvrhu

Jak si naplánovat trénink do Vašeho školního rozvrhu
Nicol Cerna
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Nicol Cerna

 

Být student se může zdát jako ten poslední životní styl, který by mohl být vhodný pro udržování kvalitního tréninkového plánu pro kohokoliv, kromě studentů sportovních oborů. Najdete zde ale řadu pozitiv, která si můžete vzít z tréninkové rutiny a která mohou přímo ovlivnit Vaše studium, efektivitu a Váš nadhled na ty více stresující elementy studentského života.

Hledání času ve Vašem nabitém rozvrhu je úplně jiná kapitola.

Nastavte si realistické cíle

Není to vždy o masivním nárůstu hmoty nebo absolutním vyrýsování, je to o tom, zjistit co očekáváte od Vašeho tréninku a jak to do něj zapadá.

Naplánujte si tréninkový rozvrh stejně jako školní

Rozšiřte Váš školní rozvrh o několik políček každý týden, do kterých můžete umístit tréninkové jednotky. Během rušného dne Vás může rychlý trénink udržet v pozoru a vyčistit hlavu po náročných hodinách ve škole a naladit Vás na lepší vlnu, ať večer chystáte cokoliv.

Když mluvíme o nocích, možná byste si mohli stanovit neměnnou tréninkovou jednotku na ráno po Vaší party, aby se Vaše tělo zbavilo toxinů a omezit tak ztráty způsobené kocovinou.

Najděte rovnováhu

Existuje řada věcí, které se Vám mohou zdát zajímavější než trénink, když jste student a vysokoškolský život není o vynechávání akcí. Místo vybírání, vytvořte si seznam priorit (přicházejících po studijních prioritách). Cvičení má své místo v každém rozvrhu, protože to znamená zdravější tělo a mysl a umožňuje Vám tak dělat další věci z Vašeho seznamu. Všechno je tedy o tom, najít si čas, aby Vás to neomezovalo raději, než několikrát vynechat.

Myslete na cvičení, ne na posilovnu

Nedostatek financí může být hlavním záporem při rozhodování o zápisu do jakéhokoliv fitness klubu, posilovny nebo hodin jógy. Více hodin na brigádě Vám nedá žádný volný čas navíc během semestru a semestrálních prací. Pokud je dostupné, členství v posilovně může být investicí, o které stojí za to přemýšlet, ale nemusí to být středobodem Vašeho života.

Pokud je nedostatek peněz tím jediným, co Vás drží od tréninku, je na čase změnit přemýšlení a pracovat s tím, co máte. Vaše kardio cvičení můžete absolvovat běháním v přírodě a pokud jde o silový trénink, mnoho svalnatějších lidí bylo schopno nabrat hmotu bez přístupu k činkám a vybavení. Pro více nápadů se podívejte na náš blog na cenově dostupné tréninky a cvičení bez vybavení.

Udělejte z tréninku pozitivum, ne zátěž

Dobře, nechce být pouze tou svalnatou osobu, která ale nemá na konci roku žádný titul. Bicepsy nejsou zrovna to, co by Vám pomohlo zakončit úspěšně Vaše studia, dřepy Vám nepomohou s Vaší dizertační prací ze sociologie a vysoce intenzivní tréninky Vám nepřidají účast na seminářích… nebo ano?

No, v doslovném smyslu, pokud z posilovny uděláte Vaši prioritu, Vaše výkony se zlepší a Vaše studium nikoliv. Pokud však cvičení dáte vyšší prioritu ve Vašich týdenních plánech, bylo vědecky prokázáno, že existuje nemalý dopad na zvládání rozličných situací ve studentském životě.

Prvním důvodem je stres. Běžné kardio cvičení prokazatelně zlepšuje zvládat stres – užitečné, když se blíží čas odevzdání Vaší práce a ta vypadá, že vůbec neubývá. Příspěvek Vašeho tréninku na produkci endorfinů znamená, že budete celkově vyváženější. Pokud Vaši mysl bude zatěžovat méně stresu, budete schopni ji lépe zaplnit vědomostmi, které tam patří.

Dalším dobrým důvodem, proč zařadit sport jako součást Vaší rutiny je struktura, kterou to poskytne, což znamená, že můžete lépe rozvrhnout Vaši studijní zátěž.

Nicol Cerna
Autor a expert
Zobrazit profil Nicol Cerna
myprotein