Zpět na hlavní obsah
Strava

Trendy z devadesátek, které milujeme a nenávidíme

Trendy z devadesátek, které milujeme a nenávidíme
Lauren Dawes
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Lauren Dawes

Pokud jste mileniál, který rád trochu nostalgie, nebo člen generace Z, který hledá nějakou módní inspiraci, tenhle článek je pro vás.

Abychom oslavili náš Impact Week 2 s tématikou devadesátých let, řekli jsme si, že si trochu zavzpomínáme na některé nejhorší a nejlepší módní či dietářské trendy z devadesátek. Tak si dejte pauzu od brouzdání našimi skvělými slevami a připomeňte si, jak jsme jedli a oblékali se v devadesátkách.

1. Restriktivní diety

Ach, Dr. Robert Atkins. Muž, který přišel s nejspíš nejnotoričtější dietou všech dob – Atkins. Atkins dieta je založená na vysokém obsahu tuku a bílkovin, nízkém obsahu sacharidů a vyžaduje vyřazení spousty potravin.

Ačkoliv Dr. Atkins dietu vytvořil v šedesátých letech, byla popularizovaná v letech devadesátých vydáním jeho proslulé knihy „Nová dietní revoluce Dr. Atkinse“. A revoluce to tedy byla. BBC v roce 2003 podala zprávu, že 7% mužů a 10% žen tuhle dietu někdy vyzkoušela i navzdory její striktní nátuře.

Ačkoliv jsme rádi, že Atkins dieta je nejspíš už věcí minulosti, existuje spousta podobných diet…díváme se na tebe, keto.

2. Inliny

V devadesátkách jsme povýšili z kolečkových bruslí z osmdesátek na mnohem sofistikovanější inline brusle, které měly jen jednu řadu koleček oproti dvěma řadám po dvou…což mnohem ztížilo balanc, ale vylepšilo look.

Ať už byly využívány jakožto způsob dopravy nebo jste se chtěli stát profesionálem, inline brusle se objevily na seznamu přání většiny z nás.

3. Nízkotučné všechno

Víme, že jsme zrovna mluvili o vysokotučné dietě, ale byla tu také jiná dietní kultura, a to nízkotučné všechno.

Přesně tak, proti vysokotučné, nízkosacharidové dietě stáli ti, kteří zastávali ten názor, že všechen tuk je špatný a zbavovali se ho všude, kde to jen bylo možné. To vedlo k vytvoření nespočtu nízkotučných svačinek, náhražek jídel a prakticky jakékoliv potraviny v nízkotučné verzi. Bylo to tak populární, že i McDonald’s přišlo s „McLean“, nízkotučným burgerem, který tu s námi dlouho nezůstal.

4. Tekuté diety

V devadesátých letech přišel boom v podobě tekutých náhražek stravy a jen v USA se jejich prodej zvýšil o 28% v roce 1990. 2 Celebrity byly využívány jakožto tváře mnoha populárních náhražek stravy, které slibovaly úbytek na váze díky tomu, že snídani a oběd nahradíte shakem a dáte si normální večeři.

Náhrady jídel od devadesátek ušly dlouhou cestu a my jsme za to rádi. Potřebujete důkaz? Podívejte se na BeNu, naše zbrusu nové kompletní výživné shaky, které na rozdíl od jiných náhražek stravy z devadesátek obsahují adekvátní množství makro a mikroživin, díky čemuž bude vaše tělo pořádně fungovat.

5. Dieta podle krevní skupiny

O naši pozornost v devadesátých letech bohužel bojoval další trend, dieta podle krevní skupiny. Nápadem za touto dietou bylo to, že každému krevnímu typu vyhovuje jiný způsob stravování.

Tahle dieta byla popularizována Dr. Peterem D’Adamo v jeho knize „Jezte správně pro vaši skupinu“ a není moc důkazů, které by tuto dietu mohly obhájit, takže jsme rádi, že tohle zůstalo v devadesátkách.

6. Dieta bez cukru

Další běžnou dietou v devadesátkách byla dieta bez cukru. Obecný nápad za touto dietou byl vcelku zdravý, jelikož dieta zakazovala jezení zpracovaných potravin, ale dovolovala jíst ovoce, zeleninu, libové červené maso a mléčné výrobky, pokud neobsahovaly přidaný cukr.

ALE tvrzení o této dietě je směšné. Cílem diety bylo to, abyste nezvyšovali svou hladinu inzulinu, protože kvůli inzulinu ztloustnete…a to je šílenost!

7. Dieta založená na kapustové polévce

Věřte tomu nebo ne, tahle dieta sestává pouze z kapustové polévky! MŇAM. Naštěstí nebyla limitována zcela na kapustovou polívku, jídlo se lišilo v závislosti na dni v týdnu, někdy zahrnovala ovoce a další zeleninu a jednou týdně dokonce červené maso.

Dieta se soustředila na rapidní hubnutí díky tomu, že její následovatelé konzumovali okolo 1000 kcal denně. To není úplně nejrozumnější a nejudržitelnější způsob, jak zhubnout, a z velké části nezhubnete tuk, ale vodu. Milujeme efektivní meal prep na začátku týdne, ale radši bychom si nepřipravovali kotle kapustové polévky.

8. Trikoty

Oblečení na cvičení bývalo mnohem odvážnější a divočejší, což se nám svým způsobem líbí. Trikot byl možná nejlepším oblečením, když jste chtěli sledovat vaši formu, a dalo se v něm dobře pohybovat. Takže za nás trikot ano, ale asi bychom vynechali elasťáky a návleky na nohy.

9. Cyklistické šortky

Ultimátní kousek devadesátek byl pár cyklistických šortek. Zkombinovali jste je s největším tričkem, které jste našli, párem návleků na nohy a mohli jste vyrazit. Rádi bychom tomuto trendu dali zelenou jakožto nadčasové klasice, a to ve fitku i mimo něj.

Co si z článku odnést

Jsme rádi, že dietní a módní kultura za posledních 30 let pokročily. Ačkoliv rádi vidíme návrat některých našich favoritů z dětství, některé horší varianty bychom rádi nechali v minulosti…především diety, které nás nutily vyřazovat sacharidy.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Lauren Dawes
Autor a expert
Zobrazit profil Lauren Dawes

Lauren vystudovala anglickou literaturu a pochází z jihu. Miluje plavání, během uplynulých let objevila sílu tréninků se zátěží a má mnoho prostoru pro zlepšení ve svých každotýdenních hodinách Hot jógy.

O víkendech většinou peče nebo jí nějaký brunch a užívá si každý nový recept se svými spolubydlícími - hlavně od té doby, co se zbavila studentských návyků jako například života na těstovinách. Především však věří v udržování rovnováhy mezi tréninkem a sociálním životem.

Zjistěte víc o zkušenostech Lauren zde.

myprotein