Zpět na hlavní obsah
Trénink

Doplňkové sporty

Doplňkové sporty
Robin Švarc
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Robin Švarc

Tréninkem k dokonalosti. Mnozí z nás se věnují svému sportu, poctivě pilují dovednosti, aby pak vynikali v určité disciplíně. Co když už to ale není ono? Chcete se věnovat sportu, ale trápí Vás ten určitý stereotyp. A co si takhle občas zkusit i jiný sport? Třeba jen rekreačně, pro zábavu. I to Vám může přinést velkou spoustu benefitů. Těmto doplňkovým sportům budu věnovat následující článek.

U mnoha disciplín je Vaše tělo vystavování jednostranné či velice nekomplexní zátěži. Jednostranné disciplíny často zapříčiňují výskyt různých svalových dysbalancí, které mohou vést k nepříjemným zraněním. Pokud se pak člověk věnuje například pouze cvičení v posilovně, vystavuje své tělo velice nekomplexní zátěži. Snad každý z nás v posilovně potkal chlapa jako horu, který sice má pětapadesát čísel přes ruku, ale zadýchává se při cestě od stroje ke stroji. Takovéto tréninky je tedy nutno doplnit o aktivitu, která nám také správně zatíží kardiovaskulární systém. Od problémů se zadýcháváním, až k potížím se srdcem. Zdraví máme jen jedno, a tak není radno si zahrávat.

Jedním z nejšetrnějších doplňkových sportů je plážový volejbal. Proč pojem „nejšetrnější“? Tento sport Vám v podstatě nijak nemůže narušit přípravu. Pokud jste kulturista, tak pro Vás není nejvhodnější ráno uběhnout 20 kilometrů. Pokud jste například atlet, tak si do přípravy také nepřidáte něco „šíleného“. Plážový volejbal Vás jistě unaví, ale rozhodně Vás nezničí tak, že byste se další den nemohli věnovat svému primárnímu sportu. Rychlý pohyb v písku má své výhody.  V mnoha sportech, jako například basketbal či fotbal je zapotřebí dobrá práce nohou. Písek je ideálním povrchem pro zdokonalování tohoto atributy a nejen to. Pohyb na tomto povrchu také značně posiluje oblast kotníků, což je skvělá prevence zranění. Zapracujete na reflexech, atributech jako je výskok či práce nohou a to vše na sluníčku s přáteli. Pro milovníky sportu skvělá volba.

Jako další doplňkový sport je nutno zmínit plavání. Léto k této aktivitě zkrátka vybízí. Plavání by do svého plánu měl zařadit snad každý sportovec. Úžasné na zatížení hluboce uloženého svalstvo a středu těla. Komplexní pohyb, který nikomu neuškodí. Pokud se nacházíte v náročné přípravě na soutěž či závody, můžete plavání pojmout relaxačně. I tak se ovšem od těla dočkáte kladné odezvy. Plavání je skvělou kompenzací pro sportovce s jednostrannou zátěží. Na druhé straně je tato aktivita velice prospěšná pro srdce a kardiovaskulární systém celkově, což může pomoci lidem, kteří potřebují zapracovat právě na těchto aspektech.

Co takhle nějaký výlet na kole? Cyklistika, je dalším velice oblíbeným doplňkovým sportem. Není se čemu divit. Pro člověka, který se nevěnuje sportu příliš aktivně, je to parádní volba. Další ze sportů, který by se zařadil někam do složky „cardio“ ovšem nabízí i velice kvalitní zatížení svalstva dolních končetin. Nikdo po Vás nechce výkony jako na Tour de France, ale pokud Vás čeká cesta dlouhá několik kilometrů a Vy uvažujete o jejím absolvování za pomoci automobilu, tak si rychle vzpomeňte na tento článek. Jízda na kole se také řadí k velice zdravím aktivitám. V horkých letních dnech snad pozor jen na nepříjemné svalové křeče. Pokud však nezanedbáte hydrataci a nechybí Vám minerální látky, můžete se bez obav vydat vstříc dalšímu pohybu.

Dále bych rád zmínil bruslení. Je léto a tak se budeme bavit spíše o kolečkových bruslích. Ve výsledku ovšem žádné stěžejní rozdíly stejně nenajdeme. Bruslení je v podstatě podobnou aktivitou, jako jízda na kole. Kardiovaskulární zatížení, které není jednostranné a je doplněno o zatížení dolní poloviny těla. Zde se ovšem bruslení jeví jako komplexnější. Krom zatížení dolní poloviny těla je tu pak poměrně významně zatížena oblast beder. Některým jedincům může tento fakt dělat problémy, ale Vaše bedra si na tuto zátěž během několika jízd zvyknou. Krom velkých svalů je pak zatížena i oblast kotníků, což jak již jistě víte, funguje jako dobrá prevence zranění. Krom oblasti kotníků je vyvíjen i velký nápor na oblast holenní. To může být pro hodně sportovců lehce nezvyklé, ale věřte, že i zde se nachází sval, který je potřeba nějak posílit.

Teď ale na chvíli opustíme od letních sportů. I v zimě se dá Váš trénink obohatit. Není to žádná věda. Asi každého napadne lyžování. Při této aktivitě velice kvalitně procvičíte hluboce uložené svalstvo. Každý dobrý lyžař totiž jezdí s dobře zpevněným tělem a silnou, stabilní základnou. Posílena je pak především oblast beder a dolních končetin. Že je důležitá technika jen v posilovně? Určitě ne. I u lyžování je korektní forma potřeba. Nepříjemné bolesti zad po lyžování často pochází právě odtud. Velký pozor si pak musí dávat sportovci, kteří se jakkoliv potýkali například se zraněním kolene. Ohledně těchto věcí však jistě vyhledáte odbornější doporučení.

Posledním sportem, který doporučím, bude jízda na běžkách. Ideální zatížení kardiovaskulárního systému, které se jako bonus provozuje především v horských oblastech. To je další velké lákadlo pro sportovce z mnoha různých odvětví. Krom zdravé vysokohorské zátěže si pak pořádně zapracujete i svalově. Při jízdě soupaží zapojíte především svaly deltové a trojhlavé pažní (triceps). Pokud přejdete na „bruslení“, přidáte k již zmíněným svalům ještě svaly dolní poloviny těla. Především při sjezdech a zatáčení pak také posílíte hluboce uložené svalstvo.

Doplňkové sporty jsou nedílnou součástí přípravy profesionálních sportovců. Málo sportů nabízí opravdu komplexní průpravu pro lidské tělo, a tak je občas potřeba sáhnout i do jiných odvětví. Snad Vám článek pomohl s načerpáním užitečných informací a Vaše výkony půjdou jen a jen vzhůru!

 

Robin Švarc
Autor a expert
Zobrazit profil Robin Švarc
Robin Švarc je studentem Vysoké školy tělesné výchovy a sportu Palestra. Současně je držitelem trenérské licence C v oblasti basketbalu. V roce 2018 současně absolvuje celoroční kurz Basketbal Strength & Conditioning pod vedením Francesca Cuzzoliniho, který jako první Evropan pracoval jako kondiční trenér v zámořské NBA (Toronto Raptors). Robin také působí jako kondiční trenér v BA Nymburk a ve zdejší basketbalové akademii zastává pozici sistenta trenéra v kategorii U17 a sám je hlavním trenérem v týmu U11. Jako kondiční trenér pomáhá s přípravou několika hráčů z nejvyšší basketbalové soutěže – Kooperativa NBL. Více informací o Robinovi také naleznete na jeho Instagramu: https://www.instagram.com/robinsvarc/ Ve svém volném čase se aktivně věnuje sportu. Osm let hrál fotbal a čtyři roky závodně plaval. Na elorepublikové úrovni se věnoval osm let basketbalu, když působil v juniorských extraligách. V roce 2017 se stal juniorským mistrem republiky v americkém fotbale.
myprotein