Zpět na hlavní obsah
Trénink

Ten „pravý“ – osobní trenér

Ten „pravý“ – osobní trenér
Andrea Skolkova
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Andrea Skolkova

Osobních trenérů najdeme jen v naší malé zemičce tisíce a je těžké orientovat se v tom, který pro vás bude tím správným. Pojďte si přečíst, čeho si při hledání trenéra všímat a jak při finálním výběru nešlápnout vedle.

TRENÉR JAKO POMOCNÁ RUKA

Osobní trenér je vhodný úplně pro každého, kdo se věnuje jakémukoli sportu. V tomto článku budeme mluvit hlavně o trenérech pohybujících se ve fitness centrech a věnujících se rekreačním či začínajícím amatérským sportovcům.

Profese „trenér“ v sobě ve skutečnosti ukrývá několik rolí. Trenér musí být tak trochu:- fyzioterapeutem (jeho prací je i najít příčiny vašich problémů s pohybovým aparátem a řešit je)- lékařem (i některé nemoci souvisejí se stavem pohybového aparátu)- výživovým poradcem (protože bez pořádného jídla není výkon a už vůbec nelze dosáhnout pokroků v oblasti hubnutí / nabírání) - psychologem (měl by vám být schopen pomoct i s mentální stránkou cvičení, například se zvýšením sebevědomí, minimalizací působení negativních myšlenek na snížení výkonu a podobně) - vědcem (pročítání studií o tréninku a výživě by mělo být jeho denním chlebem)- kamarádem (toto trochu s nadsázkou, ale trenéra se kterým si nerozumíte prostě nechcete)

Proč vlastně trénovat s trenérem? Pokud se cvičením teprve začínáte, určitě je vhodné trenéra mít alespoň na pár prvních lekcí. Díky trenérově diagnostice pohybového aparátu se dozvíte, na čem byste právě vy měli zapracovat. Nastaví vám rozumný tréninkový program přesně podle vašich cílů. Navrhne cviky šité vám na míru a ohlídá vás, abyste je prováděli správně.

Po absolvování několika lekcí s trenérem vám možná přijdou další zbytečné, myslíte si, že zvládáte cvičit sami. Opak je pravdou. Úplně nejlepší by bylo, kdyby každý měl svého osobního trenéra po celý život. Proto, pokud je to ve vašich možnostech, je dobré trénovat s trenérem stále, případně alespoň příležitostně. Správně zvolený trenér bude váš tréninkový program neustále nastavovat a posouvat tak, abyste někam směřovali, zlepšovali se a dosahovali vašich cílů. A hlavně, což je nejdůležitější – bude vás kontrolovat, abyste si cvičením neškodili, ale pomáhali.

Vše výše uvedené se ale bohužel nedá říct o všech trenérech. Jak si tedy vybrat toho správného, který vám bude opravdu pomáhat?

JAK ODLIŠIT DOBRÉHO TRENÉRA OD NEVHODNÉHO TRENÉRA

Jakto, že vlastně vůbec existuje něco jako „špatný trenér?“

Rozdělila bych „špatné trenéry“ na dvě skupiny. První skupina jsou trenéři, kteří jsou špatní pro všechny. To jsou většinou osoby, které si udělaly kurz instruktora fitness v nějaké pochybné trenérské škole, o cvičení se nijak nezajímají a s lidmi cvičí to, co je zrovna napadne. Jejich revírem jsou nepříliš vyhlášené posilovny, ale občas je najdete i v těch známějších (jak se tam dostali, těžko říct). Charakteristickým znakem je půlhodinové vykecávání o ničem, zatímco klienti chodí na páse. Následuje desetiminutové cvičení ve stylu „vystřídej co nejvíc cvičebních pomůcek“ a následně opět chůze na páse.

Druhou skupinou jsou trenéři, kteří nejsou vhodní pouze pro vás, zatímco pro někoho jiného můžou být skvělou volbou. To je většinou případ, kdy si s trenérem nesednete buď osobnostně, nebo vám nesedí styl jeho tréninku. Jako klasický příklad můžu uvést typickou ženskou nechuť vzpírat. Trenér využívající i prvky ze vzpírání není vhodný pro ženy třesoucí se už při pohledu na činku, ale může být skvělým trenérem pro slečnu, kterou vzpírání baví.

JAK SI VYBRAT TOHO PRAVÉHO

Pořád se bavíme o trenérech. ?

Diagnostika a postupnost. Opravdový trenér vám vždy před zahájením tréninkového programu udělá diagnostiku, screening nebo něco tomu podobné. Jen díky tomu zjistí, jestli je u vás vše správně rozvinuto, kde máte případné nedostatky například v nedostatečné mobilitě, zkrácení svalů a podobně. Při následném sestavování tréninkového plánu by vždy měly být na první místě výsledky diagnostiky, až potom vaše cíle. Pokud například přijde chlap s tím, že chce dead-liftnout 150kg, ale nemá dostatečně zpevněný střed těla a nezvládá správně aktivovat hýždě, musíme ho prvně naučit tyto dvě věci a až potom začít vůbec s něčím, co připomíná dead-lift. Pro mnoho klientů je toto těžké zkousnout a raději si najdou někoho, kdo s nimi bude tahat těžké mrtvoly od prvního tréninku. Zkuste se přes toto přenést a věřte tomu, že díky postupnému navyšování obtížnosti a zdravotnímu funkčnímu tréninku se dostanete mnohem dál (a navíc bez obtíží).

Aktivní zájem o sport. Sám trenér by se měl nějakým způsobem hýbat (pokud mu to zdraví dovoluje) a sportu který trénuje se věnovat alespoň v minulosti (to platí hlavně u specializovaných trenérů, např. triatlonových, plaveckých…).

Neustálé dotazování. Ptá se vás trenér pořád jak se cítíte, jestli vidíte výsledky, jestli vás něco bolí, táhne, jak se cítíte po minulém tréninku, jak se cítíte dnes, co jste jedli? Neberte to jako výslech, všechny tyto otázky slouží k vylepšení trenérské služby. ? A ptejte se i vy. Proč cvičíme tohle? K čemu mi je tohle? V čem mě tohle posune, zlepší? Proč mám tuhle váhu a dělám tolik opakování? Správný trenér vždy ví odpověď.

Recenze klientů. Ideál je, pokud má trenér webové stránky a můžete si na nich přečíst i „recenze“ od jeho bývalých či aktuálních klientů. Pokud stránky nemá, stačí se ve fitku poptat či se zeptat přímo trenéra na kontakt na některého z klientů. Pokud si je trenér svou kvalitou jistý, neměl by to pro něj být problém.

Certifikáty, ale… V tomto případě bohužel neplatí „čím více, tím lépe“. Každý trenér by měl mít certifikát instruktora fitness. Pak by se měl ve svém oboru i nadále rozvíjet. Záleží pak spíš na kvalitě kurzů a seminářů, které trenér absolvuje, jestli mu dají i něco jiného než další papír do vitrínky.

Tréninkový plán na míru. Trenér by měl tréninky sestavovat přímo vám dle vaší kondice, zdravotního stavu a podobně. Pokud přijdete na trénink a vidíte trenéra s jiným klientem cvičit do puntíku přesně to, co jste vy spolu cvičili včera, zbystřete. Zároveň platí, že by trenér měl tréninky sice plánovat dopředu, ale měl by být schopen je dle aktuální potřeby upravit (například pokud vás bolí ruka, cítíte se unaveni …).

Osobnost. Jeden z velmi důležitých bodů. Sebelepší a sebeuznávanější trenér pro vás nebude dobrý, pokud vám osobnostně nesedne. Přijde vám váš trenér divný, příliš přísný, negativní, necítite se v jeho přítomnosti dobře? Změňte ho.

ZÁVĚR

Jak vidíte, vybrat si trenéra je docela věda. Věřím ale, že pokud o trenérovi přemýšlíte, časem se vám najít toho pravého podaří a rozhodně toho nebudete litovat.

 

Andrea Skolkova
Autor a expert
Zobrazit profil Andrea Skolkova
Andrea Skolková je nejen nadšenou autorkou článků o tréninku, výživě a zdraví, ale také studentkou oboru biologie a tělesná výchova na univerzitě v Hradci Králové. V rámci studia se zabývá především funkčním tréninkem a s tím související anatomií a fyziologií člověka. Ráda se vzdělává i ve volném čase, takže je absolventkou spousty trenérských kurzů a seminářů. Je certifikovaným fitness instruktorem, instruktorem cvičení se závěsnými systémy a balančními pomůckami, TRX® trenérem, absolventem seminářů od KB5 a CoreTraining. Střípky z jejích tréninků a každodenního života naleznete na jejím Instagramu: https://www.instagram.com/andiesaurusss. Její vzpěračské výkony ze závodů si můžete prohlédnout na osobním profilu Powerlifter: https://www.powerlifter.cz/andrea‐skolkova‐u13762.aspx. Prostřednictvím článků ráda předává své zkušenosti z práce osobního kondičního trenéra. Práci ve fitness se věnuje přes pět let a mimo cvičení se snaží svým klientům pomáhat I se stravou a celkovou udržitelností zdravého životního stylu. Aktuálně pracuje v Pardubicích jako trenérka Funkčního Cvičení, OnRamp coach a osobní trenér. Andrea se věnuje Funkčnímu fitness a vzpírání. V obou disciplínách se účastní českých závodů. Okrajově se věnuje překážkovým běhům a občas vyzkouší nějaký triatlon. Mezi její největší úspěchy patří první místo na Hradeckém terénním triatlonu v srpnu 2016, šesté místo na Gladiator Race v říjnu 2017, druhé místo na Bestii Open v únoru 2018, třetí místo na Akademickém mistrovství ČR ve vzpírání v červnu 2018 a třetí místo na Bcross Challenge v srpnu 2018. Mimo to ve volném čase ráda běhá, plave, jezdí na kole a toulá se v přírodě. Kromě sportování ráda tráví volný čas s přáteli u kvalitního jídla či dobré kávy.
myprotein