Zpět na hlavní obsah
Strava

Jak zvládat přirozené chutě při menstruaci

Jak zvládat přirozené chutě při menstruaci
Monica Green
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Monica Green

Naše ambasadorka a osobní trenérka Katie Nelson, aka KatieJFit, poradila na Instagramu ženám, které se potýkají s premenstruačním syndromem, známým jakožto PMS.

Chutě obvykle při PMS přichází v důsledku kolísajících hormonů, které zvyšují hladinu hladu. Ale v těchto chutích může být těžké se vyznat, obzvlášť pokud pracujete na určitém cíli ve fitku, ať už jde o budování svalů, hubnutí nebo práci na přítazích. Katie nabídla pár způsobů, jak se přenést přes menstruační chutě a stále zůstat na správné cestě za svými cíli.

Tohle nám řekla.

https://www.instagram.com/p/CVgQmwBop74/?utm_source=ig_embed

‚Naslouchejte pocitům hladu‘

Hlad se přirozeně při PMS zvyšuje a Katie doporučuje tělu dodat kalorie, které potřebuje, aby si zachovalo pozitivní vztah s jídlem, a abyste se se vyhnuly cyklům restrikce a přejídání se.

„Naslouchejte pocitům hladu, a pokud jsou opravdu silné, dodejte tělu těch extra 100-200 kcal! Protože když se budete omezovat, budete mít větší pravděpodobnost, že se jednoho večera pořádně přejíte! Nebo si dejte jedno jídlo navíc, takové, na které máte chuť.“

‚Jezte větší objem jídla‘

Katie doporučuje sledovat si makra se speciální pozorností na tucích, bílkovinách a zelenině.

„Zvyšte denní příjem tuků (třeba z oříšků, hořké čokolády a avokáda), zvyšte objem jídla pomocí zeleniny a udržujte vysoký příjem bílkovin, abyste byly syté a předešly tak chutím. Nejlepší je držet níž jednoduché sacharidy a cukry, jelikož tyto potraviny mohou zvyšovat hladinu glukózy v krvi, což poté následně vede k většímu hladu.“

‚Jezte později‘

Další tip Katie se týká načasování. Naplánujte si jídla a svačiny na dobu, kdy na ně obvykle máte největší chuť.

„Jezte jídla později a schovejte si svačiny na večer, jelikož to je doba, kdy máme obvykle největší chutě.“

‚Nepoužívejte to jako výmluvu‘

Všechny bychom na sebe během PMS měly být hodnější, s čímž Katie souhlasí, ale to může snadno vést k tomu, že ztratíme progres nebo se od svých cílů poněkud vzdálíme. Naplánujte si na PMS chutě třeba přestávku v dietě.

„Nepoužívejte to jako výmluvu, abyste se utrhly ze řetězu – troška ‚tough love‘, ale někdy je pro nás příliš snadné se vzdát a litovat se během menstruace! Určitě byste to měly brát víc zlehka a nebýt na sebe příliš tvrdé, ale pokud máte určitý cíl, jako třeba zhubnout, pak je důležité na to pamatovat a držet se toho. NEBO si na ten týden naplánujte přestávku v dietě, pokud s chutěmi opravdu zápasíte! Může to trochu zpomalit progres, ale je lepší to naplánovat, než se dostat do cyklu restrikce/přejídání se.“

Co si z článku odnést

Takže, naslouchejte pocitům hladu a dopřejte si jídla, na která máte chuť, zároveň zvyšte příjem zdravých tuků, zeleniny a bílkovin. Buďte chytřejší, co se týče volby svačinek, a snažte se dát si víc svačinek později a nezapomínejte na svoje cíle.

PS – naše vrstvené proteinové tyčinky jsou perfektní svačinkou, která zažene chutě na sladké a zároveň vám dodá spoustu bílkovin.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Monica Green
Autor a expert
Zobrazit profil Monica Green
myprotein