Zpět na hlavní obsah
Trénink

Tuk spalující neurony a síla nakopávače | Nejlepší studie tohoto týdne

Tuk spalující neurony a síla nakopávače | Nejlepší studie tohoto týdne
Evangeline Howarth
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Chcete být v obraze, co se týče nových poznatků ze světa sportu a fitness? Pak jste na správném místě. Pravidelně si rozebíráme vědecké studie, které nám dávají nové a zajímavé věci, které můžeme ve tréninku a stravě vyzkoušet.

Tento týden si popovídáme, jak využít sílu tuk spalujících neuronů, a o tom, zda předtréninkový nakopávač může skutečně zlepšit váš výkon. Tak pojďme na to.

Využití tuk spalujících neuronů

Všichni bychom už měli vědět, že abychom shodili nějaký ten tuk, musíme méně jíst a více se hýbat, ale co se týče mechanismů, které nám pomáhají tuk spalovat, tam už si jsme o něco méně jistí.

Uvnitř tukové tkáně je síť nervů propojená s mozkem. Tyhle neurony jsou to, co dává signál k odbourávání tuku, který je následně využit jakožto zdroj energie nebo na produkci tepla. Tahle nová studie zjistila, že když tyto neurony dostanou ten správný signál, mohou růst, což zvyšuje schopnost zvířete spalovat tuk.

Podle výzkumu uvolňují tukové buňky signál – hormon zvaný leptin – což následně ovlivňuje růst těchto neuronů, a pokud tento hormon chybí, tyto neurony se smršťují. Přesně tak, tukové buňky mohou v podstatě regulovat své vlastní spalování tuku. 1

Vědci zjistili, že myši, které neprodukovaly hormon leptin, byly třikrát tak těžké, více jedly a méně se hýbaly. To je proto, že této hormon překládá signál mezi tukovou tkání a tukovými depozity v mozku, což tělu umožňuje regulovat apetit a tělesnou váhu.

Co je opravdu zajímavé je to, že když těmto myším dodali dávku leptinu, více se hýbaly, méně jedly a spotřebovávaly bílý tuk pro energii a hnědý tuk na produkci tepla – tak jako normální myši. To mohlo být způsobeno právě tím, že leptin zapříčinil větší růst neuronů v tukové tkáni.

Ačkoliv je potřeba věc prozkoumat mnohem více do hloubky, jelikož tento výzkum byl proveden pouze na myších, je rozhodně zajímavé snažit se porozumět o něco více tomu, jak naše tělo reguluje tukovou tkáň.

Může předtréninkový nakopávač zlepšit váš výkon?

Už to říkáme roky, ale podle této nové studie můžeme opravdu pozorovat rozdíl v tréninku s nakopávačem a bez něj.

Tato studie zkoumala efekt vícesložkového předtréninkového doplňku stravy u dvanácti fyzicky aktivních mužů, kteří podstoupili vysoce intenzivní cvičení, a porovnávala výsledky s placebem. Výsledek je docela zajímavý. 2

Zjistili, že užití nakopávače výrazně zvýšilo počet provedených opakování nebo snahu, se kterou byla opakování provedena, a čas do selhání, ale měla jen malý dopad na VO2max (maximální tempo, ve kterém srdce, plíce a svaly využívají kyslík během cvičení).

Tyto výsledky jsou docela zajímavé, jelikož naznačují, že byste během vysoce intenzivního tréninku byli schopni provést více sérií a později byste se unavili. To v dlouhodobém hledisku znamená lepší výsledky, jelikož z každého tréninku dostanete víc.

Zajímalo by nás, zda lze tyto výsledky pozorovat i u jiných typů cvičení, ale také u většího počtu účastníků a také u žen.

Mezitím si nezapomeňte před ranním tréninkem dát nakopávač, jelikož to jediné nás někdy brzy ráno dokáže dostat ze dveří!

Co si z článku odnést

Tyhle studie nám krásně mohou pomoci trochu lépe porozumět tomu, jak naše tělo pracuje, stejně tak nám mohou nabídnout možné řešení, tak dostat více z vysoce intenzivního tréninku.

Těšíme se na další výzkum v obou těchto oblastech. Naše tělo je docela složitá věc, takže tyhle drobné informace nás mohou nasměrovat na tu správnou cestu, co se týče perfektního stravovacího a tréninkového plánu pro vás – hodně štěstí!

1. Wang, P., Loh, K. H., Wu, M., Morgan, D. A., Schneeberger, M., Yu, X., … & Cohen, P. (2020). A Leptin-BDNF pathway regulating sympathetic innervation of adipose tissue. Nature, In-press.

2. Figueiredo, C., Lira, F. S., Rossi, F. E., Billaut, F., Loschi, R., & Padilha, C. S. (2020). Multi-ingredient pre-workout supplementation changes energy system contribution and improves performance during high-intensity intermittent exercise in physically active individuals: a double-blind and placebo controlled study. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 17, 1-8.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein