Zpět na hlavní obsah
Strava

Nedostatek spánku je spojován se zvýšenou konzumací svačinek

Nedostatek spánku je spojován se zvýšenou konzumací svačinek
Emily Wilcock
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

Nedostatek spánku má za následek spoustu věcí. Třeba bolest hlavy, špatnou koncentraci a nyní i zvýšenou konzumaci svačinek.

Studie z Ohio State University zjistila, že splnění doporučené doby spánku může vést k rozumnějším volbám, co se týče svačin1 – to může znamenat buď neuzobávání si mezi jídly nebo sahání po zdravějších a výživnějších svačinkách. Například vyměníte brambůrky za jablko (to jste určitě chtěli slyšet).

Studie

20 000 Američanů ve věku 20-60 let zapisovali, co snědli za 24 hodin, a jejich spánek byl monitorován.

Účastníci byli rozděleni do dvou skupin – ti, co spali 7 hodin a ti, co ne. Vědci analyzovali příjem svačinek a kategorizovali je do skupin potravin.

Tři časy svačení byly stanoveny: 02:00 – 11:59 byla dopolední svačina, 12:00-17:59 odpolední a 18:00-01:59 večerní.

Výsledky

95,5% účastníků svačilo alespoň jednou denně. A přes 50% kalorií ze svačin pocházelo ze slazených nebo energy nápojů, brambůrků, sušenek a sladkého pečiva.

Ti, kteří nespali doporučenou dobu, měli větší pravděpodobnost, že budou dopoledne svačit, a zvolené svačiny byly bohaté na kalorie a chudé na živiny. To se stává.

Výsledky naznačují, že nedostatek spánku není jediný důvod pro svačení. Chození spát pozdě také zvyšuje pravděpodobnost svačení, i když spíte dostatečně dlouho. Rada zní jít dřív do postele, protože když jste v posteli, nemůžete loupit ledničku.

Co si z článku odnést

Pravidelně spát alespoň 7 hodin zní jako splněný sen, spousta lidí by brala i hodin 10. Ale pak bychom mohli zmeškat svačinky. Když si budete vybírat svačiny, které jsou nutričně bohaté a sedí vám do rozložení makroživin, nevidíme na svačení nic špatného.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210920132613.html

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein