Zpět na hlavní obsah
Trénink

Stání na jedné noze může podle nové studie prospět vašemu zdraví

Stání na jedné noze může podle nové studie prospět vašemu zdraví
Emily Wilcock
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

Vaření vody v konvici, čekání na dřepovací klec, ve frontě u kasy v supermarketu. To všechno má něco společného. Všechno jsou to skvělé příležitosti stát na jedné noze, což může prospět vašemu zdraví.

Nedávná studie odhalila, že čím více času strávíte na jedné noze, tím více vám to může prospět, jak budete stárnout. 1

Když pracujete v kanceláři, je těžké předejít sezení celý den, po cestě domů pravděpodobně také budete sedět. Nechtěným následkem toho je, že čím déle sedíte, tím více ztrácí vaše svaly sílu. Samozřejmě, jděte do fitka. Zase ji naberte. Ale podle nové studie existuje i snadnější řešení, a to stání na jedné noze.

Obecně vzato, když je lidské tělo vzpřímené, je vcelku nestabilní. Máme malou základnu relativně k naší výšce a šířce. Takže čím jste vyšší, tím nestabilnější jste. Naše oči, vnitřní ucho, svaly a klouby těžce pracují, abychom udrželi balanc. Čím aktivnější jsme, tím lepší bývá i náš balanc. A pokud chcete to nejlepší, stání na jedné noze vylepší i rovnováhu.

Lidé se špatnou rovnováhou mají vyšší riziko, že spadnou, a čím jsme starší, tím je tohle rizikovější.

Studie pozorovala, že mladší lidé mají lepší rovnováhu než lidé starší. Výzkum ukázal, že lidé ve věku 80 let a víc by měli být optimálně schopni stát 10 sekund na jedné noze. 2 A to především pro zlepšení hustoty kostí boků, což znamená, že když spadnou, je tu menší šance zlomeniny krčku. Ale pokud učiníte včasná opatření, pak může být vaše rovnováha lepší, než je průměr pro vaši věkovou skupinu.

Věk Průměrná doba strávená na jedné noze s otevřenýma očima (sekund)  Průměrná doba strávená na jedné noze se zavřenýma očima (sekund) 
18-39  43.4  9.4 
40-49  40.3  7.3 
50-59  37.0  4.8 
60-69  26.9  2.8 
70-79  15.0  1.9 
80-99  6.2  1.3 
 

Experti také vyzývají, abyste zkusili stát na jedné noze se zavřenýma očima. Když máme oči otevřené, tělo zleniví a spoléhá se na náš zrak, takže když zavřete oči, vaše ostatní smysly musí pracovat tvrději.

Každý den, dvakrát denně, strávíte asi 4 minuty života čištěním zubů. Zpestřete si to. Zavřete oči. Stůjte na jedné noze.

Co si z článku odnést

Půjdete do toho a vylepšíte váš balanc, abyste redukovali riziko pádu? My osobně se budeme pokoušet pokořit náš osobní rekord ve stání na jedné noze každý den. Koneckonců, 37,3 milionů pádů každý rok celosvětově je natolik vážných, že vyžadují lékařskou péči. 1

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein