Zpět na hlavní obsah
Strava

Důsledky kalorické restrikce

Důsledky kalorické restrikce
Lucie Gattnerová
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Lucie Gattnerová

O redukci váhy a dietách jste již určitě četli mnoho článků a slyšeli mnoho informací. Ale jaké jsou důsledky diet, pokud je kalorická restrikce nepřiměřená ? O tom si něco povíme právě v tomto článku.

Adaptacemetabolismuanebco se děje v našemtěle

Všichni víme, že proto, abychom zhubli, musíme snížit kalorický příjem. Velkou chybou začátečníků je příliš velké snížení – „Proč snížit málo a shazovat váhu pomalu, když můžu snížit příjem více a zhubnout více ?“ Tak to ovšem nefunguje. Sice ze začátku něco zhubnete, ale tělo je chytré a brzy si na tento příjem zvykne a váha se zastaví. Vy jste pak nuceni tento proces neustále opakovat jako v začarovaném kruhu a můžete se přitom dostat až na rapidně nízká čísla, co se energetického příjmu týče. A jaký to bude mít vliv na organismus ?

Hormonyštítnéžlázy a zpomalenímetabolismu

K tomuto zpomalení vede snížená produkce hormonů štítné žlázy. To totiž donutí organismus, aby zpomalilo metabolismus vytvořilo co nejideálnější prostředí pro navrácení vaší hmotnosti na původní číslo.

Glykogenogeneze a snižovánívýkonu

Glykogenogeneze, česky tvorba glykogenu, zajišťuje tělu dostatek energetického substrátu v podobě glukózy. Tu využívá organismus během fyzické aktivity jako zdroj energie. Při nízké hladině glykogenu v krvi dochází také ke snížení našeho sportovního výkonu a celkovému vyčerpání.

Oslabeníimunitníhosystému

Tělo je celkově oslabené a nemá dostatek energie, v důsledku čehož dochází k oslabení imunitního systému. Tělo není schopné odolávat škodlivým virům a bakteriím v takové míře a je také méně schopné zvládat tréninkový stres. Je tedy více než pravděpodobné, že snadněji podlehnete nějakému nachlazení.

Proteosyntéza 

Proteosyntéza, neboli tvorba bílkovin, je metabolický proces spojený s nárůstem svalové hmoty. Tato činnost je ovšem energeticky velmi náročná a v době, kdy je tělo v kalorické restrikci, je opravdu těžké si svalovou hmotu udržet, natož ji budovat.

Ztrátasvalovéhmoty

V dietě si tělo bere energii z tukových zásob, ale také ze svalů. Pokud však nepřijímáte ve stravě dostatek bílkovin nebo je váš kalorický deficit opravdu velký, bude brát tělo největší část energie právě ze svalů. Proč ? Je to jednoduché. Vzít si energii ze svalů je pro tělo mnohem jednodušší než rozkládat energii z tukových zásob.

Bolesthlavy

Během redukčních diet mohou nastat také bolesti hlavy, které jsou stejně jako vyčerpání spojené s nedostatkem glukózy v krvi. Pokud tímto trpíte, nezapomínejte na pravidelný pitný režim.

Menstruačníproblémy

Rychlá redukce hmotnosti a snížený kalorický příjem vede  k celkovému zpomalení metabolismu – to jsem již zmínila. Tělo omezuje svou aktivitu pouze na základní funkce potřebné pro to, abychom přežili (dýchání, vylučování, aktivita orgánů,…) . Naopak „nepotřebné“ funkce tělo vypíná. Menstruační cyklus většinou přichází na řadu jako první. To pak může vést k mnohem závažnějším zdravotním problém – obzvlášť, pokud tento problém bude přetrvávat a nebude řešen s gynekologem.

Snižovánívýkonu 

O snížení výkonu už tady řeč byla. Souvisí s nedostatkem glukózy v krvi. Nutné je si uvědomit, že postupem času nebude dostatek energie nejen na trénink, ale také na běžné každodenní povinnosti. Pokud se budete drastickou dietou trápit příliš dlouho, může se pro vás stát vyčerpávající takřka každá činnost.

Psychologickédopady

S velkou kalorickou restrikcí mohou nastat nejen fyzické, ale také psychické problémy. Odpíráte si své oblíbené potraviny, váš jídelníček není pestrý a jíte v podstatě pořád jedno a to samé a navíc jste věčně unavení a nezbývá vám ani moc energie na trénink. S tím může přijít deprese, neklid, nízká tolerance či stres. Může vás začít také trápit to, že je váš progress pomalý. To vše může vést k celkové ztrátě motivaci až nechuti dál s dietou pokračovat.

Problémy se spánkem

Pokud se všechny tyto problémy spojí dohromady, pravděpodobně začnete mít také problémy se spánkem. Tělo není úplně zdravé, ale snaží se dělat vše proto, aby byly zajištěny životně důležité funkce. Vy jste sice vyčerpaní, ale přicházejí psychické problémy jakou jsou stres a deprese, které vám nedají spát. Ve výsledku jste pak vyčerpaní ještě mnohem více.

 

 Jak tedy na to ?

Důležité je snižovat energetický příjem postupně, nikoliv drasticky. Nebojte se také dát si občas nějaký ten „cheat meal“ v podobě vašeho oblíbeného jídla. Stravu mějte stále pestrou a dostatečně se pohybujte, avšak nic nepřehánějte. A nezapomínejte dbát na dostatek odpočinku a kvalitního spánku. Sami vidíte, jaké následky může mít špatně nastavená dieta.

Pokud si chcete přečíst článek týkající se správného postupu během redukční diety, najdete jej na našem blogu pod názvem „Strategie pro spalování tuků“.

Osobnízkušenost

Sama jsem si jednou takovou dietou prošla. Bylo to úplně na začátku, když jsem se cvičením a zdravým životním stylem začínala. Přešla jsem z nicnedělání rovnou do diety. Řídila jsem se radami z časopisů, razantně se v jídle omezovala, příjem rapidně snižovala a naopak co nejvíce cvičila. Dovedlo mě to až k anorexii, se kterou se spojilo mnoho zdravotních problémů – snad všechny, které jsem zmínila, tedy kromě ztráty svalové hmoty – tehdy jsem ještě v posilovně necvičila. Až díky tomu, že jsem se dostala do posilovny, jsem získala jiný pohled na vysportovanou postavu a začala normálně jíst a cvičit. Už je to pár let a já si vyzkoušela lehčí redukční dietu, nyní ovšem žádnou drastickou – postupovala jsem tak, jak píši ve výše zmíněném článku „Strategie pro spalování tuků“.

 

 

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

http://kulturistika.ronnie.cz/c-16994-dusledky-neprimerene-kaloricke-restrikce-i.html

Lucie Gattnerová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Gattnerová
Mé jméno je Lucka a jsem studentkou Mendelova gymnázia v Opavě. Cvičím už několik let. Před dvěma lety jsem začala chodit do posilovny a úplně jsem se do toho zbláznila. Mezi mé další zájmy patří zdravé vaření, poslech hudby, nakupování zdravého jídla a sportovního oblečení a trávení času s rodinou a přáteli. Kromě toho se ve svém volném čase věnuji svému blogu, kde přispívám různými články o zdravém jídle, cvičení či zdravými recepty.
myprotein