Zpět na hlavní obsah
Trénink

Moje tréninky jsou teď méně náročné – mám zařazovat rest day? | Odpovědi na vaše otázky

Moje tréninky jsou teď méně náročné – mám zařazovat rest day? | Odpovědi na vaše otázky
Chris Appleton
Autor & Redaktor4 let Ago
Zobrazit profil Chris Appleton

Možná to pro vás bylo poslední dobou těžké. Snažit se zůstat na správné cestě za svými fitness cíli, když byla zavřená fitka, není jednoduché. Vaše tréninky možná ani teď nejsou tak intenzivní, jako byly dříve.

Se sníženou intenzitou a lehčími vahami je logické navýšit počet opakování, abychom si to vynahradili. Vyvolává to ale otázku ohledně rest days. Potřebujete je i teď?

Odpověď zní – poslouchejte své tělo.

Proč jsou odpočinkové dny důležité?

Vždycky nám bylo vštěpováno, abychom pravidelně cvičili a zůstávali aktivní, ale co se týče tréninků, více není vždycky lepší. Odpočinkové rest days jsou stejně tak důležité jako cvičení. Tréninkové plány nelze považovat za kompletní, pokud v nich nejsou naplánované rest days.

Díky pravidelným pauzám od tréninku může naše tělo a mysl regenerovat. Pojďme se podívat na to proč.

1. Snižují riziko zranění a únavy

Když intenzivně trénujete, vystavujete tělo stresu, což způsobuje únavu svalů a tělesných orgánů. Trénování o vysoké intenzitě po dlouhou dobu může zvýšit riziko zranění a přetrénování díky zvýšenému stresu na váš centrální nervový systém.

A pokud jste zranění nebo unavení, nebudete moci trénovat. To znamená žádný trénink po delší časový úsek, což vám určitě nepomůže dosáhnout vašich fitness cílů.

Přehlíženou komoditou tréninku je rutina a konzistentnost. Když váš program bude mít tyto dvě charakteristiky, váš progres bude lepší, rychlejší a vaše výsledky uspokojivější. Když se do toho vrhnete po hlavě bez jakékoliv plánované pauzy, rozhodně vám to v dlouhodobém hledisku nijak neprospěje.

2. Dodávají motivaci a energii

Rest day je odpočinek od tréninku. Ale není to jen pauza pro vaše tělo, ale také pro vaši mysl.

Plánované pravidelné pauzy od tréninku vám pomohou udržet si motivaci a vy budete připravení opět naskočit do tréninkového režimu. Navíc to dá vašemu tělu čas doplnit hladinu energie, zvýšit tréninkovou kapacitu a vy tak budete připravení pokořit další limity.

3. Pomáhají budovat svaly

Ať už chodíte do fitka na HIIT hodiny, kardio nebo zvedat činky, vyváříte tím mikroskopické trhliny ve svalech. Tyhle malé mikroskopické trhliny nejsou žádný problém. Ve skutečnosti je to důvod, proč cvičit.

Vaše tělo na to odpovídá opravou svalových vláken a jejich zvětšováním, což dovoluje vašemu tělu být silnější, víc fit a víc odolné vůči tréninku. Vaše svaly porostou více se správným tréninkem, stravou a odpočinkem.

Jak často bych měl(a) odpočívat?

Pokud právě začínáte nový tréninkový plán nebo jste nováčky ve cvičení, měli byste odpočívat každý třetí den. To znamená cvičit dva dny po sobě a třetí den odpočívat. Zkušenější cvičenci by si měli dávat aktivní odpočinek alespoň jednou týdně.

Pamatujte však, že každý je jiný, takže poslouchejte svoje tělo.

Co mám dělat v odpočinkové dny?

Každý máme jinou představu o perfektním rest day. Záleží to na intenzitě a frekvenci vašich tréninků, stejně tak na vašem životním stylu. Rest days nemusí znamenat jen celodenní sezení na gauči a sledování seriálů – ačkoliv ani na tom není nic špatného.

Pokud se vám představa dne bez pohybu vůbec nezamlouvá, dejte si aktivní odpočinek, díky kterému zůstanete aktivní, aniž byste příliš stresovali tělo. Využijte příležitosti dát si několikakilometrovou procházku nebo zlepšete svou flexibilitu pomocí jógy.

Co si z článku odnést

Vaše tělo znáte lépe než kdo jiný. Takže je důležité mu naslouchat. Pokud zaznamenáte bolesti, potíže se spánkem nebo pokles výkonu, možná je čas dát si pauzu.

Pokud se cítíte svěží a odpočatí, možná si můžete dovolit přidat do tréninkového plánu o trénink či dva navíc.

Pamatujte však, že ve cvičení vždycky neplatí, že čím víc, tím líp.

Chris Appleton
Autor & Redaktor
Zobrazit profil Chris Appleton
Chris je editorem a osobním trenérem levelu 3 s bakalářským titulem v oboru Sports Coaching and Development, a má kvalifikaci třetí úrovně ve sportovní výživě. Má zkušenosti s vedením fitness lekcí a programů pro začátečníky a pokročilé Christ je také kvalifikovaným koučem fotbalu a poskytuje brankářský trénink na vysoké úrovni a fitness trénink na poloprofesionální úrovni, včetně nutričního poradenství, aby byl zachován optimální výkon. Jeho zkušenost ve sportovním a fitness průmyslu dosahuje už 15 let a neustále se zlepšuje. Ve svém volném čase se Chris rád věnuje rodině a tréninku v posilovně.
myprotein