Zpět na hlavní obsah
Trénink

Týdenní tréninkový plán HYROX sportovkyně

Týdenní tréninkový plán HYROX sportovkyně
Nela Hoskovcova
Autor a expert2 měsíců Ago
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
HYROX je hybridní závod založený na vytrvalosti, který je výzvou pro sportovce na skoro všech úrovních: aerobní a anaerobní fitness, fyzická síla a psychická odolnost. Pokud chcete uspět, nepodceňujte přípravu.HYROX formát se skládá ze střídajících se 1km běhů s funkčními workoutovými stanicemi, což ho odlišuje od ostatních podobných sportů. Právě proto může být HYROX trénink upraven podle specifických potřeb.A poté, co splníte prvních pár eventů, můžete pokračovat v individualizaci svého tréninku, aby byl ještě specifičtější pro vás a vaše silné i slabé stránky.Erin se umístila na špičce své věkové kategorie jak v doubles, tak v singles, a tak bude v létě cestovat do Nice na HYROX Světový šampionát.Následujících pár měsíců bude upravovat svou tréninkovou intenzitu a bude se soustředit na specifické cíle. Ale prozatím se soustředí na všechny aspekty: sílu, aerobní fitness a odolnost.V tomto článku můžete najít typický týdenní tréninkový split. Doufáme, že vám poskytne náhled na důležitost rovnováhy. Super-intenzivní trénink šestkrát týdně nebude úplně nejlepší způsob, jak trénovat. Naopak, může spíš uškodit.HYROX je intenzivní a tudíž je to pro tělo velká zátěž. To znamená, že je důležité zařadit i lehčí tréninky. Tvrdá práce, ale ještě tvrdší regenerace, je cesta k progresu. Navíc se hodně pohybů opakuje, takže je důležité mít objem práce nastavený na rozumný level, obzvlášť když začínáte.

Pondělí:

Ráno: 5km běhVečer: síla

Úterý:

Ráno: silový tréninkVečer: HYROX trénink (40-60minutový trénink skládající se z HYROX cviků)

Středa:

Veslovací intervaly (například 10x500m s dvouminutovým odpočinkem mezi sériemi)

Čtvrtek:

Ráno: 10km běhVečer: silový trénink

Pátek:

Odpočinek nebo aktivní regenerace: lehkých 15km na rotopedu (zóna 2)

Sobota:

Silový trénink + sobotní týmové pocení

Neděle:

HYROX trénink: 50min AMRAP s během a danými cviky.
  1. Ačkoliv se tohle může zdát jako hodně, je tu pár věcí, které je potřeba vzít v úvahu, když se díváme na tenhle tréninkový program.
  2. Některé z těchto tréninků trvají maximálně 30 minut. Jen velmi vzácně, skoro nikdy, tráví Erin ve fitku 3 hodiny za den.
  3. Erin má velmi flexibilní rozvrh, což znamená, že si může trénink rozdělit na ranní a večerní. Pro spoustu lidí tohle prostě není možné, což je v pořádku.
  4. Erin strávila roky, aby se dostala tam, kde je. Není to něco, co nutně musíte udělat, abyste mohli soutěžit v HYROX.
  5. Tenhle tréninkový plán je specifický pro ni a její momentální cíle. Každý je jiný a měl by svůj trénink zakládat kolem svých schopností, cílů a životního stylu.

Co si z článku odnést

Když se připravujete na vytrvalostní hybrid event jako HYROX, musíte se podívat na všechny aspekty vašeho tréninku. Hodně běhejte, abyste zlepšili svou fyzičku, zvedejte činky, abyste zvýšili svou sílu a zakomponujte spoustu HYROX-specifických workoutů, abyste si natrénovali specifické pohyby.Tréninkový plán, který zahrnuje všechny tyhle věci, podpoří vaše HYROX cíle, ale také vám pomůže zůstat fit a silný. Pamatujte si: pracujte tvrdě, ale hlavně chytře. A jako vždy se ujistěte, že vás ten proces baví.
Nela Hoskovcova
Autor a expert
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
Nela je původem z Vysočiny, ale žije a pracuje ve Velké Británii, kde také vystudovala BSc (Hons) v oboru Sport, Exercise and Nutrition a následně MSc v oboru Food and Nutrition. Je registrovanou specialistkou na sportovní výživu na Sport and Exercise Nutrition Register (SENr) pod British Dietetic Association. Kromě toho je také certifikovanou osobní trenérkou a fitness instruktorkou. Nela praktikuje výživu na plný úvazek a ve volném čase se věnuje klientům na osobním tréninku a vede skupinové fitness lekce, její nejoblíbenější je spinning. Sama sport a pohyb miluje a věnuje se mu od malička – přes cheerleading, aerobic a step aerobic se dostala k gymu, činkám a běhu, což jsou momentálně její oblíbené aktivity. Kromě toho ale miluje jídlo a nikdy nepohrdne procházkou do kavárny na dort a cappuccino.
myprotein