Zpět na hlavní obsah
Strava

Metabolické typy

Metabolické typy
Lucie Gattnerová
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Lucie Gattnerová
V poslední době se na výsluní dostává individuální preference poměru živin podle toho, jak na ně reaguje naše tělo. Podle metabolismu se tedy upravuje poměr jednotlivých živin.  Hovoříme o třech základních typech: sacharidovém, bílkovinném a smíšeném.  

Sacharidový typ (karbohydrátový)

Organismu tohoto typu vyhovuje vyšší příjem sacharidů a nižší příjem tuků a bílkovin. Poměr jednotlivých živin je zhruba 60% sacharidů, 25% bílkovin a 15% tuků. Tomuto typu nedělají moc dobře těžká a tučná jídla, naopak velice vyhledává sladké. Sacharidový metabolický typ dobře přijímá ovoce, zeleninu, z obilovin především pečivo a těstoviny. Dále jsou ideální nízkotučné m

Chléb | Myprotein.cz
léčné výrobky, kuřecí či krůtí maso a ryby. Příjem tuků by měl být omezen na minimum (oleje, ořechy, semínka). Nepotřebují jíst moc často, mají menší chuť k jídlu – vynechání jídla jim nedělá problém. Když se nají, jsou velice rychle sytí. Velmi typická je pro ně závislost na kofeinu. Po tučném jídle se cítí plní a unavení. Metabolismus tohoto typu pracuje pomaleji, je tedy pro něj lepší již zmíněná nízkotučná strava, jelikož vyšší příjem tuků brzdí metabolismus (= látkovou výměnu) ještě více. Stejně tak brzdí metabolismus špatné sravování všeobecně. Měl by se tedy vyhýbat tučným masům a sýrům, ale také bílému pečivu a sladkostem.

Sacharidové typy bývají lidé akční, tvůrčí, aktivní až hyperaktivní. V případě stresu potřebují sladkosti, na jejichž příjem by si ale měli dávat pozor. Patří zde zejména ženy.

Pokud bychom přihlédli k somatotypu, sacharidový typ většinou patří mezi ektomorfy.

Vhodné sacharidy Celozrnné výrobky: chléb, ovesné vločky, těstoviny, rýže
Zelenina, ovoce: brokolice, špenát, rajčata, pórek, cuketa, ananas, jablko, banán, hruška, žlutý meloun, třešně
Luštěniny: fazole, hrách
Vhodné bílkoviny Maso: kuřecí, krůtí
Ryby: losos, pstruh, treska
Mléčné výrobky (nízkotučné): tvaroh, jogurt, sýr, mléko
Vhodné tuky Rostlinné oleje s nenasycenými mastnými kyselinami

Bílkovinný typ (proteinový)

Bílkovinným typům vyhovuje strava s vysokým obsahem bílkovin a tuků a naopak nižším obsahem sacharidů. Vyznačuje se totiž rychlou proměnou bílkovin a tuků na energii. Je proto potřeba jíst dostatek bílkovin a zdravých nenasycených tuků. Pokud k tomu nedojde, člověk se nenasytí na dlouho dobu a brzy přichází hlad.

Poměr jednotlivých živin je většinou 40% bílkovin, 30% tuků a 30% sacharidů (nebo 50% bílkovin, 20% tuků a 30% sacharidů).

Tento metabolický typ dobře přijímá maso, ryby, mořské plody, mléčné výrobky, ořechy, semena, vejce, zeleninu. Dobře však přijímá také všechny druhy obilovin.

Losos | Myprotein.cz

Tito lidé bývají často hladoví – zejména pokud nepřijmou v jídle dostatek bílkovin a zdravých tuků, jak již bylo zmíněno. Mají rádi slaná jídla.

Patří zde zejména muži, což je dáno zastoupením pohlavních hormonů.

Pokud bychom přihlédli k somatotypu, bílkovinný typ většinou patří mezi mezomorfy.

Měl by se vyhýbat jednoduchým cukrům a nasyceným tukům.

Vhodné bílkoviny Maso: kuřecí, hovězí
Ryby: sleď, pstruh, sardinky, tuňák
Mléčné výrobky: camembert, jogurt, kefír, mléko, sýr, tvaroh, smetana
Vhodné sacharidy Celozrnné výrobky: chléb, ovesné vločky, rýže, těstoviny, cereálie
Zelenina, ovoce: brokolice, okurka, mrkev, celer, cuketa, ananas, avokádo, jablko, banán
Vhodné tuky Rostlinné oleje: lněný, olivový, z vlašských ořechů

Smíšený typ

Jedná se o typ, který se ve fitness výživě vyskytuje pravděpodobně nejčastěji. Představuje kombinaci předchozích dvou typů. Má průměrný apetit a malé váhové výkyvy. Na udržování váhy či hubnutí potřebuje vyváženou stravu bez toho, aniž by se omezoval v konzumaci některých potravin. Jedná se o „nejtěžší“ typ, který vyžaduje trpělivé dolaďování a naslouchání tělu – tomu, jaký poměr makroživin mu vyhovuje nejvíce.

Makroživiny | Myprotein.cz

Poměr makroživin bývá zhruba 30% bílkovin, 50% sacharidů a 20% tuků.

Pokud bychom přihlédli k somatotypu, smíšený typ většinou spadá pod všechny tři typy, častěji se však jedná o mezomorfa či endomorfa.

Smíšený typ by se měl vyhýbat tučnému masu, sladkostem, bílému pečivu a alkoholu.

Vhodné bílkoviny Maso: kuřecí jehněčí, krůtí, hovězí
Ryby: tuňák, losos, treska, pstruh
Mléčné výrobky: jogurt, mléko, tvaroh, kefír, sýr
Vhodné sacharidy Celozrnné výrobky: ovesné vločky, rýže, těstoviny, chléb, cereálie
Zelenina, ovoce: brokolice, okurka, mrkev, paprika, ananas, jablko, banán hruška, papája, sušené ovoce
Vhodné tuky Rostlinné oleje: slunečnicový, olivový, z vlašských ořechů
Mléčné výrobky: sýry, smetana

Shrnutí

Každému z nás vhovuje jiný poměr makroživin – řídíme se podle toho, jak na jednotlivé živiny reaguje naše tělo. Podle toho se začaly rozlišovat tři základní typy – sacharidový, bílkovinný a smíšený.

Sacharidovému typů vyhovuje vyšší příjem sacharidů a nižší příjem bílkovin a tuků. Po tučném jídle se cítí plný a unavený a navíc tato jídla zpomalují jeho metabolismus. Lidé tohoto typu bývají často závislý na kofeinu. Patří zde zejména ženy.

Bílkovinný typ preferuje vyšší příjem bílkovin a tuků a nižší příjem sacharidů. Aby se dobře nasytil, musí každé jídlo, které zkonzumuje, obsahovat bílkoviny a tuky. Patří zde zejména muži.

Smíšený typ představuje kombinaci sacharidového a bílkovinného typu. Lidé s tímto metabolickým typem mají průměrný apetit. K udržování váhy je potřebná vyvážená strava. Tento typ vyžaduje trpělivé dolaďování a naslouchání tělu.

To, mezi jaký typ patříte, se dá zjístit podle různých testů na internetu či za pomoci výživového poradce. Typy se odvozují podle toho, jakým potravinám dáváte přednost v zátěžových situacích a jak se cítíte po snězení určitých potravin. Při sestavování jídelníčku je nutné přihlížet na další faktory jako jsou věk, zdravotní stav, pohybová aktivita apod.

Důležité je si také uvědomit, že každý je individuální. To, co vyhovuje jednomu, nemusí nutně vyhovovat druhému a třetímu to může dokonce škodit. A to může nastat také v případě, že by tyto tři osoby měly stejný metabolický typ.

 Pro všechny typy platí: 

Náš jídelníček by měly z velké části tvořit přírodní, chemicky neupravované potraviny, které mají pro náš organismus vyšší výživovou hodnotu. Měli bychom jíst pomalu v klidu. Abychom si pak žádané výsledky udrželi, měl by se zdravý životní styl stát součástí našeho každodenního života, nikoli jen krátkodobou cestou k vysněné postavě.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Lucie Gattnerová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Gattnerová
Mé jméno je Lucka a jsem studentkou Mendelova gymnázia v Opavě. Cvičím už několik let. Před dvěma lety jsem začala chodit do posilovny a úplně jsem se do toho zbláznila. Mezi mé další zájmy patří zdravé vaření, poslech hudby, nakupování zdravého jídla a sportovního oblečení a trávení času s rodinou a přáteli. Kromě toho se ve svém volném čase věnuji svému blogu, kde přispívám různými články o zdravém jídle, cvičení či zdravými recepty.
myprotein