Zpět na hlavní obsah
Trénink

Ego nechte za dveřmi | Osobní trenérka odhalila, co ve fitku všem leze na nervy

Ego nechte za dveřmi | Osobní trenérka odhalila, co ve fitku všem leze na nervy
Emily Wilcock
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

Jakožto domorodci ve fitku, osobní trenéři mají spoustu znalostí. A už viděli všechno – od prapodivných způsobů užití strojů po ego zvedání.

Popovídali jsme si s Nerissou Shea, Myprotein osobní trenérkou, psychologickou konzultantkou ve sportu a kvalifikovanou výživovou specialistkou, abychom si poslechli, co by si přála, aby klienti věděli, a co jí leze na nervy.

„Pokud chcete, aby dieta fungovala, musí se z ní stát váš způsob života“

Kult diet může být příšerný, obzvlášť okolo nového roku, kdy nastupuje období „nový rok, nové já“. Nevidět progres může být frustrující, ale vyřazování celých skupin potravin, abyste viděli progres, je obvykle nerealistické a nezdravé.

„Lidé za mnou chodí s tím, že vyřadili sacharidy a hodně zhubli. Ale to prostě není udržitelné. Pokud chcete, aby dieta fungovala, musí se z ní stát váš způsob života, a vyřazení celých skupin potravin prostě není udržitelné.“

Zdravý kalorický deficit je vyzkoušenou cestou, jak udržitelně zhubnout. A navštěvování fitka a zvedání činek dokáže zázraky s vaší myslí i tělem.

„Označování jídel jako dobrá a špatná prostě nepomáhá“

Všichni to někdy asi děláme. ‚Cítím se provinile, snědl jsem tolik čokolády‘ nebo ‚McDonald’s je pro nás tak špatný‘. Takhle bychom neměli žít. Ačkoliv věci pro nás můžou být lepší nebo horší, nemělo to být všechno, na co myslíte, když jíte.

„Označování jídel jako dobrá a špatná prostě nepomáhá. Když nějaké jídlo nebo celou skupinu potravin označíme jako špatné, bude to v nás vzbuzovat pocity viny, když ho sníme.“

To jen způsobí, že budete mít s jídlem špatný vztah. Místo ‚cheat‘ daye si dejte spíš ‚treat‘ day. Pozměnění jen malých slovíček může mít velký dopad na váš vztah k jídlu. Koneckonců, velký kousek čokolády není podvádění, je to odměna.

Co se týče jídla, jídelníčky jsou pro Nerissu červenou vlajkou.

„Pokud vám někdo doporučuje jíst 1200 kalorií a dá vám předepsaný jídelníček, mojí největší radou je, abyste to trochu zpochybnili. Ujistěte se, že má daný člověk na srdci vaše zájmy a ne svůj vlastní prospěch a aby si mohli zařadit nové před a po fotky do svého portfolia.“

Jak by mohlo 1200 kalorií být správné pro všechny?

„Více se naučíte ze špatných týdnů než z těch, kdy jde všechno dokonale“

Pro Nerissu je hodně důležitý mindset, přesně to, co od svého osobního trenéra chcete.

„Více se naučíte ze špatných týdnů než z těch, kdy jde všechno dokonale. Učíte se a rostete, učíte se věci zvládat. Vašich cílů dosáhnete díky konzistentnosti v čase, ne pouze díky perfektnímu dnu nebo perfektnímu týdnu.“

Když Nerissa jede šestitýdenní tréninkový program s klientem, pozoruje je dosahovat cílů a zvládat tréninky během prvních šesti týdnů, ale tam se často věci mohou zlomit. Samozřejmě. Život se nám prostě někdy postaví do cesty, jakpak by ne? Ale Nerissa je tu, aby jim opět pomohla na nohy.

„Nebojte se selhání. Lidé se často naučí víc, když udělají chybu, než když jde všechno perfektně.“

„Ego zvedání mě strašně rozčiluje!“

Zeptali jsme se Nerissu, co jí leze na nervy ve fitku. A jsme si jistí, že není jediná…

„Ego zvedání mě strašně rozčiluje! Prostě snižte váhu, nechte ego za dveřmi a vezměte si činku, se kterou skutečně můžete cvik provést správně.“

Jako osobní trenérka rozumí Nerissa tomu, proč byste se chtěli zdát silnější, než ve skutečnosti jste, ale ego zvedáním spíše dosáhnete opaku. Lidé kolem vás vidí, že máte špatnou techniku, a zpozorují, že s tak vysokou váhou cvik nedokážete správně provést.

Co si z článku odnést

Naše konverzace s Nerissou se dotkla pár důležitých témat. Pokud chcete ve fitku vypadat velcí a silní, pracujte na tom. Ego zvedání vás daleko nedostane, akorát se zraníte. A předepsané jídelníčky pravděpodobně nebudou udržitelnou cestou. A my si jdeme dát kus dortu jako sladkou odměnu.

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein