Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Vitamin C | Co to je? Benefity? Příznaky nedostatku? Zdroje?

Vitamin C | Co to je? Benefity? Příznaky nedostatku? Zdroje?
Claire Muszalski
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Claire Muszalski

Pokud jste někdy v poslední době byli nachlazení, pravděpodobně vám někdo řekl, abyste si dali vitamin C. Tento vitamin je známý pro svůj vliv na zdraví imunitního systému, ale má toho na starosti ještě mnohem víc, takže utíkejte pro pomeranče a přečtěte si, jaké potenciální benefity může mít.

V tomto článku se dočtete:

Co je vitamin C?

Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, je vitamin rozpustný ve vodě, který s sebou přináší spoustu zdravotních benefitů. Naše tělo si ho nedokáže vytvořit, takže ho musíme získávat z potravy každý den.

Většina lidí zná vitamin C jakožto posilovač imunity, ale má také spoustu dalších funkcí v ostatních tělesných procesech. Pomáhá produkovat kolagen k udržování pojivových tkání a hojení zranění. Také podporuje vstřebávání železa z rostlinných zdrojů, což je důležité zejména pro vegany a vegetariány. Má navíc silné antioxidační vlastnosti a je zkoumán pro svou možnou roli v boji proti stárnutí a prevenci onemocnění. 1 Je také zapojen do metabolismu bílkovin – což by mohlo zajímat především ty, kteří cvičí.

Nedostatek vitaminu C

Dlouhodobý nedostatek vitaminu C způsobuje kurděje, což je některým lidem známo jako nemoc, kterou trpěli námořníci, když byli příliš dlouho na moři bez přísunu čerstvého ovoce (nebo dalších potravinových zdrojů). Tady je několik příznaků nedostatku vitaminu C:

1.Dlouhodobý nedostatek vitaminu C má za následek to, že nelze tvořit kolagen, což může způsobovat rozklad některých tělesných tkání.

2. Mezi první příznaky nedostatku vitaminu C patří:

  • Únava a slabost
  • Zánět dásní
  • Snadno se tvořící modřiny, špatné hojení ran
  • Červené až modré skvrny/modřiny na kůži 1

3. Dlouhodobý nedostatek může vést k depresi, vypadávání zubů, zvýšené krvácivosti a onemocnění kostí (u dětí). Ačkoliv dlouhodobý nedostatek je ve vyspělých zemích velmi vzácný, v extrémních případech může vést až ke smrti.

Benefity vitaminu C

Vitamin C s sebou přináší celou škálu benefitů a funkcí, které udržují vaše tělo zdravé. Tady je několik z nich:

1. Snižuje vážnost běžného nachlazení

Ačkoliv jde o všeobecně uznávanou věc, výzkum zcela není zcela jednoznačný, co se týče dopadu vitaminu C na běžné nachlazení. Ačkoliv zdá se, že zkracuje dobu trvání nachlazení a snižuje závažnost symptomů. 1 U starších osob, kuřáků a lidí, kteří jsou pod velkým stresem, jako například ti, co extrémně cvičí nebo ti, kteří žijí v těžkých životních podmínkách, může vitamin C skutečně prokazatelně snížit výskyt běžného nachlazení. 1

2. Silný antioxidant

Vitamin C se roky užíval pro léčbu problémů s pokožkou díky své schopnosti bojovat s volnými radikály jakožto antioxidant. 1 Právě díky tomu se nachází v řadě krémů či masek na obličej, které tvrdí, že zanechají vaši pokožku zářivou. Také ho můžeme najít v produktech proti vráskám, jelikož se mu připisují pozitivní účinky na elasticitu pokožky.

3. Pomáhá hojit rány

Jelikož hraje vitamin C důležitou roli v produkci kolagenu, může být extrémně nápomocný při hojení ran a různých zranění – od malých říznutí po zlomené kosti. 1

4. Silné antioxidační vlastnosti

Pravidelné vysoké dávky vitaminu C jsou spojovány s nižším výskytem zákalu spojeného se stárnutím, stejně tak jako se slepotou způsobenou stářím. 1 Ale jelikož je vitamin C obvykle testován v kombinaci s dalšími antioxidanty, je v současné době složité prokázat přímou souvislost.

Potenciální vedlejší účinky vitaminu C

Ačkoliv vitamin C je jen velice málo toxický, může při vysokých dávkách způsobit drobné vedlejší účinky, jako například problémy s trávením. Vysoké dávky mohou být spojovány se zvýšenou tvorbou ledvinových kamenů u lidí, kteří k tomu již mají predispozice. Může se ve větším množství také navzájem ovlivňovat s jinými vitamíny a minerály. Horní hranice, kterou lze tolerovat (množství, které můžeme denně konzumovat bez negativního dopadu), je 2000 mg – velmi velké množství, které lze získat jedině z doplňků stravy. 1

Zdroje vitaminu C

Existuje celá řada přírodních zdrojů vitaminu C, třeba spousta druhů ovoce a zeleniny, což může pomoci zvýšit váš denní příjem.

Průměrná doporučená denní dávka pro dospělé je 75mg pro ženy a 90mg pro muže. Co je možná překvapivé – některé druhy zeleniny jsou bohatšími zdroji vitaminu C než ovoce. Tady je několik z mnoha potravin, které obsahují vitamin C:

  • Červená paprika – 95mg na porci
  • Pomerančový džus – 93mg na porci
  • Kiwi – 64mg na porci
  • Brokolice – 51mg na porci
  • Jahody – 49mg na porci
  • Rajčatový džus – 33mg na porci
  • Květák – 26mg na porci 1

Doplňky stravy

Vitamin C můžeme konzumovat také ve formě doplňků stravy. Pro spoustu lidí je to mnohem praktičtější, jelikož může být těžké (a drahé) zajistit, že jí dostatečné množství čerstvého ovoce a zeleniny každý den. Existuje několik různých druhů doplňků stravy s vitaminem C, přičemž každému vyhovuje něco jiného.

Vitamin C v tabletách, jako například Vitamin C Plus, jsou skvělé tablety, kdy stačí jedna denně, a může je brát kdokoliv pro zvýšení denního příjmu vitaminu C. Tyhle tablety byly vytvořeny tak, aby pomohly nakopnout imunitní systém a udržovat zdraví pojivových tkání. Obsahují 1g vitaminu C v jedné tabletce (1250% denní dávky), takže jsou ideální pro ty, kteří potřebují dramaticky zvýšit svůj příjem tohoto vitaminu.

Dále tu jsou také multivitaminy, jako například Daily Multivitamin, které pomáhají navýšit váš příjem vitaminu C spolu s vitaminy A, B, D a E. Ty jsou nejvhodnější pro všechny, kteří chtějí zvýšit svůj celkový příjem vitamínů. Ocení je jistě i vaše peněženka, jelikož tak získáte všechny potřebné vitamíny v jedné jediné tabletce.

Někteří lidé tabletám moc nefandí, jelikož je pro ně obtížné je polykat. Existuje spousta práškových variant, jako například Multivitaminová směs nebo 100% Vitamin C v prášku, které můžete smíchat s vodou a jednoduše tak vytvořit nápoj, který obsahuje všechny vitamíny, které potřebujete.

Co si z článku odnést

Vitamin C je velmi mocným vitamínem, který má velký dopad na naše zdraví a pohodu. Naštěstí se v hojném množství vyskytuje v řadě čerstvého ovoce a zeleniny, stejně tak jako ve formě doplňků stravy.

Vitamín C má mnoho benefitů, přičemž se stále zkoumají nové a nové. Správně vyvážená strava by měla předejít nedostatku vitaminu C, ale doplňky stravy jsou velice často užívány. Pokud máte jakékoliv dotazy ohledně vašeho příjmu vitaminu C, poraďte se se svým lékařem.

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. National Institutes of Health (Office of Dietary Supplements). Vitamin C: Health Professionals Fact Sheet, 2020. Accessed March 12, 2020.
Claire Muszalski
Autor a expert
Zobrazit profil Claire Muszalski

Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics  a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.

Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.

Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.

Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.

Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.

myprotein