Zpět na hlavní obsah
Strava

Chia semínka – Superpotravina

Chia semínka – Superpotravina
Alice Pearson
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Alice Pearson

Chia semínka jsou v dnešní době a v posledních letech nazývána takzvanou superpotravinou. Má blahodárné účinky na fyzickou kondici a celkové zdraví člověka. Pojďme se tedy společně podívat, k čemu tedy slouží a na co se používají nejvíce.

Co jsou chia semínka?

Chia semínko je plod rostliny s názvem Šalvěj hispánská (Salvia hispanica), která patří do čeledi hluchavkovitých. Pochází z oblasti Latinské a Střední Ameriky. Šalvěj hispánská je velmi náročná na podmínky pěstování a proto ji nelze pěstovat všude. Právě proto jsou tyto semínka ve světě velice ceněná. Roste více než 4000 let a dříve v minulosti semínka patřila k hlavním potravinám, kterou konzumovali dokonce i staré civilizace jako jsou Aztékové a Mayové. Ti je používali především jako zdroj energie. Například slovo ,,Chia´´ je mayský výraz pro ,,sílu´´. Dalším příkladem jak byla semínka ceněná je i fakt, že je dříve používali jako platidlo.

MyProteinNaturalProduct23290-PowerfulProteins

Složení semínek Chia

Olejnaté semeno Chia obsahuje 30% olejů a je neuvěřitelně bohaté na živiny.

Jsou zdrojem minerálů, například vápníku (5x více než mléko), železa (3x více než špenát), hořčík (15x více než brokolice), fosforu, zinku, draslíku, které jsou důležité pro tvorbu mnohých enzymů, hormonů a pro funkci endokrinního systému. Obsahují mnoho vitamínů A, B1, B2, B3, B9, B12, které hrají významnou roli ve vývoji těla, metabolismu a nervové činnosti. Dále pak obsahují množství bílkovin, vláknin a vysoký obsah omega 3 mastných kyselin. Takové množství neobsahují ani semínka lněná. Jedná se o esenciální kyseliny, které si tělo nedokáže samo vytvořit a musíme jej tedy přijímat stravou. Omega 3 mastná kyselina, která se nachází v semínkách se jmenuje kyselina alfa-linolenová (ALA) a v organismu sehrává velice podstatnou roli tím, že prospívá našemu kardiovaskulárnímu systému.

Vlastnosti Chia semínek

Účinky Chia semínek

  • Ceněný antioxidant (3x silnější než borůvky).
  • Zlepšují imunitu.
  • Ochrana před dehydratací organismu.
  • Snižuje hladinu škodlivého cholesterolu.
  • Velký zdroj energie při fyzické a psychické námaze.
  • Zkracuje dobu regenerace svalů.
  • Jsou vhodná při redukčních dietách a hubnutí.
  • Zlepšují koordinaci.
  • Podporují kvalitu kostí, vlasů i pokožky.

Jednoduché recepty s  Chia semínky.

CHIA puding = jednoduchá snídaně

  • Banán - 1ks
  • Chia semínka - 4 polévkové lžíce
  • Mléko (může být kokosové, mandlové apod.) - 300ml
  • Přírodní sladidlo (med) - 1 polévková lžíce

Připravíme si misku, do které nalijeme 300ml například kokosového mléka. Do ní dále přidáme 4 polévkové lžíce semínek a 1 lžíci medu. Řádně promícháme. Dále si nakrájíme na kolečka banán nebo další ovoce, které Vám chutná nejvíce a vložíme do namíchané směsi. Počkáme 10 minut, až začnou semínka absorbovat vodu a vznikne gel.

Nejlépe si tento puding udělejte den dopředu a vložte do lednice, aby byl dostatečně tuhý. Variant se meze nekladou.

Chia smoothie s banány a borůvkami = svačinové smoothie.

  • Banán - 1ks
  • Borůvky  - 1 šálek
  • Chia semínka3 – 4 polévkové lžíce
  • Voda (kokosové mléko, mléko) - 300ml

Všechny ingredience vložíme do smoothie mixéru a důkladně rozmixujeme. Pokud je nápoj moc hustý lze ještě naředit mlékem či vodou. Opět můžete kombinovat různé druhy ovoce.

Shrnutí

Chia semínka jsou označována jako superpotravina především kvůli jejím blahodárným účinkům na kardiovaskulární systém, tvorbou důležitých enzymů a hormonů. Také na vývoj těla, metabolismu a nervové soustavy. Dále potom obsahují hodně minerálů, vitamínu a hlavně důležitou složku mastné kyseliny omega 3, které si naše tělo neumí samo vytvořit. Také udržují energii v náročných sportech a výkonech. Proto doporučuji, aby, jste je i Vy zařadili do svých jídelníčků a měli tak zdravější život a lepší výkony při sportu.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Alice Pearson
Autor a expert
Zobrazit profil Alice Pearson

Alice Pearson je UKVRN registrovaná nutriční specialistka and UK Anti‐Doping akreditovaná poradkyně, která obdržela bakalářský titul v oboru Výživa a magisterský titul v oboru Sportovní výživa. Zabývá se užíváním sportovních doplňků stravy pro zlepšení zdraví, fitness a sportovního výkonu. Alice má zkušenosti s prací jak s amatérskými tak elitními sportovci, včetně posytování nutriční podpory Tranmere Rovers FC a Newcastle Falcons Rugby Club. Její výživové rady jsou vždy podpořeny vědeckým výzkumem, který pravidelně čte a neustále se profesně vyvíjí a učí. . Ve svém volném čase miluje Alice cestování, chození do posilovny a čtení dobrých knih. O příběhu Alice se dočtete více zde

myprotein