Zpět na hlavní obsah
Strava

Nejen arašídové: Ořechová másla pro zdraví

Nejen arašídové: Ořechová másla pro zdraví
Nicol Cerna
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Nicol Cerna

Mnoho lidí si myslí, že zůstat ve formě znamená vyhnout se ořechovým máslům a spojují je s vysokým obsahem kalorií a vysokým množstvím tuku, což vede k nabírání hmotnosti. I tato mince má však dvě strany.

Ořechová másla jsou přirozeně bohatá na mononenasycené tuky, které mají řadu benefitů, včetně snižování cholesterolu, snižování rizika srdečních nemocí a snižování krevního tlaku. Jsou také zdrojem bílkovin a vlákniny, díky čemuž se po nich budete cítit sytější po delší dobu a nebudete tak konzumovat další kalorie během dne, čímž mohou usnadnit hubnutí za předpokladu, že je budete jíst v rozumném množství1, 2.

Na trhu existuje řada různých druhů ořechových másel, mezi nejpopulárnější patří mandle, kešu ořechy a samozřejmě arašídy. Je všeobecně známo, že arašídy obsahují více bílkovin než jiné ořechy s 8 gramy ve dvou polévkových lžicích. Jsou také plné hořčíku, který se podílí na snižování únavy a vyčerpání. Kromě dalších předností pomáhá hořčík také regulovat hladinu vápníku, draslíku a sodíku a uvolňuje svaly od bolestí a křečí3, 4.

A čeho byste si měli všímat při nákupu arašídového másla?

Ideální volbou je přírodní arašídové máslo, které obsahuje pouze arašídy. To znamená žádné konzervanty nebo nechtěná aditiva, pak máte jistotu, že máslo neobsahuje nadměrné množství soli, cukru nebo palmový olej, které řada výrobců běžně přidává do svých másel.

V řadě másel z obchodů jsou másla doplněna hydrogenovanými oleji a cukry. Hydrogenované oleje jsou používané kvůli snížení výrobních nákladů a pro zajištění delší trvanlivosti másla v regálech. Hydrogenace je proces, při kterém se tekutý nenasycený tuk mění na pevný tuk přidáním hydrogenu. Během tohoto procesu je vyroben trans-mastný tuk, který přispívá ke zvyšování LDL cholesterolu. Ten je všeobecně označován jako špatný cholesterol, protože jeho nadměrné množství přispívá ke kardiovaskulárním onemocněním. Naopak čisté kvalitní arašídové máslo obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, které má na cholesterol opačný účinek5.

Ořechová, potažmo arašídová, másla mohou tedy tvořit součást nejen chutných, ale také výživných a zdraví prospěšných svačinek i hlavních jídel. Díky vyšší kalorické hodnotě a vyššímu obsahu tuků, ačkoliv těch dobrých, je však dobré mít pod kontrolou zkonzumované množství, i když rozumíme, že může být někdy těžké zůstat u jedné lžičky tohoto lahodného potěšení.

Co si z článku odnést

Arašídové máslo je nejen lahodné, ale také:

  • Bohaté na zdravé mononenasycené tuky
  • Zdroj bílkovin
  • Zdroj vlákniny
  • Bez lepku
  • Můžete si ho vychutat jemné či křupavé s kousky arašídů, či dokonce v práškové formě se sníženým obsahem tuku a kalorií, vhodné na pečení a vaření

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. Halton, T. L., & Hu, F. B. (2004). The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: a critical review. Journal of the American College of Nutrition23(5), 373-385.
  2. Slavin, J. L. (2005). Dietary fiber and body weight. Nutrition21(3), 411-418.
  3. Ford, E. S., & Mokdad, A. H. (2003). Dietary magnesium intake in a national sample of US adults. The Journal of Nutrition133(9), 2879-2882.
  4. Bilbey, D. L., & Prabhakaran, V. M. (1996). Muscle cramps and magnesium deficiency. Canadian Family Physician42, 1348.
  5. Kris-Etherton, P. M., Pearson, T. A., Wan, Y., Hargrove, R. L., Moriarty, K., Fishell, V., & Etherton, T. D. (1999). High–monounsaturated fatty acid diets lower both plasma cholesterol and triacylglycerol concentrations. The American journal of clinical nutrition70(6), 1009-1015.
Nicol Cerna
Autor a expert
Zobrazit profil Nicol Cerna
myprotein