Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Kreatinové tablety vs prášek | Doba absorpce nemá vliv na efektivitu

Kreatinové tablety vs prášek | Doba absorpce nemá vliv na efektivitu
Emily Wilcock
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Emily Wilcock

Kreatin je jedním z nejpopulárnějších suplementů na podporu výkonu. Pokud ho ještě nesuplementujete, je to jen otázka času. A až ten čas přijde, a on přijde, budete muset učinit jen jedno rozhodnutí. Tablety nebo prášek?

Abychom vám tohle rozhodování trochu zjednodušili, Myprotein vývojářka Katie Brown si s námi rozebrala rozdíly mezi kreatinem v tabletách a v práškové formě. Tady jsou všechna fakta – vy už si jen vyberete. Poděkovat jí můžete později.

Nebudeme vás nudit dalším hlubokým rozebíráním kreatinu. To už jsme detailně vysvětlili dříve. Ale tady je rychlá připomínka: kreatin je molekula, kterou přirozeně najdete v těle, a je složena ze tří aminokyselin – glycinu, argininu a methioninu. Pomáhá tělu vytvořit více ATP, což je náš zdroj energie. To může vylepšit výkon tak, že nám tak dovolí trénovat déle.

https://www.youtube.com/watch?v=-3QTO3E1ZI8&feature=emb_logo

Tablety

Tablety přímo volají „pohodlí“ – přidejte je ke zbytku vašich suplementů každý den a nemusíte na to myslet. Ale to je jen náš názor. Pojďme se podívat, co si o tom myslí Katie.

Kreatin ve formě tablety musí být nejprve stráven, než může být využitý v těle. Ale záleží opravdu na rychlosti absorpce kreatinu? Ve zkratce, ne tak docela. Nebo alespoň není dostatek důkazů, abychom to mohli definitivně říct. Ale jednu věc víme jistě, kreatin nemá okamžitý efekt.

Když poprvé začnete brát kreatin, měli byste zvážit takzvaný loading, abyste nasytili vaše buňky. Berte trojnásobek doporučeného denního množství po dobu dvou týdnů. Pak byste měli mít dostatečné zásoby na to, abyste pozorovali pozitivní účinky při tréninku. Rychlé trávení nemá tak velký efekt, ale konzistentnost ano – je důležitá k tomu, abyste mohli pozorovat efekty suplementace kreatinu.

Prášek

A další možnost je prášková forma. Ta není tak praktická – musíte s sebou nosit celý pytel, hledat v něm odměrku, mít po ruce šejkr a vaše dávkování nebude tak přesné, jako s tabletami.

Ale dost negativity. Kreatin v prášku je na porci levnější než kreatinové tablety – a to je plus. A tam benefity nekončí. Prášek nabízí trochu té variability, což je vždycky dobré, a jsou všestrannější. Nemůžete udělat chybu, když kreatin přidáte do smoothie.

Co si z článku odnést

Katie promluvila, teď je to na vás. Co to bude? Prášek nebo tablety? Nebo obojí? Není žádné pravidlo, které by určovalo, co si musíte vybrat.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Emily Wilcock
Autor a expert
Zobrazit profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein