Zpět na hlavní obsah
Trénink

Masáž před výkonem

Masáž před výkonem
Lucie Králová
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

 

Masáž před výkonem, nebo-li taky sportovní masáž. Má své opodstatnění? Komu ji doporučit? Dá se spolehnout na její účinky?

Jedná se o masáž, která vychází jak jinak než z klasické. Ale vhodná pro všechny není. Je určena skutečně vrcholovým a profesionálním sportovcům, kteří jsou denně vystavováni i několika tréninkům, a tak poměrně náročnému fyzickému, ale i psychickému zatížení. Snahou je společně s dostatečnou regenerací a správnou a vyváženou stravou dosáhnout účinného zotavení. Všechny prostředky dohromady vedou k pozitivní odezvě na sportovcovu zdatnost, výkonnost, sílu.

Tento druh masáže se od klasické liší především v rychlosti a intenzitě zařazených masérských hmatů, které je třeba přesně znát a umět zručně provádět. Před výkonem je masáž podstatně rychlejší a méně intenzivní (větší intenzita vede k uvolnění tkání, což je před výkonem nevhodné, tam je naopak potřeba svaly povzbudit, aby byly připraveny k zátěži). Provedení hmatů by mělo vést především k nabuzení sportovce, zvýšení jeho výkonnosti i motivace.

Hlavními účinky je povolení napjatých svalů a uvolnění ztuhlých kloubů. Zvýší se prokrvení i sekrece potních žláz, odstraní se látky vyvolávající únavu a celkový stres a napětí. Důležité je rovněž zlepšení metabolismu a výživy tkání.

Správně provedená sportovní masáž, která zpravidla nepřesahuje nějakých 10 minut, tedy sportovce může připravit na náročný výkon, který bude následovat a rozhodně může mít své opodstatnění.  K přípravkům, které lze k takové masáži využít, patří mýdla, zásypy, lihová mazání, sportovky a asi nejlépe využitelné emulze (v dnešní době asi nejvíce využívaná Emspoma).

Masáž nemusí být prováděna pouze mechanicky rukou fyzioterapeuta, ale i různými přístroji. Určitou výhodou může být nezávislost sportovního týmu na fyzioterapeutovi či masérovi či možnost libovolné délky masáže. Na druhou stranu stroje mohou posloužit v podstatě jen dvěma druhy hmatů, a to různými formami vibrací.

Zda masáž před výkonem zařadit, je vždy otázkou důslednou ke zvážení fyzioterapeutovi. Je mnoho faktorů, kterými se lze řídit. Záleží na aktuální formě sportovce, v které fázi sezóny se nachází, kolik toho má ještě před sebou a kolik naopak za sebou. Každé tělo a každý organismus je individuální, tudíž je potřeba se skutečně zamyslet nad daným jedincem a ne nařizovat nějaký princip jen proto, že na někoho fungoval. Důmyslné zvážení všech možností je rozhodně na místě. Ale faktem je, že i taková zdánlivá maličkost, jako je masáž před výkonem, může dokázat poměrně velký vliv na výkon sportovce a tím tedy i na jeho výsledky.

 

 

 

 

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein