Zpět na hlavní obsah
Recepty

Recept: Semínkový chlebíček

Recept: Semínkový chlebíček
Lucie Králová
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

Klasický chléb je jednou z nejčastějších potravin v českých domácnostech. Pečivo je celkově základem stravy většiny populace. A to i přesto, že se ve většině případech nemůže chlubit zrovna nálepkou zdravého a nutričně vyváženého jídla. Převažuje bílá mouka a velké množství soli, což není pro naše tělo nejlepší kombinací.

Jednou z možností je, že si zdravý chléb můžeme připravit doma. Málokdo má ale čas na zadělávání kvásku a pracné hnětení těsta. Proto existují i jednodušší alternativy, mezi které patří například i náš semínkový chlebíček. Neobsahuje mouku a je tvořen převážně semínky, díky čemuž je plný vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných tuků. Skvěle flexibilní je i v tom, že si člověk může sám zvolit, která semínka použije, popřípadě lze využít i ořechy. Využití je stejné jako u normálního bochníku, lze jej jíst na slano i na sladko, nebo jej třeba nakrájet na tenoučké plátky a přikusovat k salátu jako krekry. Fantazii se meze nekladou!

Ingredience:

Postup:

1. Zapneme troubu a předehřejeme ji na 175°C. Formu na chlebíček vysteleme pečícím papírem nebo vymažeme olejem a vysypeme zlehka moukou nebo na prášek rozemletými ovesnými vločkami.

2. V menší misce smícháme chia semínka s vodou a necháme odstát asi 10 minut, až se vytvoří chia gel.

3. Do velké mísy navážíme další ingredience – ovesné vločky, protein, slunečnicová, dýňová, sezamová a lněná semínka – a promícháme.

4. Rozpuštěný kokosový olej, mezitím vytvořený chia gel a 100ml vlažné vody přidáme ke směsi a znovu promícháme.

5. Směs poté přendáme do formy, kde ji pořádně utlačíme (pomocí něčeho s rovným dnem – třeba hrníčku), ať drží všechny části pohromadě.

6. Dobře stlačenou směs necháme zhruba hodinu odstát, aby se všechny ingredience pořádně slepily.

7. Poté chlebíček vložíme do trouby a na 175°C pečeme zhruba 60-70 minut, dokud vločky nezezlátnou a příjemně neprovoní kuchyni.

8. Necháme vychladnout a podáváme.

 

Živiny na celý chlebíček:

Energie: 2338 kcal / 9788,26 kJ

Bílkoviny: 99,93g

Sacharidy: 156,63g

Tuky: 136,9g

Vláknina: 54,49g

 

 

Na 100g:

Energie: 497,42 kcal / 2082,6 kJ

Bílkoviny: 21,26g

Sacharidy: 33,3g

Tuky: 29,13g

Vláknina: 11,59g

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein