Zpět na hlavní obsah
Recepty

Recept: Švestkový crumble

Recept: Švestkový crumble
Lucie Králová
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

Crumble [krambl] je vynikající dezert původem z Velké Británie a jedná se o jednu z nejjednodušších a zároveň nejchutnějších dobrot vůbec. Může se připravovat ve sladké i slané verzi, v našich končinách se více vyskytuje právě ve sladké ovocné variantě. Ale můžete se setkat i se zeleninovými nebo masovými druhy, které jsou typické právě pro britskou kuchyni.

My si dnes představíme recept na švestkový crumble. Švestky jsou ideálním ovocem, protože mají po upečení výbornou, ale ne příliš sladkou chuť. Ideální je jej péct v malých zapékacích miskách a tím si předem rozdělit velikosti porcí, a nebo použít pekáček či větší zapékací mísu a po upečení dezert naporcovat podle chuti.

Ingredience:

 

Postup:
  1. Zapneme troubu a předehřejeme ji na 160°C. 4 zapékací misky nebo pekáček si vymažeme kokosovým olejem.
  2. Švestky pořádně umyjeme a nakrájíme na drobné kostičky, které rovnoměrně poklademe na dno misek/pekáčku. Můžeme je zlehka podlít vodou, aby během pečení pustily sladkou šťávu.
  3. Do mísy dáme ovesné vločky, My Protein Whey protein, kokos a skořici a společně rukama promícháme.
  4. Kokosový olej necháme rozpustit do tekuté konzistence a přidáme k sypkým ingrediencím společně s deseti gramy medu.
  5. Rukama pořádně promícháme všechny ingredience, až by měly vytvořit takové lepivější těsto. Pokud kousky nechtějí držet při sobě, lze přidat více oleje nebo stačí trocha obyčejné vlažné vody.
  6. Kousky těsta potom rovnoměrně zasypeme nachystané švestky.
  7. Vložíme do trouby a pečeme 15-20 minut na 160°C, dokud vločková drobenka nezačne zlátnout a vonět.
  8. Necháme vychladnout a podáváme.

TIP: Místo švestek lze použít i jiné sezónní ovoce, výborná jsou jablka nebo hrušky, ale crumble jde vytvořit i s lesním ovocem nebo meruňkami.

TIP NA PODÁVÁNÍ: Crumble tvoří výbornou kombinaci s lžící řeckého bílého jogurtu a politý My Protein Syrupem s příchutí Javorový sirup.

 

Na porci (1 menší zapékací miska ze 4):

Energie: 175,256 kcal / 733,76 kJ

Bílkoviny: 6,5g

Sacharidy: 22,96g

Tuky: 5,92g

Vláknina: 3,85g

 

Živiny na celý crumble ( v jednom pekáčku):

Energie: 701,017 kcal / 2935,02 kJ

Bílkoviny: 25,98g

Sacharidy: 91,83g

Tuky: 23,69g

Vláknina: 15,42g

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein