Zpět na hlavní obsah
Trénink

Můžu cvičit s nachlazením?

Můžu cvičit s nachlazením?
Evangeline Howarth
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Není nic otravnějšího než celé týdny tvrdě trénovat a jen co začnete pozorovat progres, skolí vás nachlazení. Lechtání v krku, které postupně přejde v pořádnou rýmičku – čest vám, jestli jste vůbec zvažovali o tom, jít v tomhle stavu trénovat. Takže měli byste to udělat nebo si dopřát pořádný odpočinek? Tady je vše, co potřebujete vědět.

Nad nebo pod krkem?

Když přijde na to, jestli to můžete vypotit, měli byste vždycky poslouchat svoje tělo. Pokud jste úplně vyčerpaní, vynechání tréninku nebo dvou v dlouhodobém měřítku ničemu nevadí.

Druhé pravidlo je: „Pociťujete symptomy nad nebo pod krkem?“

Cítíte ucpané dutiny a bolí vás v krku? Pak pravděpodobně neuškodí, když si dáte nějaký lehký nebo středně těžký trénink. Pokud máte v plánu HIIT trénink nebo těžký trénink s vahami, pak byste pravděpodobně měli zvolit něco trochu lehčího. Těžký workout byste nemuseli uregenerovat a cítili byste se ještě hůř. Místo toho radši bojujte proti svým symptomům vitaminovými doplňky, dokud se nebudete cítit dostatečně dobře na to, abyste zvládli lehký trénink.

Pokud pociťujete symptomy pod krkem, tak to je úplně jiný příběh. Kašel, problémy s dýcháním, nevolnost nebo bolesti znamenají, že byste trénink doopravdy měli vynechat a zůstat v posteli.

protahující se sportovec

Zastavte šíření bacilů

Pokud opravdu jste nemocní a i přesto chcete cvičit, zkuste alespoň zkusit zabránit šíření bacilů tím, že si napřed umyjete ruce a vyčistíte náčiní poté, co ho použijete. Taky bude asi lepší vyhnout se hodinám, kdy je ve fitku nejvíc narváno, nebo nechodit na plné skupinové lekce, abyste nekašlali a neprskali na ostatní návštěvníky.

Vždycky taky můžete zkusit lehké cvičení s vlastní vahou doma nebo si dát třeba jógu – udržujte intenzitu poměrně nízkou, dokud se nebudete cítit lépe.

Co si z článku odnést

Pamatujte si, že žádný workout nestojí za to, abyste se po něm cítili ještě hůř – dejte si od trénování pauzu, pokud to opravdu potřebujete. Také tím ochráníte ostatní návštěvníky fitka před tím, aby od vás chytili bacil. Pokud cítíte, že je to jen lehké nachlazení, pak vám nic nebrání, abyste si dali nějaký lehký trénink. Nejdůležitější je poslouchat svoje tělo.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein