Zpět na hlavní obsah
Adéla Rybová
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Adéla Rybová

Určitě valná většina z vás již někdy v životě slyšela o tejpech nebo také kinezioterapii, která je s nimi úzce spojená. Jedná se jistou bavlněnou pásku, která na první pohled připomíná klasickou pásku na slepování různých věcí, kterou seženete v každém obchodě. Opak je však pravdou, není tomu tak. Jedná se o pásku, která je vysokoprocentně složená z bavlny a lepí se na tělo člověka přesně tam, kde je potřeba. Její funkce je třeba korekce vazů, šlach, fascií a lymfatického systému nebo také ovlivňuje regenerace a obnovu svalů při jejich únavě. Tejpy lze také použít pro regeneraci kožních zranění jako jsou například jizvy, modřiny, lehké otevřené rány (např. sedřená noha).

Tejpy můžete vidět ve všech sportovních odvětví, ať už se jedná o plavání, běh, vzpírání, tenis. Na tejpech je totiž naneseno lepidlo (z lékařské pryskyřice), které je na jednotlivých vláknech a jeho drženlivost se aktivuje protřením a „promasírováním“ tejpu na tělo. V tu chvíli se totiž vytvoří teplo a tím lepidlo začne fungovat. Proto je i voděodolné (jak již bylo zmíněno, můžete jej vidět i v odvětví plavání).

Ač se tejpy prvně začaly používat primárně pro sportovní účely, nyní se však 85% používání vyskutuje právě mimo sportovní svět. Ve velkém s nimi pracují právě ve fyzioterapii, pediatrii, neurologii, ortopedii nebo třeba v preventivní medicíně.

Též se vyskytuje několik šířek, barev a kvality tejpů, které jsou kusově specifické.

Za vynálezce této „pomůcky“ se považuje japonský chiropraktik Dr. Kenzo Kase. Prvně se s nimi mohli lidé setkat na Letních olympijských hrách v jihokorejském Soulu, které se konaly v roce 1988. Dr. Kase jako první použil tejp elastický. Do té doby totiž pružný nebyl. O funkci pružnosti si ještě řekneme.[Symbol]

Funkce této až zázračné pásky spočívá v tom, že po aplikování na tělo odlepí kůži od svalů a umožní tak lepšímu prokrvení, a tudíž i rychlejší regeneraci. Malá vlákna touto metodou také pracují jako taková „24 hodinová masáž“, která opět napomáhá obnově poškozených svalových vláken v těle. Mimo této regenerační funkce, má i funkci zpevňovací, která má za úkol zranění předejít, či v horším případě po již vzniklém problému, končetinu zpevnit, aby sportovec nebo jiný jedinec, který tejp používá, dokázal dál dělat činnosti, které potřebuje, alespoň do určité míry bez většího poškození.

Pozor však na aplikování tejpů neodbornou rukou. Pokud nemáte znalosti anatomie těla a nepohybujete se v oblasti fyzio apod., můžete si velice snad ublížit. Špatným aplikováním si totiž můžete poškodit vlákna v těle – buď zhoršit jejich stav anebo si poškodit nová. Tudíž by měl tejp přesně opačnou funkci. A to rozhodně nechceme. Proto si radši vyhledejte odborníka ve svém okolí, který vám zaprvé poradí, zda tejpy opravdu potřebujete, a který vám je zadruhé aplikuje přesně na ta místa, kde budou mít pozitivní účinek.

V dnešní době si již také můžete vybrat tejpy snad všech barev, ale také motivů, které se vám líbí a rádi byste, aby vás zrovna tento tejp na chvíli „zdobil“. Ať už jste zastánci jednoduchých barev nebo motivů jako například zebří pruhy, leopardí skvrny, psí ťapky či třeba jiná zvířata, vybere si každý. Psychika já totiž také silný účinek – jako u všeho na světě. Proto uvedu jeden příklad z praxe jednoho fyzioterapeuta: Paní měla poškozené rameno a pan fyzioterapeut se ji nezeptal, jakou barvu tejpu si chce na sebe nechat dát (tejpy byly jinak od stejné firmy). Nalepil ji tedy tejp žlutý. Okamžitě se tejp začal paní slepovat. Přišla tedy znovu. Nyní však dal pan fyzioterapeut paní barvu vybrat. Paní si vybrala její oblíbenou barvu (jako bonus z ní vypadlo, že žlutou ze srdce nenávidí) a ten nově nanesený tejp už držel velice dobře (opakuji – tejpy byly od stejné firmy a byly naneseny naprosto totožně). Je to vůbec možné? Mohlo by to být „silou mysli“? :-)  To už nechám na každém z vás na zvážení. Každopádně je vždy lepší obklopovat se svou milovanou barvou.

 

 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tejpov%C3%A1n%C3%AD 

http://medicina.ronnie.cz/c-11285-taping-tejpovani-aneb-lepiva-pomucka-sportovce-i.html 

Adéla Rybová
Autor a expert
Zobrazit profil Adéla Rybová
Adéla je studentkou střední umělecké školy, kde se věnuje fotografické činnosti. Současně působí jako trenérka v Hradci Králové. Téměř veškerý svůj čas věnuje studiu v oblasti sportu, výživy a coachování. Zúčastnila se již řady kurzů jako je například Strength&Conditioning od společnosti EpiCertification. Adéla zároveň působí jako atlet a účastní se nejrůznějších soutěží Funkčního Cvičení. Více o její činnosti naleznete na jejím Instagramu: https://www.instagram.com/adela_rybova. Kromě psaní článků o motivaci či psychologii ve sportu, výživě či tréninku, jsou jejími zálibami fotografování, dobrovolnictví, příroda, cestování, čas strávený mezi zvířaty a čtení.
myprotein