Zpět na hlavní obsah
Trénink

OCR (Obstacle Course Races)

OCR (Obstacle Course Races)
Andrea Skolkova
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Andrea Skolkova

Jistě jste již někdy zaslechli zmínku z vašeho okolí o novém moderním typu závodů, které kombinují běh s překonáváním různých, převážně silových překážek. Těmto závodům náleží zkratka OCR, ale známější jsou rozhodně jejich konkrétní názvy: Spartan Race, Gladiator Race, Army run, Predator Race a mnoho dalších.

Historie

Původní myšlenka pochází z armádních běhů již z dob římských legionářů. Rozvoj těchto běhů v moderní éře začal v období první světové války, kdy vojáci absolvovali různé terénní běhy s plnou polní a cestou se museli vypořádávat nejen se složitým terénem, ale i s uměle vytvořenými překážkami. První závody, které se konaly v 80. letech, ještě nezaznamenaly rozhodující úspěch, který se zrodil roku 2010, kdy vznikly první velké závody v Americe a rychle se rozvinuly do celého světa. U nás se začaly tyto závody pořádat od roku 2013 a za uplynulé roky si získaly masivní základnu závodníků.

Jak závod vypadá?

Závody probíhají na nejrůznějších místech naší republiky a každý seriál závodů má svá specifika, ale základní pojetí je stejné. Závodí se individuálně nebo v různých týmových kategoriích ve dne či v noci. Rozvíjejí se též varianty dětských závodů. Průměrná vzdálenost závodu se pohybuje přibližně kolem 8 km (ale existují i dlouhé vytrvalostní závody dosahující délky několika desítek kilometrů), během kterých se závodníci musí vypořádat s velkým množstvím překážek, které jsou převážně silového charakteru. Mezi tyto překážky patří různé ručkování, nošení břemen, plavání, přelézání konstrukcí a neposlední řadě také brodění se bahnem, kterým jsou tyto závody proslulé. Pokud není závodník schopen překonat některou překážku, tak musí absolvovat nějaký trest, kterým mohou být běžecké úseky, angličáky…. V cíli každý závodník obdrží nejčastěji medaili nebo jiný pamětní předmět.

Pro koho je to vhodné?

K absolvování tohoto typu závodu lze přistupovat z několika pohledů. Můžete ho brát jako závod, kdy se snažíte porazit ostatní konkurenci, k čemuž potřebujete být skvělí běžci s velmi dobře rozvinutými silovými schopnostmi. Nebo se můžete snažit překonat své limity tím, že absolvujete celý závod a překonáte jeho překážky, což samozřejmě není nic jednoduchého a většina závodníků si při tom sáhne na dno svých sil. Anebo se nemusíte snažit se zničit, ale můžete si tento závod užívat v přijatelnějším tempu a získat tak skvělý zážitek třeba se skupinou kamarádů, kdy se postupně vyrovnáváte s nevšedními nástrahami trati, se kterými se v běžném civilizovaném světě již tolik nesetkáváme - překonávání bahnitých úseků, ručkování, skok přes oheň, brodění se ledovou vodou a spousta dalších. Z toho vyplývá, že se tohoto závodu může účastnit prakticky kdokoliv a každý si v něm najde ten pravý přístup, který mu osobně vyhovuje a nemusí být zrovna špičkový sportovec. Na druhou stranu pro sportovně založené lidi je to skvělá možnost porovnat své běžecké schopnosti v kombinaci se silovými schopnostmi s ostatními závodníky. Benefitem je také to, že se během závodu opravdu nebudete nudit, ačkoliv se jedná o běžecký závod, protože se neustále vypořádáváte s různými překážkami a nástrahami trati.

 

Benefity

Z velkého nárůstu popularity těchto závodů je patrné, že lidé oceňují zážitek, který si z tohoto závodu odnášejí. Přínosem pro závodníky je, že se v tréninku na tento typ závodů nemusí monotónně věnovat jednomu pohybu, protože se zde uplatňuje jak vytrvalost, tak i síla, což je pro spoustu lidí velmi atraktivní kombinace. Spousta závodníků bere tyto závody jako doplněk k jinému sportu, který jim přináší nevšední silný zážitek, který je může dále motivovat k dalšímu tréninku, a nesmíme zapomínat, že se absolvováním tohoto závodu spousta lidí chlubí na sociálních sítích, protože společnost tyto závody vnímá jako velkou výzvu a váží si všech, kteří jsou schopni ho dokončit. Každý závod má také svou nepopsatelnou atmosféru, kdy si lidé na trati pomáhají v překonávání různých překážek, čímž se tvoří spousta nových přátelství a podporuje to pozitivní zážitek z celého závodu.

Závěr

Celé tyto závody jsou o výzvě a o jejím překonání. Tyto závody je schopen dokončit kdokoliv, ale mnohem méně lidí získá odvahu to zkusit. Nezbývá než přijmout výzvu, kterou nám tyto závody dávají a zkusit si vybrat ze široké nabídky závodů a tuto výzvu překonat a získat tím minimálně nezapomenutelný zážitek na celý život.

 

 

MULLINS, Nicole. Obstacle Course Challenges: History, Popularity, Performance Demands, Effective Training, and Course Design. Journal of Exercise Physiology [online]. 2012, 15(2) [cit. 2017-11-12]. ISSN 1097-9751. Dostupné z: https://www.asep.org/asep/asep/JEPonlineApril2012Nicole_Mullins.pdf 

Andrea Skolkova
Autor a expert
Zobrazit profil Andrea Skolkova
Andrea Skolková je nejen nadšenou autorkou článků o tréninku, výživě a zdraví, ale také studentkou oboru biologie a tělesná výchova na univerzitě v Hradci Králové. V rámci studia se zabývá především funkčním tréninkem a s tím související anatomií a fyziologií člověka. Ráda se vzdělává i ve volném čase, takže je absolventkou spousty trenérských kurzů a seminářů. Je certifikovaným fitness instruktorem, instruktorem cvičení se závěsnými systémy a balančními pomůckami, TRX® trenérem, absolventem seminářů od KB5 a CoreTraining. Střípky z jejích tréninků a každodenního života naleznete na jejím Instagramu: https://www.instagram.com/andiesaurusss. Její vzpěračské výkony ze závodů si můžete prohlédnout na osobním profilu Powerlifter: https://www.powerlifter.cz/andrea‐skolkova‐u13762.aspx. Prostřednictvím článků ráda předává své zkušenosti z práce osobního kondičního trenéra. Práci ve fitness se věnuje přes pět let a mimo cvičení se snaží svým klientům pomáhat I se stravou a celkovou udržitelností zdravého životního stylu. Aktuálně pracuje v Pardubicích jako trenérka Funkčního Cvičení, OnRamp coach a osobní trenér. Andrea se věnuje Funkčnímu fitness a vzpírání. V obou disciplínách se účastní českých závodů. Okrajově se věnuje překážkovým běhům a občas vyzkouší nějaký triatlon. Mezi její největší úspěchy patří první místo na Hradeckém terénním triatlonu v srpnu 2016, šesté místo na Gladiator Race v říjnu 2017, druhé místo na Bestii Open v únoru 2018, třetí místo na Akademickém mistrovství ČR ve vzpírání v červnu 2018 a třetí místo na Bcross Challenge v srpnu 2018. Mimo to ve volném čase ráda běhá, plave, jezdí na kole a toulá se v přírodě. Kromě sportování ráda tráví volný čas s přáteli u kvalitního jídla či dobré kávy.
myprotein