Zpět na hlavní obsah
Trénink

Elastické bandy

Elastické bandy
Robin Švarc
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Robin Švarc

Elastické bandy jsou velkým hitem posledních let. Odporové gumy začala před několika lety používat první powerlifterská družstva a od nich se tato pomůcka rozšířila i do dalších sportů. Čím je tato pomůcka tak výjimečná? Používají se elastické bandy pouze v posilovně? I na tyto otázky se v dnešním článku zaměřím.

Tak hned k věci. Kouzlo odporových gum spočívá v dynamické zátěži. Jak většina z Vás ví, při cvičení v posilovně je nejčastěji využívána statická zátěž. To znamená, že odpor, které závaží vyvíjí, je ve všech částech cviku stejný. Dobrým příkladem je například dřep. 100kg je 100kg, ať už se cvičenec nachází v horní či dolní poloze. Díky elastickým bandům je však vyvíjena zátěž dynamická. To znamená, že pokud bandy připevníme k zemi a zahákneme za činku, dostaneme rozdíl v zátěži mezi horní a dolní polohou. Tímto způsobem je na svaly neustále kladen dostatečný nápor a naše práce je tak opravdu stoprocentní. Například u dřepů tedy svaly nepovolí ani v poslední fázi cviku, kdy je činka téměř v horní poloze, protože zde bude odpor od bandu největší. Dynamická zátěž je velice důležitá pro rozvoj celkové síly. Na tomto principu se dají odporové gumy využít nejen u všech základních sílových cviků, ale i u mnoha dalších.

Dalším využitím odporových gum je určitě dopomoc. S tímto postupem se v posilovnách můžete setkat poměrně často a to je dobře. Cvičenci, kteří nedokážou provádět více opakování cviků jako shyby nebo kliky na bradlech, tak mohou sáhnout po odporových gumách a dopřát si menší úlevy. Pokud se zaměřujete na rozvoj celkové síly, je lepší zvolit tento způsob dopomoci, než se uchýlit ke cvičení na strojích. Uvidíte, že brzy budete všechny cviky zvládat bez pomůcek.

Odporové gumy však nemusí být užívány pouze jako doplnění cviku. Stačí Vám jedna a dokážete odcvičit opravdu každou svalovou partii. Je potřeba jen trocha fantazie a místa na uchycení. Bicepsové zdvihy, rozpažování, dřepy, cokoliv. Jen zvolit správný odpor. Pro ženy jsou tak často odporové gumy velice příjemnou variantou, protože právě u žen se občas setkáváme s jistou averzí vůči cvičení s činkami. Pokud by naopak mužům nevyhovoval trénink pouze s bandy, je dobré je alespoň občas zařadit do fáze před tréninkem. Jiný typ zátěže a vyšší počet opakování zaručí, že svaly uvedete do správné provozní teploty.

Nemusíme se však pohybovat pouze v prostředí posilovny. Gumy se dají skvěle využít i ve spoustě dalších sportů. Od silových sportů přes atletiku a míčové sporty až například ke sportům bojovým. Stabilita je jedním z hlavních atributů v mnoha sportech a tak je potřeba na ní pracovat. Za pomoci elastických bandů je práce na stabilním postoji a hluboce uloženém svalstvu velice efektivní. Guma je uchycena na pevném místě tak, aby bylo možno využít celé váhy těla. Pak už má sportovec k dispozici nespočet cviků, které může provádět. Důležitý je pevný postoj s nízkým těžištěm. Je možno provádět pomalé úkroky stranou, poskoky, zastavování na jedné noze s krátkou výdrží, zatímco je sportovec „zaháknutý“ za band. Počet variant je opravdu obrovský. Opět pracujeme s dynamickou zátěží, což znamená, že se zátěž s oddálením od výchozího bodu neustále zvyšuje. Dále se pak cviky mohou začít modifikovat pro speciální potřeby sportovce. Například u basketbalu je tak možno provádět cviky s driblinkem, boxeři mohou bandy používat při vedení úderů a podobně. Band však nemusíte pouze upevňovat k různým objektům. Můžete ho například namotat na kotníky a provádět „shuffle“ (úkroky stranou – podobné basketbalovému obrannému pohybu), či využít parťáka a posilovat ve dvojici. Cviků je opravdu nespočet. Odporové gumy jsou tedy vynikající volbou při cvičení stability a hluboce uloženého svalstva a hodí se tak opravdu pro každého sportovce.

Další možné využití elastických bandů je pak například při protahování. Sednete si ke zdi, srovnáte záda a band zaháknete za nohy, které máte natažené směrem vpřed. Za pomoci odporové gumy pak lehce přitahujete špičky. Cviků je i zde opravdu nespočet. Krom protahování a kompenzačních cviků se můžete zaměřit i na mobilitu různých partií. Dobrým cvikem na mobilitu ramen je klasické předpažení, při kterém držíte band zhruba 2x na šíři ramen. Pomalým táhlým pohybem pak směřujete band nad hlavou až do pozice za zády. Ruce jsou v průběhu celého pohybu napnuté. Pokud tento cvik zvládáte bez problémů, je dobré si ho ztížit tím, že použijete pevné břemeno – např. tyč.

Elastické bandy jsou tedy vhodné pro každého sportovce. Dynamická zátěž v posilovně, trénink stability či prevence zranění, to vše dokážete pokrýt za pomoci těchto šikovných pomůcek. Skladnost odporových gum je dalším plusem, takže není potřeba na trénink nosit hromadu dalšího nářadí. Tento článek měl pouze nastínit možnosti, které bandy nabízí. V budoucnu bych Vám rád připravil článek, který se bude do větší míry zaměřovat na jednotlivé cviky.

 

 

Robin Švarc
Autor a expert
Zobrazit profil Robin Švarc
Robin Švarc je studentem Vysoké školy tělesné výchovy a sportu Palestra. Současně je držitelem trenérské licence C v oblasti basketbalu. V roce 2018 současně absolvuje celoroční kurz Basketbal Strength & Conditioning pod vedením Francesca Cuzzoliniho, který jako první Evropan pracoval jako kondiční trenér v zámořské NBA (Toronto Raptors). Robin také působí jako kondiční trenér v BA Nymburk a ve zdejší basketbalové akademii zastává pozici sistenta trenéra v kategorii U17 a sám je hlavním trenérem v týmu U11. Jako kondiční trenér pomáhá s přípravou několika hráčů z nejvyšší basketbalové soutěže – Kooperativa NBL. Více informací o Robinovi také naleznete na jeho Instagramu: https://www.instagram.com/robinsvarc/ Ve svém volném čase se aktivně věnuje sportu. Osm let hrál fotbal a čtyři roky závodně plaval. Na elorepublikové úrovni se věnoval osm let basketbalu, když působil v juniorských extraligách. V roce 2017 se stal juniorským mistrem republiky v americkém fotbale.
myprotein