Zpět na hlavní obsah
Trénink

Meditace | Jak uklidnit mysl

Meditace | Jak uklidnit mysl
Lucie Králová
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

 

Meditace – docela často užívané spojení. Jak uklidnit mysl? Běž meditovat. Jak se začít víc soustředit? Běž meditovat. Jak si najít to své místo v životě? Běž meditovat...

No jo, tohle všechno se lehko řekne, a ještě snáz poslouchá. Ale jak to skutečně funguje? A co to ta meditace vůbec je?

Pojmem meditace se nejčastěji rozumí různé praktiky prohlubování soustředění. Je to vlastně řada činností, díky nimž jsme schopni dosáhnout změněného stavu vědomí. Jejím cílem je zklidnění mysli a létajících myšlenek, získání jakéhosi vhledu a celková regenerace organismu. Díky ní si můžeme zvýšit kvalitu života – najít vnitřní cestu k laskavosti a vnitřnímu míru, a to jak se sebou samým, tak i s okolním světem.

Účinky jsou hodně individuální. Ale všeobecně dochází ke zklidnění a uvolnění těla. Snížení tepové frekvence a krevního tlaku. Odpočinku. Relaxaci svalů a snížení celkového svalového napětí.

Neexistuje jedna jediná cesta, jak se do meditace ponořit. Technik se spoustu. Ale základ je pro veškeré meditační praktiky stejný – pohodlná poloha těla, klidná místnost a ticho (popřípadě pro vás příjemná, nerušící hudba). Jistě si dovedete představit, že se nedovedete uvolnit v nějaké křečovité poloze v nepohodlném oblečení a s tím, že Vám soused ve vedlejším bytě pouští nahlas nějakou taneční hudbu.

Klíčovým prvkem meditace je rozvoj a řízení pozornosti. Hlavně pro začátečníky je těžké už jen to, naučit se soustředit pozornost na jeden specifický podnět, a z hlavy odstranit (nebo spíš potlačit) veškeré ostatní rušivé překážky. Tím, že se mysl soustředí pouze na jeden bod, se uklidňuje. Po stabilizaci mysli je jednodušší se celkově uvolnit, všímat si cesty dechu a jít vstříc svému vnitřnímu já.

V meditaci se poté můžeme soustředit pouze na aktuální stav – tedy postupně se soustředit na různé body v těle, zkoumat, zda jsou v napětí nebo naopak relaxované, jak se která část těla cítí, v jaké je poloze, jestli je mi to příjemné nebo naopak pociťuji někde bolest.

Nebo se můžeme soustředit na konkrétní situace, místa, události, které se nám přihodili, a zpětně si v nich udělat určitý pořádek a řád. Zhodnotit výsledek našeho chování, kde byla chyba a co mohu udělat příště jinak, abych tomu předešel. Více se naučit přijímat sám sebe, to, jak jsem se zachoval a jakou jsem dal podobu svým emocím.

Cest k meditaci je celá řada. Existují i různé náboženské varianty, spojení s jógou či pilates, dokonce i s bojovým uměním. V dnešní uspěchané době je ale určitě dobře si najít cestu sám k sobě, na chvíli se uklidnit a dopřát svému tělu i mysli prostor k tomu, aby se uklidnilo a přijalo vše, co během rychlých dní stíhá.

A i když se to nezdá, meditace není snadná. Je pro ni třeba značné disciplíny a sebeuvědomění. Není pro všechny. A to nejen tím, že se ne každý umí do sebe ponořit, to chce určitě čas a nevzdávat se. Ale i proto, že ne každý těmto věcem věří. Věnovat pak čas něčemu, co se nám zdá nesmyslné, rozhodně nikomu neprospěje. Takže pokud se pro meditaci rozhodnete, počítejte s tím, že je skutečně nutné do ní vložit celé své srdce, ale i mysl. Odevzdat se jí v celém svém rozsahu.

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein