Zpět na hlavní obsah
Trénink

Prozradí vám tenhle test, jak moc jste fit? | Nejlepší studie tohoto týdne

Prozradí vám tenhle test, jak moc jste fit? | Nejlepší studie tohoto týdne
Evangeline Howarth
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Co víc vám může pomoci zůstat v top formě, než sledování nejnovějších vědeckých poznatků? A přesně to je důvod, proč s vámi sdílíme naše nejoblíbenější studie i tento týden. Je toho tolik, co se ze studií lze naučit a aplikovat, stejně tak nám poradí, co nedělat.

Tento týden jsme se podívali na to, zda vám krevní test může prozradit, jak moc fit jste. Pojďme se na to podívat.

Může krevní test říct, jak moc jste fit?

Pokud máte strach z jehel, možná se radši držte tradičnějších metod, co se týče měření fitness, jako například to, kolik uzvednete nebo jak rychle dokážete běhat. Pokud se však chcete ponořit hlouběji do sportovních věd, tohle je pro vás.

Tato nová studie využila krevní testy k tomu, aby podrobněji zkoumala molekulární odpověď těla na cvičení. 1 To je celkem inovativní věc, protože ačkoliv víme, že cvičení je pro nás dobré, stále přesně nerozumíme tomu, co to s námi dělá na molekulární úrovni.

Aby tomu přišli na kloub, sledovali vědci molekulární markery spousty biologických procesů, které se v těle odehrávají, jako je metabolismus, imunita a kardiovaskulární funkce. Zkoumali stovky tisíc měření od 36 účastníků a snažili se porozumět, jak různé hladiny různých molekul fungují během cvičení.

To jim dalo nástroj, jak předvídat, jak moc je někdo fit na základě krevního testu. Účastníkům změřili VO2max, což je maximální spotřeba kyslíku během vysoce intenzivního cvičení, aby určili skóre jejich aerobního fitness.

Před VO2 testem jim odebrali krev, aby získali počáteční vzorek před cvičením, a poté odebrali další vzorky 2 minuty, 15 minut, 30 minut a 60 minut poté, co dosáhli svého maxima.

To vědcům dovolilo pozorovat změny v krvi na detailní molekulární úrovni, aby mohli pozorovat, jak jsou tělesné systémy jako třeba hormonální fluktuace, ovlivňovány cvičením.

Krevní testy ukázaly, že první dvě minuty po cvičení vyžívalo tělo určité aminokyseliny pro tvorbu energie, než se přesunulo ke glukóze po 15 minutách. Nakonec vědci pozorovali podobné odpovědi mezi více fit účastníky – sbírka tisíců molekul, které mohou nyní spojovat s aerobní fyzičkou.

Ačkoliv si vědci nemyslí, že tenhle druh testů se bude někdy v nejbližší době provádět u doktorů, jelikož je potřeba jít do hloubky, pracují na verzi, která by mohla být dostupná pro širší využití v budoucnu díky algoritmu, který by vybral molekuly, které jsou nejvíce spojené s vysokým VO2 skóre.

Možná si jednoho dne budeme moci nechat udělat tenhle jedinečný fitness test.

Co si z článku odnést

Ačkoliv tenhle test si ještě nemůžeme sami nechat provést, je úžasné sledovat, kolik se toho o našem těle stále můžeme učit. Je docela cool sledovat, jak se naše tělo adaptuje na cvičení – to je docela motivující.

 

  1. Contrepois, K., Wu, S., Moneghetti, K. J., Hornburg, D., Ahadi, S., Tsai, M. S., … & Chen, S. (2020). Molecular Choreography of Acute ExercisebioRxiv.
Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein