Zpět na hlavní obsah
Naši ambasadoři

Způsobují proteinové shaky akné?

Způsobují proteinové shaky akné?
Jamie Wright
Autor a expert12 měsíců Ago
Zobrazit profil Jamie Wright

Joe Fazer sám sebe popisuje jako „typický kluk z fitka“, který miluje trénink, kuře s rýží a samozřejmě denní proteinový shake.

Ale Joe trpí těžkým akné, a jak zkoušel přijít na příčinu, napadlo ho, jestli může mít proteinový shake nějaký vliv?

Rychlé hledání na Googlu našlo, že nadměrná konzumace syrovátkového proteinu může způsobovat zhoršování akné.

Ale Joe nebyl spokojený s odpovědí z internetu – chtěl to otestovat sám na sobě.

Testování

Joe dal dohromady 5 kamarádů, kteří také pravidelně cvičí, aby otestoval tuhle teorii.

Po dobu dalších 30 dní pili 3 proteinové shaky denně – celkem 90 shaků po dobu 30 dnů. To je větší dávka, než se doporučuje, aby otestoval, zda nadměrná konzumace syrovátkového proteinu bude mít efekt na pleť jeho kamarádů.

Joe jim neřekl, co testuje – vše, co museli udělat, bylo pít shaky po dobu 30 dnů a pak se Joeovi ozvat.

https://www.youtube.com/watch?v=Ft7xKW_HqTg&embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.myprotein.com%2F&source_ve_path=Mjg2NjY&feature=emb_logo

Výsledky

Hal, jeden z kamarádů, kteří se experimentu účastnili, si všiml, že jeho pleť vypadá o něco hůř po týdnu experimentu – a pár dalších si všimlo pár pupínků, které se jim objevily za ty 4 týdny.

Po 30 dnech, 3 z 5 kluků řeklo, že si všimli o něco víc pupínků, a 2 řekli, že si nevšimli ničeho.

Joe ukázal fotky Bena během 30 dnů. Ben říká, že si všiml pár pupínků navíc, ale jak se Joe díval na jeho každodenní fotky, řekl, že to bylo jen velmi velmi minimální.

Joeův finální verdikt

Způsobují proteinové shaky akné?

„Ano, mohou způsobit pár pupínků, ale to opravdu těžké akné, které možná máte, není způsobené proteinovými shaky. Určitě v tom budou jiné faktory, na které se budete muset podívat.“

„Moje rada? Pokračujte v jejich konzumaci.“

Náš finální verdikt

V současné době neexistuje žádný silný důkaz, že syrovátkový protein způsobuje akné.

Většina dat, která jsou k dispozici, jsou pouze pozorování nebo založená na reportech, což není spolehlivý zdroj na to, dělat nějaké opravdové závěry, jelikož tu není žádná kontrolní skupina na porovnání, ani opravdový způsob, jak určit, co potencionálně způsobilo zhoršení akné.

Spojení mezi konzumací mléčných výrobků a akné je o něco robustnější, ale stále tu jsou otázky. Stále spoléháme na observační data (ačkoliv je jich o něco víc v tomto případě).

Navíc, ne všechny mléčné výrobky přispěly k akné v těchto případech. V největší review na toto téma se ukázalo, že jogurt a sýr nebyly signifikantně spojeny s akné.

Je důležité si uvědomit, že někteří lidé mají větší predispozice k akné, když jedí určité potraviny.

Mléčné výrobky jsou považovány za potencionální rizikový faktor, stejně tak potraviny bohaté na cukr nebo tuk.

Další potencionální rizikové faktory zahrnují: rodinná historie, nadváha, obezita, mastná nebo smíšená pleť, nepravidelný menstruační cyklus, kouření, nesprávné použití kosmetiky, dlouhodobé používání elektroniky, špatný spánek, stres, vysoká teplota, vystavení slunci, znečištění vzduchu a další.

Takže než začnete vinit proteinový prášek, bylo by dobré podívat se nejdřív na ostatní elementy – akné je obvykle zhoršeno několika různými problémy, nejen jednou věcí.

Co si z článku odnést

Syrovátkový protein funguje pro spoustu lidí – ale může mít i své negativní účinky na ty, kteří trpí intolerancí na laktózu, mají alergie nebo jsou jinak citliví.

Existuje spousta proteinových produktů, které si můžete dopřát, pokud syrovátka není pro vás.

 

  1. Zamil DH, Perez-Sanchez A, Katta R. Acne related to dietary supplements. Dermatol Online J. 2020 Aug 15;26(8):13030/qt9rp7t2p2. PMID: 32941710.
  2. Aghasi M, Golzarand M, Shab-Bidar S, Aminianfar A, Omidian M, Taheri F. Dairy intake and acne development: A meta-analysis of observational studies. Clin Nutr. 2019 Jun;38(3):1067-1075. doi: 10.1016/j.clnu.2018.04.015. Epub 2018 May 8. PMID: 29778512.
  3. Yang J, Yang H, Xu A, He L. A Review of Advancement on Influencing Factors of Acne: An Emphasis on Environment Characteristics. Front Public Health. 2020 Sep 17;8:450. doi: 10.3389/fpubh.2020.00450. PMID: 33042936; PMCID: PMC7527424.
Jamie Wright
Autor a expert
Zobrazit profil Jamie Wright
Jamie Wright vystudoval magisterský obor Human Nutrition a bakalářský obor Sports and Exercise Science a nyní pracuje pro několik organizací a navíc má svou vlastní soukromou praxi, kde pomáhá klientům dosahovat jejich cílů v oblasti výživy. Má akreditaci v Association for Nutrition a pomohl stovkám klientů, od matek v domácnosti po sportovce na mzinárodní úrovni, pracoval na evidence-based, holistickém nutričním programu, aby dosáhli jejich zdravotních a fitness cílů. Jako doplněk ke své praxi přispívá Jamie pravidělně do oboru výživy tím, že o ní prezentuje a píše. Jeho výzkum byl prezentován na UK Obesity Congress stejně tak jako na mezinárodních konferencích, je autorem několika e-booků, zatímco přispívá do dalších (včetně charitativních sportovních organizací). Jeho výzkum se týká hlavně oblasti managementu tělesné hmotnosti, sportovního výkonu a suplementace. Miluje sportovní výživu, chození do posilovny a vše, co se týká psů. Jemieho cílem je sdílet svoje zkušenosti a vědomosti, které získal jak akademickou, tak profesní cestou, a chce pomoci vnést pravdu do fitness průmyslu, který je plný dezinformace.
myprotein