Zpět na hlavní obsah
Strava

Vrah jménem obezita

Vrah jménem obezita
Andrea Skolkova
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Andrea Skolkova

Všichni dobře víme, že když se nebudeme rozumně hýbat a adekvátně stravovat, tak se z nás časem stanou obézní jedinci. Jaké jsou vlastně důvody se tomuto stavu vyhnout? A proč bychom se měli snažit udržet si rozumnou váhu? Důvodů je mnohem více, než se na první pohled zdá.

Estetické hledisko

První hledisko, které každého napadne jako první, je to estetické. Rozhodně není ideálem krásy obézní, nadváhou oplývající žena či muž. Toto hledisko je u většiny lidí právě tím hlavním motivačním prvkem, který nás pohání k fyzické aktivitě. Někteří lidé ovšem svůj zevnějšek příliš neřeší, což by stejně neměl být důvod k lenošení, protože obezita s sebou přináší i jiná velká nebezpečí než jen to, že nebudeme atraktivní pro potenciální partnery.

Zdravotní hledisko

Nadváha a její vyšší stupeň obezita s sebou bohužel přináší velké množství zdravotních rizik. Často se tato rizika označují též jako civilizační onemocnění. Tento název může být ovšem značně zavádějící, protože tato onemocnění nejsou nakažlivá (částečnou úlohu v nich ale může mít i dědičnost). Společným prvkem, ze kterého tato onemocnění vychází, je právě nadměrná hmotnost a nedostatečná pohybová aktivita. Nyní si ukážeme nejzávažnější onemocnění, jenž způsobuje právě nevhodný pohybový a stravovací režim a následná nadváha.

1. Kardiovaskulární onemocnění

Pod tímto označením se ukrývá nejčastější příčina úmrtí lidí v našem okolí. Jak již název napovídá, tak se jedná o onemocnění související s cévní soustavou. Patří sem ICHS, která zapříčiňuje velmi známý infarkt, angínu pectoris a mozkové příhody. Samozřejmě nemůžeme ovlivnit naše genetické predispozice pro tato onemocnění, ale můžeme eliminovat jejich vznik a propuknutí zdravým životním stylem. Právě nedostatek pohybu a obezita velmi výrazně zvyšují riziko vzniku těchto onemocnění.

2. Vysoký krevní tlak

U obézních jedinců se velmi často setkáváme s vysokým krevním tlakem, který je velmi nebezpečný pro naše zdraví. Jeho vysoká hodnota způsobuje mnohem větší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, které jsme si popsali výše. Vysoký krevní tlak je způsoben nedostatečnou pohybovou aktivitou, nadměrným solením, požíváním alkoholu a v neposlední řadě také vysokou hladinou cholesterolu v krvi.

3. Diabetes mellitus II. Typu (cukrovka)

V poslední době se velmi výrazně zvyšuje počet onemocnění tzv. stařeckou cukrovkou. Toto onemocnění se vyskytuje u starší populace, která trpí nadváhou. V dnešní době ale není výjimkou, že se objeví i u mladších jedinců majících špatnou životosprávu. Opět se nám zde jako hlavní ovlivnitelné příčiny objevují nedostatečná pohybová aktivita a špatná strava vyvolávající společně nadváhu. Následkem tohoto onemocnění jsou různé zdravotní problémy, které mohou mít velmi vážné důsledky, jako jsou mozkové a srdeční příhody, postižení zraku a amputace končetin.

4. Cholesterol

O strašáku jménem cholesterol jsme asi všichni slyšeli. Také je v našem povědomí uloženo, že existuje hodný a zlý cholesterol, který škodí našemu organismu. Nadměrnou hladinou zlého cholesterolu v krvi může dojít k postupnému ucpávání cév. Následkem tohoto ucpávání je zvýšení hodnoty krevního tlaku. Dalšími rizikovými projevy mohou opět být různé srdeční a mozkové příhody. Tomuto onemocnění se můžeme bránit úpravou stravování. Je běžně známým faktem, že snížení příjmu živočišných tuků v potravě má pozitivní vliv právě na hladinu cholesterolu v krvi. Bohužel se zapomíná, že stejně důležitý pozitivní vliv na hladinu cholesterolu má právě vhodná pohybová aktivita. Její nedostatek a nevhodná strava vyúsťující v obezitu jsou právě příčinou tohoto nebezpečného onemocnění.

5. Obezita jako taková

Pro stanovení obezity se běžné používá hodnota BMI, která by se u běžné populace neměla dostat nad hodnotu 30. Nesmíme ale zapomínat, že BMI nerozlišuje, zda se jedná o hmotu svalovou nebo tukovou, proto bychom se touto hodnotou neměli striktně řídit u sportovců. Jako další měřítko obezity můžeme použít procento tuku v našem těle. U žen by to nemělo být více než 30 % a u mužů více než 25 %. Velmi často též dostatečně poslouží optické hledisko, kdy při pohledu do zrcadla poznáme, zda jsme nebo nejsme tlustí, což je nejjednodušší a nejlépe vypovídající ukazatel.

Neměli bychom se ovšem řídit pouze tím, co nám ukáže váha, protože každý jedinec je odlišný a á jiný poměr tuku a svaloviny. Nemůžeme jasně stanovit, že nad určitou hodnotu jsou všichni obézní, protože velké množství svalové tkáně rozhodně neznačí obezitu.

Vhodná pohybová aktivita

Nejčastější příčinou vzniku obezity jsou špatná strava a nedostatečná pohybová aktivita. Pokud se zaměříme na to, abychom se vhodně stravovali a v dostatečné míře se vhodně pohybovali, tak by nám obezita a s ní související onemocnění neměla hrozit. V ideálním případě bychom se měli věnovat nějaké pohybové aktivitě každý den. Časový objem aktivity je různý, ale v podstatě by se mělo jednat nejlépe o aktivitu vytrvalostního charakteru, při které se naše tepová frekvence bude pohybovat na té úrovni, že budeme při zátěži stále schopni mluvit. Optimální by bylo, aby tato aktivita trvala alespoň přibližně 30 minut, ale samozřejmě záleží na tom, o jakou aktivitu se jedná a jakou intenzitou je prováděna.

Závěr

Ukázali jsme si, že obezita není pouze estetickým problémem, ale že se jedná o zdravotně velmi závažný stav. Důležité je si uvědomit, že právě obezita s sebou nese mnohonásobně zvýšené riziko projevu závažných onemocnění, která se řadí na první místa v úmrtnosti naší společnosti. Neměli bychom tedy podceňovat dostatečné provádění pohybové aktivity, protože právě nedostatek pohybu způsobuje, společně s nevhodně složenou stravou, obezitu. Vyplývá nám tedy z toho, že pokud chceme udělat něco pro své zdraví, tak bychom se měli zaměřit právě na pohyb a jeho dostatečným prováděním si prodloužíme život, který prožijeme ve zdraví. Navíc budeme šťastnější a spokojenější.

 

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Andrea Skolkova
Autor a expert
Zobrazit profil Andrea Skolkova
Andrea Skolková je nejen nadšenou autorkou článků o tréninku, výživě a zdraví, ale také studentkou oboru biologie a tělesná výchova na univerzitě v Hradci Králové. V rámci studia se zabývá především funkčním tréninkem a s tím související anatomií a fyziologií člověka. Ráda se vzdělává i ve volném čase, takže je absolventkou spousty trenérských kurzů a seminářů. Je certifikovaným fitness instruktorem, instruktorem cvičení se závěsnými systémy a balančními pomůckami, TRX® trenérem, absolventem seminářů od KB5 a CoreTraining. Střípky z jejích tréninků a každodenního života naleznete na jejím Instagramu: https://www.instagram.com/andiesaurusss. Její vzpěračské výkony ze závodů si můžete prohlédnout na osobním profilu Powerlifter: https://www.powerlifter.cz/andrea‐skolkova‐u13762.aspx. Prostřednictvím článků ráda předává své zkušenosti z práce osobního kondičního trenéra. Práci ve fitness se věnuje přes pět let a mimo cvičení se snaží svým klientům pomáhat I se stravou a celkovou udržitelností zdravého životního stylu. Aktuálně pracuje v Pardubicích jako trenérka Funkčního Cvičení, OnRamp coach a osobní trenér. Andrea se věnuje Funkčnímu fitness a vzpírání. V obou disciplínách se účastní českých závodů. Okrajově se věnuje překážkovým běhům a občas vyzkouší nějaký triatlon. Mezi její největší úspěchy patří první místo na Hradeckém terénním triatlonu v srpnu 2016, šesté místo na Gladiator Race v říjnu 2017, druhé místo na Bestii Open v únoru 2018, třetí místo na Akademickém mistrovství ČR ve vzpírání v červnu 2018 a třetí místo na Bcross Challenge v srpnu 2018. Mimo to ve volném čase ráda běhá, plave, jezdí na kole a toulá se v přírodě. Kromě sportování ráda tráví volný čas s přáteli u kvalitního jídla či dobré kávy.
myprotein