Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Mexicá horká čokoláda | Jídla pro lepší náladu

Mexicá horká čokoláda | Jídla pro lepší náladu
Lauren Dawes
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Lauren Dawes
Abychom oslavili měsíc mentálního zdraví tento říjen, podívali jsme se na nejlepší potraviny zlepšující náladu a vytvořili jsme lahodná jídla, která pomohou dodat výživu nejen vašemu tělu, ale i vaší mysli. Podívejte se také na tento článek: 5 snadných způsobů, jak se projíst ke štěstí.

Hořká čokoláda má spoustu dokázaných zdravotních benefitů, od zlepšování kardiovaskulárního zdraví po pozitivní efekt na náladu. 1 Studie objevily, že skutečně může pomocí snížit hladinu stresu 2 – a jestli to není dostatečně dobrý důvod poddat se té chuti na čokoládu, pak už nevíme, co jiného.

Mexická horká čokoláda je perfektní zimní nápoj, který vám dodá jak dávku bohaté hořké čokolády spolu s trochou ostrosti, která vás zahřeje skrz naskrz. Tradičně se dělá z mléka, skořice, hořké čokolády, trochy cukru či vanilky k oslazení, a špetky chilli nebo kajenského pepře.

Výsledkem je neskutečně bohatý jemný nápoj, který vás zahřeje na zbytek dne.

Zvládnete tu horkost?

Počet porcí: 2

https://www.youtube.com/watch?v=ypN7BYn2JE8&feature=emb_logo

Ingredience

  • 450ml mléka
  • 120g 70% hořké čokolády
  • 2 kusy celé skořice
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 1 lžička chilli

Postup

  • Nejprve ohřejte mléko na mírném plamenu. Přidejte skořici a nechte minutu louhovat.
  • Pak přidejte hořkou čokoládu, hnědý cukr a chilli. Neustále míchejte, dokud se vše nerozpustí a nespojí dohromady.
  • Nalijte do dvou hrnečků a vychutnejte si rovnou! Pokud chcete extra ostrost a jste stateční, přidejte si trochu černého pepře, anebo pokud chcete čokoládu naopak zjemnit, přidejte kapku vanilkové esence.

Reference

  1. Haritha, K., Kalyani, L., & Rao, A. L. (2014). Health benefits of dark chocolate. Journal of advanced drug delivery1(4), 184-94.
  2. Martin, F. P. J., Rezzi, S., Peré-Trepat, E., Kamlage, B., Collino, S., Leibold, E., … & Kochhar, S. (2009). Metabolic effects of dark chocolate consumption on energy, gut microbiota, and stress-related metabolism in free-living subjectsJournal of proteome research8(12), 5568-5579.

Nutriční informace

Na jednu porci

Kalorie 449kcal 221 kalorií z tuku
% Doporučeného denního množství *
Tuky 24.5g 38%
Sacharidy 45.7g 15%
Bílkoviny 14g 28%

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Lauren Dawes
Autor a expert
Zobrazit profil Lauren Dawes

Lauren vystudovala anglickou literaturu a pochází z jihu. Miluje plavání, během uplynulých let objevila sílu tréninků se zátěží a má mnoho prostoru pro zlepšení ve svých každotýdenních hodinách Hot jógy.

O víkendech většinou peče nebo jí nějaký brunch a užívá si každý nový recept se svými spolubydlícími - hlavně od té doby, co se zbavila studentských návyků jako například života na těstovinách. Především však věří v udržování rovnováhy mezi tréninkem a sociálním životem.

Zjistěte víc o zkušenostech Lauren zde.

myprotein