Ovesné vločky patří k velice často zmiňovaným potravinám, pokud je řeč o fitness a zdravém životním stylu. Většina lidí je hodnotí kladně, ovšem najdou se i tací, kteří ovesné vločky zavrhují. V tomto článku Vám tedy napíši, jak to s ovesnými vločkami doopravdy je, kdy je vhodné je do jídelníčku zařadit a přidám i několik receptů ve kterých se ovesné vločky objeví.
Co jsou ovesné vločky
Ovesné vločky jsou obilným výrobkem. Vznikají rozdrcením ovesných zrn. Ve 100 gramech ovesných vloček nalezneme 68 gramů sacharidů (z toho 1,5g cukry), 13g bílkovin, 8 gramů tuků a 7 gramů vlákniny. Obsaženy jsou zejména nenasycené mastné kyseliny. Ovesné vločky neobsahují žádný cholesterol ani sůl. Nalezneme v nich zejména vitamíny A, B1, D a vitamín E. Důležité je také zmínit obsah minerálních látek jako je vápník, železo a lecitin. Ovesné vločky obsahují velké množství dobře rozpustné vlákniny, která přispívá k udržení stabilní hladiny krevního cukru a regulaci cholesterolu v krvi. Spousta odborníků také tvrdí, že ovesné vločky pomáhají se snižováním krevního tlaku, při žaludečních a střevních potížích, poruchách trávení a dokonce tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy. Mužům mají ovesné vločky zvyšovat hladinu testosteronu.
Formy ovesných vloček
Nejčastěji se můžete setkat s ovesnými vločkami v podobě celých ovesných jader (lisovaných). Oblíbené jsou také jemné ovesné vločky, které se před lisováním nejprve nařežou, takže jsou ve výsledku jemnější a lépe se rozpouštějí. Poslední populární variantou jsou vločky z ovesné mouky, které tvoří část výživy kojenců, ale používají se například i v některých dietách. Tyto vločky se velice snadno rozpustí a poté je možné je vypít.