Zpět na hlavní obsah
Strava

5 vědecky podložených důvodů, proč se vaše hubnutí zastavilo

5 vědecky podložených důvodů, proč se vaše hubnutí zastavilo
Claire Muszalski
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Claire Muszalski

Byli jste opravdu důslední, co se týče stravy a cvičení, ale váha neklesá?

Je pár možných důvodů, proč se vaše hubnutí mohlo zastavit. Tady je pár scénářů, které vám mohou dát nějaké odpovědi a tím pomoci hubnutí opět nastartovat.

Jíte více, než si myslíte

Pokud je tu něco, co musíte vědět o hubnutí, pak je to fakt, že nemůžete zhubnout, bez ohledu na to, jak cvičíte, pokud máte špatné stravovací návyky. Třeba taková čokoládová tyčinka – za 1-2 minuty sníte zhruba 250-350 kalorií, aniž byste se nad tím zamysleli.

Spálit toto množství kalorií však může trvat až desetkrát déle. Pokud nečtete etikety na potravinách a nesledujete, co jíte, dejte tomu šanci.

I pokud nepočítáte kalorie, zapisování velikosti porcí vám může pomoci zjistit, kde jste sešli z cesty, pokud k tomu v průběhu hubnutí dojde.

Spálíte méně kalorií, než si myslíte

Když poprvé zkoušíte nový trénink, může se vám to zdát skoro nemožné. Ale časem pokud cvičíte ve stejném stylu, může se to zdát jednodušší, jelikož se tělo přizpůsobí.

Abyste efektivně pálili kalorie a hubli, musíte tělu připravovat nové výzvy – a to často znamená měnit typ a intenzitu tréninků.

Dalším důvodem, proč nepozorujete úbytek na váze, může být to, že přeceňujete, kolik kalorií cvičením spálíte. Pokud v posilovně naskočíte na kardio přístroj, pravděpodobně vám řekne, kolik kalorií jste cvičením spálili.

Tahle čísla jsou však založena na obecných parametrech (například 70 kilový, 35 letý muž) a neberou v úvahu váš věk, váhu či srdeční tep. Nošení monitoru srdečního tepu, který počítá s vašimi konkrétními parametry, může pomoct, avšak jejich přesnost je stále limitovaná.

Už jste zhubli

Pokud vám přijde, že děláte všechno správně (dobře jíte a dostatečně trénujete), ale váha přestala po chvíli klesat, nejste v tom sami.

Výzkum ukazuje, že tahle stagnace může nastat 6-24 měsíců poté, co jste začali hubnout, a může vám to přijít nevysvětlitelné. 1 Jedním možným vysvětlením je „metabolická adaptace“.

Když přejdete od jedení čehokoliv ke kontrole kalorií, zvednete se z gauče a jdete do fitka, je to pro vaše tělo drastická změna, která nastartuje váš metabolismus a pomůže vám pálit kalorie, což povede k hubnutí.

Na druhou stranu, pokud kalorie hodně omezíte a velké množství kalorií také spálíte pohybem, vaše tělo se přizpůsobí tomuto novému „normálnímu“ příjmu. Když výrazně zhubnete (obvykle mezi 5-10%), je možné, že pro váš metabolismus je tohle nový udržovací příjem.

Vaše tělo si myslí, že je nutné kalorie omezit ještě více (a tvrději cvičit), aby se opět nastartovalo hubnutí.

Jste příliš ve stresu

Ačkoliv o hubnutí často přemýšlíme jako o jednoduché rovnici (příjem – výdej), naše tělo je ovlivněno spoustou dalších faktorů souvisejících s naším životním stylem.

Věda ukázala, že hladina stresu může vést k hormonálním změnám, které mohou ztížit hubnutí. 2

Pokud chcete být co nejzdravější fyzicky, nesmíte zapomínat také na své duševní zdraví – najít si způsoby, jak zmírnit stres, může mít pozitivní účinky na mnoho oblastí vašeho života, včetně váhy.

Nedostatečně odpočíváte

Podobně jako stresové hormony ovlivňují vaši váhu, můžete si ublížit i tím, pokud nebudete dostatečně odpočívat.

Dostatek spánku i počet odpočinkových dnů pro vaše svaly hrají roli v hubnutí. Pokud nenecháte svaly dostatečně regenerovat, během dalšího tréninku nemůžete jet tak tvrdě – cyklus, který se těžko přerušuje, pokud nezařadíte do tréninkového plánu dostatek odpočinku.

Nedostatek spánku může zvýšit hladinu stresových hormonů a vy můžete být příliš unavení na to, abyste podávali kvalitní výkony ve fitku.

Co si z článku odnést

Existuje mnoho důvodů, proč se ručička na váze může zastavit, pokud jste začali s hubnutím. Nemusíte to však vzdávat!

Podívejte se důkladněji na svůj režim – vaše stravovací návyky, tréninky a péči sám o sebe – a zjistěte, co můžete pozměnit, i kdyby to měla být jen malá změna.

Pokud jste opravdu zaseklí, můžete zkusit reverzní dietu (dát si pauzu od redukčního programu) nebo zkusit novou metodu stravování či tréninku.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

1. Thomas, D. M., Martin, C. K., Redman, L. M., Heymsfield, S. B., Lettieri, S., Levine, J. A., … & Schoeller, D. A. (2014). Effect of dietary adherence on the body weight plateau: a mathematical model incorporating intermittent compliance with energy intake prescription. The American journal of clinical nutrition, 100(3), 787-795.

2. Xenaki, N.,Bacopoulou, F., Kokkinos, A., Nicolaides, N. C., Chrousos, G. P., & Darviri, C. (2018). Impact of a stress management program on weight loss, mental health and lifestyle in adults with obesity: a randomized controlled trial. Journal of molecular biochemistry, 7(2), 78.

Claire Muszalski
Autor a expert
Zobrazit profil Claire Muszalski

Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics  a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.

Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.

Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.

Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.

Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.

myprotein