Zpět na hlavní obsah
Trénink

Cvičíte i toto…?

Cvičíte i toto…?
Robin Švarc
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Robin Švarc

Snad Vás i namotivuji ke cvičení cviků, které nejsou příliš oblíbené.

Trh neboli snatch bych zařadil do kategorie cviků, které lidé necvičí především kvůli technicky náročnému provedení. Tento cvik přijde vhod především rychlostně-silovým sportovcům. Do tréninkového plánu ho zařazují především atleti, hráči hokeje, amerického fotbalu či basketbalu.  Snatch je pak jednou z disciplín olympijského vzpírání. Skvělý cvik pro rozvoj síly a výbušnosti je však poměrně těžký na provedení. Jak na to, aby člověk cvičil trh správně a neodnesl si nepříjemná zranění?Důležité je na začátek zvolit váhu, kterou zcela jistě zvládnete. Trh je kombinací několika pohybů, které musíte precizně provést a tak je dobré dostat cvik trochu „pod kůži“, než začnete s přidáváním závaží. Počáteční poloha je obdobná jako u rumunských mrtvých tahů. Rovná záda, hledíte před sebe, pokrčená kolena, která jsou ovšem o něco více vytočená do stran. Úchop výhradně nadhmatový a také výrazné širší než u mrtvého tahu. Pohyb začíná tahem v oblasti nohou a beder. Společně s rychlým narovnáváním těla již činka musí mířit nad hlavu. Jediným pohybem tak musíte dostat činku nad hlavu s plným propnutím paží. Po této fázi se cvičenec dostává do dřepu s tím, že činku drží nad hlavou. Poté následuje už pouze dokončení dřepu směrem vzhůru, přičemž musí ruce zůstat propnuté. Při dokončování pohybu si musí dát cvičenec velký pozor na stabilitu a polohu paží. Pokud Vás činka dostane do záklonu, hrozí velice nepříjemná zranění. Proto je potřeba volit závaží, se kterým zvládnete provést cvik korektně.

 

Čelní dřepy nepatří k těm nejoblíbenějším cvikům. Nejedná se o technicky náročný cvik. Důležité je zvládnout úchop činky tak, aby nepadala a zároveň Vám příliš netlačila na krk. Poté jsou pravidla v podstatě stejná jako u zadních dřepů. Rovné držení trupu, váha především na patách a dostatečný rozsah pohybu. Je nutno brát v úvahu, že se čelní dřepy obecně cvičí s menší vahou než klasické s činkou za hlavou. Dochází totiž k větší izolaci kvadricepsů, ale ostatní svaly se naopak zapojují méně (např. hamstring). Čelní dřepy jsou tedy rozhodně cvikem, který testuje celkovou silovou vybavenost jedince, ačkoli se v silových soutěžích upřednostňují zadní dřepy. Doporučuji tímto cvikem občas nahradit klasické dřepy. Nejvíce se pak tento typ dřepů hodí do tréninku zaměřeného na kvadricepsy, kde může posloužit jako hlavní silový cvik.

Dalším efektivním cvikem, který v posilovnách vídáme jen zřídka, jsou vznosy ve visu. O co se vůbec jedná? Tento cvik má dvě různé variace. U obou z nich se cvičenec pomocí nadhmatového úchopu vyvěsí na hrazdu.  Nohy jsou těsně u sebe a začínají se zcela napnuté zvedat až do bodu, kdy svírají se zbytkem těla úhel 90°. To je první variace, která je zaměřená primárně na spodek břišního svalstva. Pochopitelně se ovšem zapojuje celé břicho a hluboko uložené svaly (tzv. hluboký stabilizační systém). Druhá variace tohoto cviku je pouhé prodloužení prvního způsobu. Nezastavíte nohy v kolmé poloze, nýbrž pokračujete v pohybu, než se špičkami dotknete hrazdy. Nohy zde mohou být mírně pokrčeny. V druhé polovině pohybu se tedy klade důraz především na vršek břišního svalstva. Vnosy ve visu jsou skvělou volbou pro Vaše core tréninky. Díky zapojení hluboko uloženého svalstva je tak tento cvik výborný pro posílení stěny břišní. Ne každý ovšem dokáže provést tento cvik správně. Lehněte si na záda, ruce dejte podél těla či za hlavu a natažené nohy zvedejte znovu do pravého úhlu. Nohy se pak po celou dobu cvičení nedotýkají země. Časem se za pomoci tohoto cviku dostanete i ke vznosům ve visu a Váš trénink bude znovu o něco bohatší.

Snad každý to zažil. Posilovnu navštěvujete už delší dobu, progres se začíná zpomalovat, tréninky už nejsou tak zábavné, jako tomu bylo dříve. Čím to bude? Co takhle rozšířit repertoár Vašich cviků? Tělo se časem přizpůsobí stejnorodému cvičení. Pokud obměníte složení Vašich tréninků a přidáte nové cviky, dáte tím tělu zcela nový impuls. Na které důležité cviky se často zapomíná? To Vám přiblížím v tomto článku.

Možná by se dalo čekat, že hlavním problémem bude neznalost cvičenců. Lidé nejspíše neznají tolik cviků, aby byly jejich tréninky pestré. Ne, myslím, že toto není ten hlavní problém. V dnešní době není problémem neinformovanost, jelikož je velice snadné najít zásobu cviků na internetu během pár minut. Hlavním problémem je v mých očích především technická náročnost některých cviků a určitá zhýčkanost cvičenců. To nechci myslet vůbec ve zlém, ale pouze se vracím k takové té klasice „u dřepů mám problémy s koleny, půjdu radši na legpress“. V tomto článku se Vám pokusím pomoci s pochopením techniky některých cviků a sn

 

V tomto článku se Vám tedy představil pár cviků, na které by se určitě nemělo zapomínat. Pestré tréninky jsou pro naše zlepšování stejně důležité jako pestrá strava a není tak na škodu rozšířit si obzory. Nebojte se nové cviky vyzkoušet. Ne všechno jde hned, ale jistě víte, že trénink vede k dokonalosti. Další cviky, na které by se nemělo zapomínat, Vám představím v příštím pokračování tohoto článku.

 

Robin Švarc
Autor a expert
Zobrazit profil Robin Švarc
Robin Švarc je studentem Vysoké školy tělesné výchovy a sportu Palestra. Současně je držitelem trenérské licence C v oblasti basketbalu. V roce 2018 současně absolvuje celoroční kurz Basketbal Strength & Conditioning pod vedením Francesca Cuzzoliniho, který jako první Evropan pracoval jako kondiční trenér v zámořské NBA (Toronto Raptors). Robin také působí jako kondiční trenér v BA Nymburk a ve zdejší basketbalové akademii zastává pozici sistenta trenéra v kategorii U17 a sám je hlavním trenérem v týmu U11. Jako kondiční trenér pomáhá s přípravou několika hráčů z nejvyšší basketbalové soutěže – Kooperativa NBL. Více informací o Robinovi také naleznete na jeho Instagramu: https://www.instagram.com/robinsvarc/ Ve svém volném čase se aktivně věnuje sportu. Osm let hrál fotbal a čtyři roky závodně plaval. Na elorepublikové úrovni se věnoval osm let basketbalu, když působil v juniorských extraligách. V roce 2017 se stal juniorským mistrem republiky v americkém fotbale.
myprotein