Zpět na hlavní obsah
Trénink

Funkční fitness vs. trénink s váhami – co je lepší?

Funkční fitness vs. trénink s váhami – co je lepší?
Lauren Dawes
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Lauren Dawes

Funkční fitness je druhém tréninku, na který má každý svůj silný názor. Ať jste nadšenec nebo odpůrce, mysleli jsme, že je na čase, aby někdo jasně řekl, co odlišuje funkční trénink od běžného tréninku v posilovně – a co je důležitější, jestli je v něčem lepší.

Udělali jsme si průzkum a s pomocí Daniela Campbella (@danccampbell), hlavního trenéra ve funkční tělocvičně v Manchesteru jsme zkusili srovnat skóre.

Jaké jsou hlavní rozdíly?

1. Cvičení

Ačkoliv existuje řada podobností, řadu workoutů, které běžně absolvujete na funkčním fitness, ve Vaší normální posilovně nejspíš nikdy neuvidíte.

„Normální posilování tíhne k tomu, že se vše motá kolem kulturistiky,“ vysvětluje Daniel, “funknčí fitness na druhou stranu spojuje gymnastiku a kardio. To znamená, že efektem není jen hypertrofie, ale kombinace hypertrofie, kardiovaskulární stimulace a zlepšování zručnosti.”

2. Intenzita

To je nejspíš největší rozdíl. Stačí zmínit „funkční fitness“ a u řady lidí to vyvolá poměrně silné reakce – od obdivu po čistý šok.

„Proč by to někdo dělal?!“ je velmi častá otázka.

Funkční workouty rozhodně nejsou pro slabé povahy a vyžadují velké množství fyzické námahy, a to ani nemluvíme o vůli, na dokončení – anebo v některých případech alespoň pokus.

Nemusí to být nutně z toho důvodu, že obsahují neskutečně komplexní cviky, jak vysvětluje Daniel, více to je o stanovených časových limitech.

“Intenzita často přichází z velkého objemu základních pohybů – tlaky, tahy, dřepy visy – v krátké časové periodě. Například workout „Murph“ – ve 30-40minutové periodě je cílem zvládnout 100 shybů, 200 kliků, 300 dřepů a uběhnout 2 míle (3,2 km), to vše s desetikilovou vestou. Množství je značně větší, než někteří lidé zvládnou za celý týden.“

… Neříkejte.

3. Komunita

Nelze popřít, že vyznavači funkčního fitness tvoří pevná společenství s upřímnými a dlouholetými přátelstvími. Všeobecně to není pouze případ Vaší běžné posilovny, kam spíše chodí jednotlivci odcvičit svůj trénink a snaží se vyhnout komunikaci s ostatními, pokud se zrovna nepotřebují zeptat, kolik sérií ještě bude daná osoba cvičit na vyhlédnutém stroji.

Vzkvétající sociální aspekt sportu nejen, že pomáhá přivést lidi dohromady, ale může také být hybnou silou pro jednotlivce, jak Daniel vysvětluje:

“Ve funkční tělocvičně trénují všichni společně – to tvoří trochu konkurenční prostředí, což často znamená, že lidé se víc snaží, zvládnou jedno opakování navíc, nebo si přidají pár kil na osu. Ačkoliv je prostředí konkurenční, je zároveň stále přátelské a každý Vás povzbudí při pokusu o nový osobní rekord.“

Najít motivaci trénovat je pro většinu z nás mnohem snazší, když u toho můžeme potkávat také naše přátele. Také je potřeba říct, že přístup „všichni v tom jedeme společně“ může mít opravdu pozitivní vliv na Váš progres.

Je zranění pravděpodobnější při funkčním fitness?

Po bodu číslo 2 se na to pravděpodobně ptá každý ne? Klást tak vysoké nároky na vaše tělo zní možná trochu jako přepínání, a vzbuzuje otázku, zda sport jako je funkční fitness je opravdu bezpečný.

“Je řada lidí, kteří mluví o tom, že funknčí fitness je nebezpečné – to je hodně přehnané,“ říká Daniel. „Lidé se občas zraní, to ano, ale zaručuji Vám, že když budeme porovnávat procentuální čísla lidí, kteří se zraní při funkčním fitness s, například, fotbalem, pak je mnohem více lidí, kteří se zraní při něm.

Z mojí zkušenosti se nejčastěji poraní ti, kteří vzpírají svým egem. Pokud máte solidního trenéra a rozumné naprogramování, pak bych řekl, že výrazně snižujete riziko zranění při dynamických pohybech.“

Abychom předešli nadšením, že je Daniel zaujatý ve prospěch sportu, u kterého stráví většinu svého času tréninkem nebo trénováním – chtěli jsme přihodit také nějaký nestranný výzkum. Nedávné články z magazínu Journal of Sport Rehabilitation ukázaly, že “riziko způsobené při funkčním fitness je porovnatelné s olympijským vzpíráním, vytrvalostním během, atletikou, ragby, fotbalem, ledním hokejem, americkým fotbalem nebo gymnastikou.”

Co je lepší?

Jako u každého sportu to záleží na osobních preferencích a Vašich cílech. Trénovat s dalšími fitnessáky a vzájemné hecování může být to, co potřebujete pro zvládnutí tréninku uprostřed týdne. Anebo Vás možná tato představa okamžitě pošle zpátky do bezpečí Vaší posilovny, kde můžete dokončit leg day v klidné samotě.

Navzdory tomu, že se Daniel funkčním fitness v podstatě živí, má na tuto debatu poměrně vyvážený názor.

“Neřekl bych, že mezi funkčním fitness a tradiční posilovnou je jasná lepší volba – je mnoho vyznavačů funkčního fitness, kterým by tradiční posilovna prospěla, vyrovnali by disbalance a zvládli by větší váhy při funkčním tréninku.

Na druhou stranu, existuje mnoho lidí, kteří jen chodí do posilovny a kteří by zlepšili své výkony několik kvalitními lekcemi funkčního fitness. Nejspíš by zjistili, že extra fitness zlepšuje kvalitu sérií při jejich běžném tréninku.”

Co si z článku odnést

V tomto tématu nemáme jasného vítěze. Funkční fitness není pro každého, ale musíme říct, že nabízí větší variabilitu, vyvážené složení tréninku, který spojuje kardio a šikovnost s budováním svalové hmoty a síly. Všichni nejspíš souhlasíme v jednom – vyznavači funkčního fitness jsou opravdu tvrďáci, kteří jsou pohlceni svým sportem.

Lauren Dawes
Autor a expert
Zobrazit profil Lauren Dawes

Lauren vystudovala anglickou literaturu a pochází z jihu. Miluje plavání, během uplynulých let objevila sílu tréninků se zátěží a má mnoho prostoru pro zlepšení ve svých každotýdenních hodinách Hot jógy.

O víkendech většinou peče nebo jí nějaký brunch a užívá si každý nový recept se svými spolubydlícími - hlavně od té doby, co se zbavila studentských návyků jako například života na těstovinách. Především však věří v udržování rovnováhy mezi tréninkem a sociálním životem.

Zjistěte víc o zkušenostech Lauren zde.

myprotein