Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Co je dextróza?

Co je dextróza?
Claire Muszalski
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Claire Muszalski

Naše tělo běží na energii neboli kalorie, stejně jako auta jezdí na palivo. Některé zdroje energie, jako tuky a bílkoviny, jsou dlouze zpracovávány na energii, zatímco sacharidy tělo využívá jako rychlý zdroj energie.

Když mluvíme o energii pro naše svaly, je to glukóza, která jim (a stejně tak mozku, srdci a plícím) dovoluje fungovat. Ale v regálech obchodů jen tak neuvidíte glukózu, stejně tak ji běžně neseženete jako suplement.

Čtěte dál, abyste se dozvěděli, jak může dextróza, čistá forma glukózy, pomoci maximalizovat vaši energii.

BCAA pro ženy

Co je dextróza?

Dextróza je jednoduchý cukr – opak komplexních sacharidů, které jsou doporučovány pro postupné uvolňování energie. Chemickou strukturou je stejná jako glukóza v našem těle – hlavní zdroj energie pro tělo. Je také složkou fruktózového kukuřičného sirupu (fruktóza pochází z ovoce).

Je dextróza cukr?

Ano, dextróza je cukr. Cukry mohou být jednoduché (malé molekuly) nebo komplexní (dlouhé řetězce molekul). Komerčně dostupná dextróza je typicky získávána z kukuřičného cukru a rychle a jednoduše je strávena a uvolněna do krevního řečiště.

Kdo by ji měl užívat?

Každý, kdo potřebuje energii ve formě jednoduchého cukru, může užívat dextrózu. Je běžně používána vytrvalostními atlety, kteří potřebují rychlou energii během tréninku (například sportovní drinky).

Může být také využívána pro carb loading. Ale díky své schopnosti zvýšit hladinu inzulínu a zvýšit absorpci jiných molekul (jako například aminokyselin) může být užívána také každým, kdo chce zvýšit efektivitu svých potréninkových suplementů.

Kdy ji užívat?

1. Když máte málo energie

Může být užívána v různou dobu v závislosti na vašem tréninkovém plánu. Pokud jste nejedli a máte strach, že budete mít málo energie, dát si dextrózu před tréninkem může pomoci.

2. Když děláte vytrvalostní sport

Jak již bylo zmíněno, vytrvalostní sportovci možná preferují užívat ji v malých dávkách během jejich dlouhých náročných tréninků.

3. Po tréninku pro zvýšení absorpce živin

Ostatní si ji mohou jednoduše přidat do svého shaku po tréninku, aby zvýšili absorpci ostatních živin. Pokud cyklujete sacharidy, dextróza by měla být užívána ve vysokosacharidový den.

Jaké jsou benefity dextrózy?

Cvičení je pro svaly výzvou a rozkládá jejich zásoby energie (glykogen) a svalová vlákna (proteiny). Užíváme proteinové shaky, abychom pomohli obnovit svalová vlákna, a potřebujeme sacharidy, abychom pomohli obnovit zdroje glykogenu.

Čím rychleji můžeme tyto stavební jednotky pro naše svaly doplnit, tím rychleji můžeme zregenerovat a připravit se na další výzvu nebo trénink.

Protože dextróza je jednoduchý cukr, je velmi snadno stravitelná a transportovaná v těle. Můžeme ji využít rychle a poměrně okamžitě z ní benefitovat.

Konzumace dextrózy po tréninku také zvyšuje hladinu inzulinu, což může svalům pomoci absorbovat bílkoviny a obnovit zásoby glykogenu pro rychlejší zotavení.

Je dextróza vegan a bezlepková?

Jelikož se dextróza získává z kukuřice, je 100% vegan a bez lepku. Jedná se o přírodní produkt.

Jaké jsou vedlejší účinky dextrózy?

Potenciální vedlejší účinky dextrózy zahrnují obavy z horší kontroly krevního cukru (hypo nebo hyperglykémie) kvůli způsobu, jakým funguje inzulín.

Protože je dextróza jednoduchý cukr, nese s sebou všechny potenciální vedlejší účinky jakékoliv potraviny s vysokým obsahem sacharidů – může způsobit gastrointestinální diskomfort a ostatní symptomy související s rychlým nárůstem a následným poklesem krevního cukru.

Z dlouhodobého hlediska může nadměrná konzumace přidaných cukrů vést ke zhoršené kontrole hladiny krevného cukru, takže je dobré mít přehled o všech cukrech ve vaší stravě.

Dextróza v potravinách

Dextróza se přirozeně nachází v kukuřici a dalších rostlinách. Komerčně se často používá v pečených dezertech a dalších potravinách s přidanými sladidly, jako například sladkosti, snídaňové cereálie nebo mražené dezerty. Nebuďte překvapeni, když po přidání dextrózy bude váš potréninkový shake extra sladký – přidáváte do něj cukr!

Co si z článku odnést

Dextróza, ačkoliv je jednoduchá, může mít celou řadu benefitů, pokud potřebujete zlepšit příjem sacharidů. Jelikož má vliv na hladinu krevního cukru, nemusí být tou nejlepší volbou pro každého. Je to však rychlý a efektivní nástroj na zvýšení energie a může hrát roli v maximalizování výsledků vašeho tréninkového plánu.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Claire Muszalski
Autor a expert
Zobrazit profil Claire Muszalski

Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics  a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.

Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.

Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.

Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.

Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.

myprotein