Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Rostlinný protein vs. syrovátkový Whey | Je Whey Protein veganský?

Rostlinný protein vs. syrovátkový Whey | Je Whey Protein veganský?
Claire Muszalski
Autor a expert4 let Ago
Zobrazit profil Claire Muszalski

Většina lidí, kteří používají proteinové prášky, pravděpodobně příliš nepřemýšlí o tom, odkud jejich protein pochází. Syrovátkový Whey protein je nejčastější formou proteinového prášku na trhu a je k dispozici ve stovkách příchutí. Existuje však řada alternativ, které nevznikají z mléka. Tento článek vám představí některé rostlinné alternativy k Whey proteinu a podívá se na výhody syrovátkového proteinu i rostlinného proteinu, aby vám pomohl vybrat ten nejlepší přípravek právě pro vás.

Co je  Whey protein?

Whey protein je jedním z nejběžnějších doplňků stravy pro podporu budování svalů a shazování váhy. Je považován za kompletní protein, což znamená, že obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin1. Esenciální aminokyseliny jsou ty, které si naše tělo nedokáže samo vyrobit. Whey protein je často testován a je prokázáno, že je pro tělo snadno stravitelný a absorbovatelný1. Je navíc také dostupný ve třech formách – koncentrát, izolát a hydrolyzát – ty se liší v tom, jak jsou zpracovávány, velikostí molekul pro absorpci a koncentrací bílkovin.

Je whey protein veganský?

 Veganské produkty podle definice neobsahují žádné živočišné složky. Lidé volí veganský životní styl z řady důvodů a v různém rozsahu.  Například osoba, která dodržuje vegetariánskou stravu, nekonzumuje maso, ale stále může pít mléko nebo jíst sýr.

Whey protein je vyráběn při separaci mléka od mléčné sušiny. Z toho důvodu je whey protein získáván z živočišných surovin a není veganský. Mnoho lidí s intolerancí laktózy nebo různými alergiemi je stále schopno konzumovat izolát a hydrolyzát (které jsou dále zpracovány na menší molekuly) bez pocítění negativních vedlejších účinků2.

Benefity Whey proteinu v prášku

  • Cenově dostupný
  • Vědecky prozkoumaný
  • Pomáhá budovat čisté svaly
  • Pomáhá opravovat poškozené svaly
  • Může pomoct pálit tuky
  • Zvyšuje pocit nasycení
  • Může pozitivně ovlivnit hladinu krevního cukru

Kromě snadné dostupnosti a relativní cenové dostupnosti byl whey protein také důkladně vědecky prověřen a vykazuje řadu benefitů. Whey proteinové suplementy podporují nárůst čisté svalové hmoty díky jejich roli při opravě a budování svalů v kombinaci s cvičením1.

Když se lidé snaží nabrat hmotu nebo regenerovat po náročném tréninku, whey protein je nezbytnou součástí jejich potréninkového koktejlu. Kromě podpory při budování svalů vykázala suplementace whey proteinem také nárůst výkonu – zdravější svaly, které mají dostatek paliva, mohou pracovat na maximum3. Někteří lidé dokonce používají whey protein jako ingredienci do smoothie, kterým nahrazují pevné jídlo.

Suplementace bílkovinami chrání svalové zásoby ve vašem těle, může také pomoct pálit tuky. Užívání extra bílkovin při snížení příjmu kalorií pomáhá tělu chránit svaly a pálit tuk pro podporu při shazování váhy. Whey protein také vykázal schopnost zvýšit pocit nasycení a dokonce pozitivně ovlivňuje hladinu krevního cukru v těle3,4.

Kulturisti nejsou jediní, kdo může využít pozitivní účinky zvýšení množství svalové hmoty – starší lidé v průběhu času při procesu stárnutí ztrácí svalovou hmotu a suplementace proteinem může pomoct zpomalit tento proces a udržet je silné a zdravé5. Na druhou stranu, konzumace velkých steaků a pití jednoho whey proteinového koktejlu za druhým není jediným způsobem, jak dostat do vaší stravy dostatek bílkovin.

Co je rostlinný protein?

Rostlinné bílkoviny jsou v naší stravě mnohem běžnější, než si můžete myslet. První zdroj rostlinných bílkovin, který vás napadne, je pravděpodobně sója nebo tofu, ale fazole, čočka nebo hrách také obsahují vysoké procento bílkovin. Ořechy a semena jsou dobrým zdrojem bílkovin a menší (ale běžnější) zdroje jsou celozrnné potraviny (jako pšeničný chléb nebo hnědá rýže) a v malém množství také některé druhy ovoce a zeleniny (například sladké brambory nebo brokolice). Dodržování vegetariánské nebo veganské diety stále může poskytnout dostatek bílkovin, ale rostlinné proteinové suplementy jsou dalším způsobem, jak zvýšit váš příjem bílkovin.

Pamatujete si, jak jsme říkali, že syrovátka obsahuje esenciální aminokyseliny, které si naše tělo nedokáže samo vyrobit? Je snadné najít „kompletní“ vyváženou stravu kombinací několika zdrojů rostlinných bílkovin, abyste získali všechny esenciální aminokyseliny. Například fazole a rýže jsou dva běžné zdroje rostlinných bílkovin s různým profilem aminokyselin, které společně poskytují lepší profil aminokyselin. To vysvětluje úspěch této jednoduché rostlinné kombinace, která je populární v kulturách po celém světě.

Benefity rostlinného proteinového prášku

  • Bez cholesterolu
  • Bez tuku nebo s minimálním množstvím
  • Snadná dostupnost a užití

Rostlinné proteinové prášky neobsahují cholesterol a často také málo nebo vůbec žádný tuk. K dispozici je široká možnost volby mezi sójou, konopím, hnědou rýží nebo hrachovým proteinem. Veganské zdroje bílkovin jsou populární a nové možnosti se objevují každý den. Ačkoliv zatím nejsou tak populární jako syrovátkové suplementy, stále je můžete snadno najít a použít stejným způsobem, jako whey protein.

Jak si vybrat rostlinný proteinový prášek

Když přemýšlíte o benefitech whey proteinu, jedním z hlavních benefitů je obsah aminokyselin. Protože aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin, rostlinné proteiny nabízí jinou strukturu aminokyselin než ty s živočišným původem. Pokud chcete ze svého suplementu získat určitou aminokyselinu (například leucin), některé rostlinné produkty jí mohou nabídnout vyšší množství než jiné. Ačkoliv obsah bílkovin v sójovém proteinu může být podobný jako u syrovátkového, obsah aminokyselin se může dramaticky lišit.

Zde je několik věcí, které musíte zvážit, když se rozhodujete o tom, který rostlinný protein je pro vás nejlepší:

  • Je poživatelný?
  • Obsahuje všechny aminokyseliny, které potřebujete pro dosažení vašich cílů?
  • Kolik bílkovin obsahuje v jedné dávce?
  • Je to organický proteinový prášek?

Pokud se rozhodujete jen mezi rostlinným proteinem a whey proteinem, zeptejte se sami sebe, jestli rostlinný protein sám o sobě dokáže splnit všechna vaše očekávání. Zmiňme se o příkladu výše, veganský protein může obsahovat pouze malé množství určité aminokyseliny, tento nedostatek můžete vyřešit suplementací konkrétní aminokyseliny. Pokud jednoduše preferujete chuť rostlinných produktů oproti syrovátkovým, nemusel by pro vás trochu odlišný profil aminokyselin tolik znamenat. Lidé, kteří dodržují veganskou dietu jsou zvyklí na hledání netradičních cest pro získání všech nezbytných živin pro své zdraví – například získávání vápníku z listové zeleniny místo mléka a jogurtu.

Vždy si u proteinových suplementů přečtěte etiketu. Podívejte se, kolik gramů bílkovin získáte z jedné porce a rozhodněte se, který protein nejlépe splňuje vaše potřeby. Někdy může být chuť nebo textura rostlinných proteinů jiná, než byste očekávali u whey proteinu, takže si zkuste různé typy a příchutě, abyste objevili tu, která vám bude nejlépe vyhovovat.

Pokud textura a chuť nejsou samy o sobě příliš lákavé, zkuste přimíchat prášek do smoothie s mraženým ovocem a bezlaktózovým mlékem pro lepší chuť. I když byly rostlinné proteiny známé kvůli „křídovité“ chuti a textuře, za poslední dobu se posunuly výrazně dopředu a řada lidí je považuje za stejně chutné jako jejich syrovátkové alternativy.

Whey protein je běžně k dispozici za přijatelnou cenu, protože mléko přirozeně obsahuje vysoký podíl bílkovin a je snadno přeměnitelné na práškovou formu. Obecně řečeno, většina rostlin má nižší obsah bílkovin na kilo než živočišné zdroje, což znamená, že je potřeba více rostlin pro výrobu stejného množství bílkovin, které obsahují syrovátkové produkty.

Navíc, řada zdrojů rostlinných proteinů je certifikována jako organické, protože na farmách, kde jsou pěstovány, dodržují určité postupy nebo jsou pěstovány ve specifických podmínkách pro optimalizaci zdravotních benefitů, což čas od času zvedá také jejich cenu. Zákazníci, kteří podporují „zelenější“ procesy bez živočišného zastoupení, jsou ochotni vyšší cenu zaplatit.

Co si z článku odnést

Proteinové suplementy jako celek poskytují řadu benefitů – pomohou vám cítit se plnější a slouží jako prevence proti přejídání, pomáhají pálit tuky a také budovat svaly a zvyšují výkon při tréninku. Zatímco Whey protein je nejběžnější formou proteinového prášku na trhu, existuje také řada rostlinných proteinů pro sportovce, kteří dodržují veganskou dietu.  Pokud je výkon vaší hlavní prioritou, věnujte dostatek času zjištění, který rostlinný protein je pro vás tou nejlepší volbou.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. Devries, M. C., & Phillips, S. M. (2015). Supplemental protein in support of muscle mass and health: advantage whey. Journal of food science80(S1), A8-A15.
  2. Kanda, A., Nakayama, K., Fukasawa, T., Koga, J., Kanegae, M., Kawanaka, K., & Higuchi, M. (2013). Post-exercise whey protein hydrolysate supplementation induces a greater increase in muscle protein synthesis than its constituent amino acid content. British Journal of Nutrition110(6), 981-987.
  3. Churchward-Venne, T. A., Murphy, C. H., Longland, T. M., & Phillips, S. M. (2013). Role of protein and amino acids in promoting lean mass accretion with resistance exercise and attenuating lean mass loss during energy deficit in humans. Amino Acids45(2), 231-240.
  4. Frid, A. H., Nilsson, M., Holst, J. J., & Björck, I. M. (2005). Effect of whey on blood glucose and insulin responses to composite breakfast and lunch meals in type 2 diabetic subjects–. The American journal of clinical nutrition82(1), 69-75.
  5. Campbell, W. W., & Leidy, H. J. (2007). Dietary protein and resistance training effects on muscle and body composition in older persons. Journal of the American College of Nutrition26(6), 696S-703S.
Claire Muszalski
Autor a expert
Zobrazit profil Claire Muszalski

Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics  a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.

Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.

Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.

Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.

Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.

myprotein