Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Fungují doopravdy stimulanty testosteronu? | 5 Nejpopulárnějších testosteronových stimulantů

Fungují doopravdy stimulanty testosteronu? | 5 Nejpopulárnějších testosteronových stimulantů
Liam Agnew
Urheiluravintoneuvoja sekä personal trainer 4 let Ago
Zobrazit profil Liam Agnew

Testosteron je anabolický hormon (buduje svaly) a pokud ho užíváte v dostatečně velkých dávkách, může změnit vaši tělesnou stavbu. Nabírání svalů a shazování tuku ve stejnou chvíli je svatý grál pro většinu sportovců. Přihoďte k tomu benefit v podobě zvýšeného libida a zjistíte, proč lidé chtějí zvýšit svůj testosteron. Takže fungují stimulanty testosteronu a které byste případně měli užívat?

Co jsou stimulanty testosteronu?

 Testosteronové stimulanty jsou suplementy, které by měly zvyšovat hladinu testosteronu v těle. Často jde o přírodní sloučeniny, jako jsou bylinné extrakty, a byly používány již ve starověké medicíně1. Příkladem jsou tribulus terrestris nebo ženšen (Eurycoma longifolia Jack).

Existují také tradičnější suplementy, které kvůli velkému množství holistických benefitů mohou pomoct udržovat produkci testosteronu. Příkladem jsou vitamin D a ZMA.

vitamín D

Potřebujete zvýšit hladinu testosteronu?

Zvyšování hladiny testosteronu vykazuje vliv na zvýšení množství svalové hmoty, zlepšení síly a snížení množství tělesného tuku2. Čím vyšší je hladina testosteronu, tím výraznější budou tyto účinky3.

U zdravých mužů s „normální“ hladinou testosteronu je vliv suplementace testosteronu v „normálních dávkách“ stále nejasný4.

Existuje však řada faktorů, které mohou ovlivnit produkci testosteronu a způsobit, že vaše hladina testosteronu klesne pod „normální“.

V tomto případě vám může pomoci zjištění, že některé suplementy možná mohou vrátit testosteron na normální hladinu1.

To může být relevantní pro stárnoucí muže, jejichž testosteron přirozeně klesá5. Hladina testosteronu je maximální kolem 30 let věku a následně klesá o 1-2 % každý rok5.

Kromě toho, přetrénování6, období chronického stresu7, nedostatek spánku8, extrémní ztráta hmotnosti (především při dietě s nízkým obsahem tuku)9 a dlouhodobá nemoc10 mohou potenciálně snížit hladinu testosteronu.

Znamením, že vaše hladina testosteronu je nízká, může být nezvyšování se síly nebo dokonce její ztráta a ztráta a svalové hmoty, zvýšení množství tělesného tuku, nedostatek energie, libida a zhoršená nálada2.

V těchto případech je doporučeno vyhledat lékaře. Je však možné zvýšit nízkou hladinu testosteronu určitými suplementy.

Pět nejpopulárnějších stimulantů testosteronu

1. Kyselina D-Asparágová

D-asparágová kyselina (DAA) je aminokyselina, která se nachází v reprodukční tkáni a hraje klíčovou roli v regulaci hormonů11.

Testosteron je regulován hypotalamo-hypofýzo-gonádovým systémem (HPG), sítí, pomocí které váš nervový a reprodukční systém přenáší signály12. Zvýšení množství DAA v klíčových částech těla jako jsou hypotalamus, hypofýza nebo varlata ukázalo zvýšení množství produkovaného testosteronu11.

Ve studii, kde muži s nízkou hladinou testosteronu a bez tréninkových zkušeností užívali suplementaci 3 g DAA po dobu 12 dní, se zvýšila jeho hladina o 42 %11.

Na druhou stranu, u mužů s normální hladinou testosteronu a dvouletými tréninkovými zkušenostmi neukázala suplementace DAA žádný nárůst síly ani svalové hmoty13.

U lidí s tréninkovými zkušenostmi dokonce DAA ukázala negativní účinky na výkon při benchpressu s vlastní vahou. Při užívání denní dávky 6 g DAA se otupila nervová adaptace potřebná pro zvýšení síly13.

Shrnutí

Kyselina D-asparágová může mít potenciálně pozitivní efekt, pokud nemáte žádné tréninkové zkušenosti nebo máte nízkou hladinu testosteronu. V tomto případě by 3 g/den byla ideální dávka. Pokud však již nějakou dobu trénujete, kyselina D-asparágová nebude tou správnou volbou, protože v tomto případě vykazuje potenciálně negativní vliv na zvyšování síly.

 

2. Tribulus Terrestris

Tribulus terrestris (TT) je populární stimulant testosteronu už nějakou dobu. TT je rostlinný extrakt, který byl používán už ve starořecké, čínské a indické medicíně. Tvrzení, že zvyšuje libido, nejspíš vysvětluje jeho popularitu14.

Způsob, kterým by měl TT zvyšovat testosteron, je zvýšení aktivity androgenních receptorů (bílkoviny, které váží testosteron) v mozku. To potom způsobí, že mozek uvolní více luteinizačního hormonu (LH). LH potom stimuluje produkci většího množství testosteronu ve varlatech a zvýší tak celkovou hladinu testosteronu14.

Takto to funguje alespoň teoreticky. Většina studií, které by mohly podporovat použití TT,  však byla provedena na zvířatech, jako jsou krysy a primáti. Ani v těchto případech nejsou data stoprocentně přesvědčivá14.

V klinických studiích provedených na lidech existuje pouze málo důkazů, které podporují tvrzení, že by TT  významně zvyšoval testosteron.

 

3. Ženšen (Eurycoma longifolia Jack)

Ženšen má řadu různých názvů, záleží na oblasti (Malajský ženšen, Tongkat ali neb Tung Saw) a je to populární medicínská rostlina15.

Způsob, jakým může potenciálně zvýšit hladinu testosteronu, je zvýšení rychlosti, jakou je volný testosteron uvolňován z vázaného hormonu – globulinu15.

Ve studii provedené u stárnoucích mužů s nižší hladinou testosteronu pomohlo užívání 200 mg ženšenu každý den po dobu jednoho měsíce vrátit hladinu testosteronu na normální úroveň15.

Existují také výzkumy, které ukazují, že ženšen může zlepšit profil stresových hormonů – například, vztah mezi kortizolem a testosteronem16.  Jednoduše řečeno, sníží se množství kortizolu, což je stresový hormon, a zvýší se hladina testosteronu. Tento efekt byl objeven při studii, která zkoumala efekty 200 mg ženšenu na stres a náladu u mužů a žen se střední úrovní stresu. Zajímavé je, že studie také ukázala, že ženšen snižuje napětí, zmatenost a vztek.

Suplementace ženšenu tak může snížit riziko poklesu testosteronu způsobené psychologickým stresem.

Shrnutí

Ženšen je populární rostlina v oblasti medicíny a mohl by potenciálně zvýšit množství testosteronu u stárnoucích mužů s jeho nízkou hladinou. Může se také podílet na snižování množství stresového hormonu kortizolu a vykazuje vliv na snižování stresu, zmatenosti a vzteku u mužů i žen.

 

4. Vitamín D

Vitamín D poskytuje tělu řadu benefitů a je považován za nezbytnost pro normální fungování těla spíše než za suplement pro zlepšení hladiny testosteronu. Vitamin D hraje klíčovou roli ve fungování svalů, udržování zdravých kostí a snižování rizika infekce díky podpoře imunity17.

Díky tomu, že se enzymy produkující vitamin D nachází ve varlatech, se předpokládá, že vitamín D může hrát roli v produkci mužských reproduktivních hormonů, mezi které patří i testosteron18.

Byly objeveny důkazy, že u mužů s nadváhou, kteří se snažili zhubnout během období 12 měsíců, pomohla dlouhodobá suplementace vitamínu D zvýšit hladinu testosteronu19.

Je však potřeba říct, že další studie k podpoření tohoto tvrzení jsou ještě potřeba, a současné důkazy o vitamínu D a jeho roli při zvyšování hladiny testosteronu u zdravých mužů jsou celkem slabé20.

Potenciální možností, jak může vitamín D pomoct udržovat stálou hladinu testosteronu, tak zůstává snižování rizika infekcí. Ukázalo se, že během období nemoci se snižuje hladina testosteronu9 a výzkumy ukazují, že denní příjem 1000IU (International units – mezinárodní jednotka, která se používá k měření množství vitamínů rozpustných v tucích – například D, E, K) vitamínu D může zlepšit imunitu21.

Ačkoliv se malé množství vitamínu D nachází ve stravě, většinu vitamínu D přijmeme ze slunečního záření21. Pokud žijete v Anglii, může být váš denní pobyt na slunci poměrně omezený, a to i během léta21. To znamená, že suplementace vitamínu D může být cenná bez ohledu na jeho vliv na produkci testosteronu.

 

5. ZMA

ZMA se skládá ze zinek-monometionin aspartátu, aspartátu hořečnatého a vitamínu B6. Kvůli nízké hladině zinku a hořčíku může klesnout produkce testosteronu ve vašem těle. Teorie říká, že suplementace ZMA může pomoct při zvýšení hladiny testosteronu22.

Zinek a hořčík také ztrácíte, pokud se potíte, takže pokud pravidelně a intenzivně trénujete, můžete trpět nedostatkem zinku a hořčíku a s tím spojeným potenciálním poklesem produkce testosteronu23.

Důkazy podporující toto tvrzení však zůstávají nedostatečné. Jediná studie, která ukazuje, že ZMA zvyšuje hladinu testosteronu, byla provedena u mladých, univerzitních hráčů amerického fotbalu24. Bylo zjištěno, že 8 týdnů suplementace ZMA během předsezónní přípravy zvýšilo hladinu volného i celkového testosteronu. Žádná další studie však toto tvrzení nepotvrdila22.

Méně přímá cesta, jak by ZMA mohlo pomoct zvýšit hladinu testosteronu, je prostřednictvím vlivu na váš spánek. Zinek, součást ZMA, ukazuje potenciálně pozitivní efekt na zlepšení délky a kvality spánku díky své roli v centrálním nervovém systému25.

To může být důležité, protože nedostatek spánku může snížit testosteron8. Studie porovnávající 8hodinový a 5hodinový spánek ukázala, že 5hodinový spánek snižuje hladinu testosteronu o 10-15 %8.

Suplementace ZMA tak může zvýšit hladinu testosteronu, pokud trpíte nedostatkem spánku.

cvičící muž venku

Fungují stimulanty testosteronu?

Navzdory lákavé iluzi, že jsou rostlinné extrakty zázračný lék na rychlé nabírání, existuje pouze málo důkazů, které ukazují, že by jakýkoliv testosteronový suplement měl významný účinek.

Mnohem účinnějším způsobem, jak zvýšit váš testosteron, je dodržování zdravé stravy, dostatek kvalitního spánku a pravidelný odporový trénink po delší časové období.

Vedlejší účinky stimulantů testosteronu

Ačkoliv mají testosteronové stimulanty jen malý efekt na vaši hladinu testosteronu, nadměrná konzumace může být nebezpečná. Existuje řada případů onemocnění ledvin, jater nebo bolesti břicha26.

Co si z článku odnést

 Takže fungují stimulanty testosteronu? Ačkoliv je nepravděpodobné, že by jejich suplementace změnila vaši tělesnou kompozici, pokud máte zdravou hladinu testosteronu, v některých případech může suplementace pomoct udržet normální produkci a dokonce zvednout nízkou hladinu zpět na normální úroveň.

Testosteronové stimulanty a další suplementy mohou pomoci zlepšit zvládání stresu, takže by mohly být prospěšné, pokud jste často vystresovaní.

Konzumace extrémních množství testosteronových stimulantů může být nebezpečná a existují hlášení o poškození ledvin a jater při konzumaci nadměrného množství.

Nejlepší způsob pro zvýšení testosteronu je pravidelný dlouhodobý odporový trénink spojený se zdravou stravou a kvalitním spánkem.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

 

  1. Gunnels, T. and Bloomer, R. (2014). Increasing Circulating Testosterone: Impact of Herbal Dietary Supplements.Journal of Plant Biochemistry & Physiology, 2(2).
  2. Tyagi V., Scordo M., Yoon R. S., Liporace F. A., Greene L. W. Revisiting the role of testosterone: are we missing something?Revista de Urología. 2017;19(1):16–24.
  3. Bhasin, S., Woodhouse, L., Casaburi, R., Singh, A., Bhasin, D., Berman, N., Chen, X., Yarasheski, K., Magliano, L., Dzekov, C., Dzekov, J., Bross, R., Phillips, J., Sinha-Hikim, I., Shen, R. and Storer, T. (2001). Testosterone dose-response relationships in healthy young men.American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, 281(6), pp.E1172-E1181.
  4. Melville, G., Siegler, J. and Marshall, P. (2015). Three and six grams supplementation of d-aspartic acid in resistance trained men. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12(1).
  5. Araujo AB, Wittert GA: Endocrinology of the aging male. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab 2011, 25(2):303–19.
  6. Cadegiani, F. and Kater, C. (2017). Hormonal aspects of overtraining syndrome: a systematic review.BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation, 9(1).
  7. BERNTON, E., HOOVER, D., GALLOWAY, R. and POPP, K. (2006). Adaptation to Chronic Stress in Military Trainees.Annals of the New York Academy of Sciences, 774(1), pp.217-231.
  8. Leproult, R. (2011). Effect of 1 Week of Sleep Restriction on Testosterone Levels in Young Healthy Men.JAMA, 305(21), p.2173
  9. Luppa, P., Munker, R., Nagel, D., Weber, M. and Engelhardt, D. (1991). Serum androgens in intensive-care patients: correlations with clinical findings.Clinical Endocrinology, 34(4), pp.305-310.
  10. Topo, E., Soricelli, A., D’Aniello, A., Ronsini, S. and D’Aniello, G. (2009). The role and molecular mechanism of D-aspartic acid in the release and synthesis of LH and testosterone in humans and rats.Reproductive Biology and Endocrinology, 7(1), p.120.
  11. Melville, G., Siegler, J. and Marshall, P. (2017). The effects of d-aspartic acid supplementation in resistance-trained men over a three month training period: A randomised controlled trial. PLOS ONE, 12(8), p.e0182630.
  12. Kaprara, A. and Huhtaniemi, I. (2018). The hypothalamus-pituitary-gonad axis: Tales of mice and men.Metabolism, 86, pp.3-17.
  13. Qureshi, A., Naughton, D. and Petroczi, A. (2014). A Systematic Review on the Herbal ExtractTribulus terrestrisand the Roots of its Putative Aphrodisiac and Performance Enhancing Effect.Journal of Dietary Supplements, 11(1), pp.64-79.
  14. Tambi MI, Imran MK, Henkel RR: Standardised water-soluble extract of Eurycoma longifolia, Tongkat ali, as testosterone booster for managing men with late-onset hypogonadism. Andrologia. 2012, 44(Suppl 1):226–30.
  15. Talbott, S., Talbott, J., George, A. and Pugh, M. (2013). Effect of Tongkat Ali on stress hormones and psychological mood state in moderately stressed subjects.Journal of the International Society of Sports Nutrition, 10(1).
  16. Owens, D., Allison, R. and Close, G. (2018). Vitamin D and the Athlete: Current Perspectives and New Challenges.Sports Medicine, 48(S1), pp.3-16.
  17. Blomberg Jensen, M. (2012). Vitamin D metabolism, sex hormones, and male reproductive function.REPRODUCTION, 144(5), p.647.
  18. Seftel, A. (2011). Re: Effect of Vitamin D Supplementation on Testosterone Levels in Men.Journal of Urology, 186(1), pp.239-240.
  19. Lerchbaum, E., Pilz, S., Trummer, C., Schwetz, V., Pachernegg, O., Heijboer, A. and Obermayer-Pietsch, B. (2017). Vitamin D and Testosterone in Healthy Men: A Randomized Controlled Trial.The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 102(11), pp.4292-4302
  20. He CS, Aw Yong XH, Walsh NP, et al. Is there an optimal vitamin D status for immunity in athletes and military personnel? Exerc Immunol Rev. 2016;22:42–64.
  21. Wilborn, C., Kerksick, C., Campbell, B., Taylor, L., Marcello, B., Rasmussen, C., Greenwood, M., Almada, A. and Kreider, R. (2004). Effects of Zinc Magnesium Aspartate (ZMA) Supplementation on Training Adaptations and Markers of Anabolism and Catabolism. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 1(2
  22. Cordova A, Navas FJ: Effect of training on zinc metabolism: changes in serum and sweat zinc concentrations in sportsmen. Ann Nutr Metab. 1998, 42: 274–282. 10.1159/000012744.
  23. Brilla LR, Conte V: Effects of a novel zinc-magnesium formulation on hormones and strength. J Exerc Physiol Online. 2000, 3: 26–36
  24. Dietary Zinc Acts as a Sleep Modulator. (2017).International Journal of Molecular Sciences, 18(11), p.2334.
  25. Abdulrahman A. Case report effect of testosterone boosters on body functions: Case report. Int J Heal Sciences 2018; 12:83-87.
Liam Agnew
Urheiluravintoneuvoja sekä personal trainer
Zobrazit profil Liam Agnew

Liam on International Society of Sport Nutrition  -sertifoitu urheiluravitsemusterapeutti ja hän on myös osa British Dietetics yhdistystä . Hänellä on liikuntatieteen kandidaatti sekä ISSN diplomi käytännön urheilu- ja liikuntaravitsemuksesta.

Liam on kokenut personal trainer ja hän auttaa asiakkaitaan saavuttamaan heidän terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tavoitteita käytännön ohjeilla, jotka perustuvat vankkaan tutkimustietoon.

Vapaa-ajallaan Liam on kisannut useassa eri painonnostokilpailussa ja hän harrastaa myös usein vaeltamista, jalkapalloa sekä kokkaamista. Lue lisää Liamista täältä.

myprotein