Zpět na hlavní obsah
Strava

Top 5 důvodů, proč jíst játra

Top 5 důvodů, proč jíst játra
Claire Muszalski
Autor a expert2 let Ago
Zobrazit profil Claire Muszalski

Jak už jistě víme, bílkoviny jsou klíčové, abychom dosáhli úspěchu na naší fitness cestě. Jsou stavebním kamenem svalů a pomáhají nám je opravovat po tréninku. Společně s proteinovými shaky nebo sumplementy bychom se ale měli ujistit, že přijímáme dostatek bílkovin jakožto součást naší denní stravy. A ačkoliv játra možná nejsou tím prvním, co nás v této souvislosti napadne, existuje vlastně spousta důvodů, proč je jíst.

Tady je pět benefitů jezení jater potvrzených odborníkem na výživu.

Benefity jezení jater

1. Játra jsou kvalitním zdrojem bílkovin

Samozřejmě, nelze z jater udělat váš nový oblíbený zdroj bílkovin, pokud by nebyla na bílkoviny bohatá. 100g kuřecích jater obsahuje zhruba 172 kcal a 100 z nich pochází z bílkovin. To z nich dělá skvělý zdroj bílkovin, který neobsahuje příliš mnoho kalorií.

2. Játra jsou bohatá na železo

Především kuřecí játra jsou nabitá železem. Železo z jater se snadno tráví. Železo pomáhá tělu tvořit červené krvinky a udržuje krev zdravou. Vyšší příjem železa může také pomoci bojovat s únavou. Takže budete mít víc energie na vaše PR.

A nejen to, železo pomáhá tělu metabolizovat bílkoviny. Takže nejenže z jater získáte bílkoviny, ale také vám pomohou je využít.

Cítili jste se poslední dobou vyčerpaně? S těžkostí vyjdete schody, i když jste normálně fyzicky fit? Možná máte nedostatek železa – obzvlášť, pokud jste žena. Poraďte se s lékařem, nechte si zkontrolovat hladinu železa a přidejte do stravy trochu jater – ne však každý den.

3. Játra jsou nabitá vitamíny B

Játra jsou bohatá na folát, vitamín B rozpustný ve vodě. Dospělí by měli ideálně konzumovat přibližně 1,5mcg vitamínu B12 denně – takže zamiřte do supermarketu.

To z jater dělá ještě cennější zdroj energie. Navíc tak pomáhají s udržováním zdraví buněk a jejich opravou. Klíčovým vitamínem je zde B12, který si tělo nedokáže vytvořit samo, a my ho tak musíme konzumovat z potravy.

4. Játra obsahují vitamín A

Játra jsou také velmi bohatá na vitamín A, a to natolik, že se těhotným ženám nedoporučuje je konzumovat. Ale pro netěhotnou populaci je to skvělá zpráva pro vaši pokožku a zrak.

5. Játra jsou ekonomická

Za kuřecí játra zaplatíte standardně poměrně nízkou cenu, za hovězí játra ještě méně. Prodávají se i zmražená, a to ještě levněji – perfektní na týdenní meal prep. To z nich dělá mnohem levnější variantu než běžné zdroje masa.

Mýty o játrech

Játra obsahují hodně toxinů

Hlavní funkcí jater je čistit tělo od toxinů. Ale to neznamená, že když jíte játra, jíte toxiny, které byly odvedeny z těla. Úkolem jater je se těchto toxinů úplně zbavit, a ne je skladovat.

Játra jsou těžká na přípravu

Játra byla velmi populárním zdrojem masa a nedá tolik práce je připravit. Můžete je orestovat na pánvi jako kuřecí prsa a to, zda jsou uvařená, poznáte podle změny barvy.

Jednoduše přidejte cibuli a cherry rajčátka a máte lahodné jídlo. Můžete je také dát do slaných koláčů, dušených pokrmů a dalších receptů.

Co si z článku odnést

Pokud hledáte výživný zdroj bílkovin, játra jsou skvělou potravinou, kterou můžete do svého jídelníčku zahrnout. Mezi benefity jezení jater jednou nebo dvakrát týdně patří zlepšená hladina energie díky železu a B12 a všechny benefity, které s sebou nese vitamín A. K dostání jsou za dostupnou cenu a díky tomu a jejich benefitům jsou játra skvělou součástí jídelníčku.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Claire Muszalski
Autor a expert
Zobrazit profil Claire Muszalski

Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics  a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.

Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.

Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.

Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.

Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.

myprotein