Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Doplňky stravy pro hráče amerického fotbalu

Doplňky stravy pro hráče amerického fotbalu
Robin Švarc
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Robin Švarc

Kdo z Vás zná americký fotbal? A kdo tento sport někdy hrál? Není to snad to samé, jako rugby? Americký fotbal se v České republice hraje? Ano, americký fotbal zažívá poměrně velký rozmach nejen u nás, ale i ve zbytku světa. Tento kolektivní sport, který je populární především ve Spojených Státech se nás hraje již přes 20 let. Mnoho z Vás jistě zná NFL (National Football League), která láká fanoušky z celého světa. Já ovšem pevně věřím, že tento článek čtou nejen fanoušci, ale i současní, či třeba budoucí hráči amerického fotbalu. V tomto článku se totiž zaměřím na doplňky stravy pro hráče amerického fotbalu.

Americký fotbal je týmový sport. Každý jistě ví, že se jedná i o sport kontaktní. Je potřeba atletičnost, síla i výbušnost. V tomto sportu najde uplatnění každý. Pokud umíte sprintovat a dobře skákat, můžete být skvělý obránce. Pokud k tomu ještě umíte chytat, můžete hrát v útoku. Máte problém s nadváhou? A co takhle proměnit tento „problém“ ve výhodu? Každý tým amerického fotbalu potřebuje takzvané „linemany“. Když budete makat a naučíte se s tělem správně pracovat, budou Vaše kila výhodou. Tento sport je opravdu rozmanitý a tak ho může hrát každý. Silný týmový duch, velice propracované akce a spousta tvrdé práce. Jak to ale zvládnout co nejlépe? Jak zhruba vypadá příprava amerického fotbalisty? A jaké doplňky stravy Vám pomohou maximalizovat výkon?

Příprava v tomto sportu je také svým způsobem rozmanitá. Záleží především na pozici, kterou hrajete, ale základ je vždy stejný. Trénink na hřišti, v posilovně a studování videa. Americký fotbal bych zařadil k rychlostně-silovým sportům. To znamená, že je zde kladen důraz především na práci nohou, výbušnost, maximální rychlost a celkovou sílu. Na tréninku amerického fotbalu tedy nečekejte žádné půlmaratony. Při zápasech je hra hodně rozkouskovaná a tak je nejdůležitějších prvních 10 vteřin výkonu. V rámci fyzické připravy na americký fotbal je tedy užíván takový mix silového (posilovna) a sprinterského tréninku (hřiště). Nyní tedy ke správným doplňkům.

BCAA jsou jasnou volbou. Větvené aminokyseliny, které jsou mezi aminokyselinami metabolizovány jako první, plní ochranou funkci vůči svalovému glykogenu. Princip fungování BCAA jsem rozepisoval ve svém článku o doplňcích stravy pro začátečníky, takže si jej můžete připomenout právě tam. BCAA jsou jedním z hlavních doplňků stravy v mnoha sportech. Dávkování do jisté míry individuální. Záleží na intenzitě a četnosti tréninků, stravování či zařazování ostatních doplňků stravy. Optimální dávka je zhruba 20-25g denně. BCAA rozhodně zařazujeme před, při a nebo po tréninku, můžeme však přidat i ráno.

Aby byla naše regenerace podpořena dostatečně, zařadíme do jídelníčku také glutamin. Opět se jedná o doplněk, který je hojně využíván i v dalších sportech. Regeneraci svalových vláken, ale i třeba udržování dusíkové rovnováhy nabízí tato aminokyselina, která je vůbec tou nejvíce zastoupenou v lidském těle. Především sportovci, kteří jsou vystavování silové zátěži, glutamin často doplňují formou suplementů.  S dávkováním je to pak podobné jako s BCAA. V tréninkový den by se měl příjem pohybovat okolo 20g. Ideální je dávku rozdělit na polovinu a to po tréninku a před spaním.

Dalším doplňkem stravy, který je jako šitý pro americký fotbal, je kreatin. Tento suplement, který svůj maximální potenciál odhaluje především při krátkodobé zátěži, se do tréninků amerického fotbalu více než hodí. Na silové cvičení v posilovně, i na krátké a výbušné drily na hřišti je kreatin naprosto ideální. Jak je známu, tak kreatin zvyšuje syntézu bílkovin. Jediným lehčím vedlejším efektem, je větší zadržování vody v těle. Tento vedlejší efekt je však často přeceňován. Pokud je kreatin zařazen do správného jídelníčku, tak „zavodňování“ ani nepocítíte. Více informací o kreatinu pak naleznete na našem blogu ve článku, který je zaměřen výhradně na kreatin. Kreatin se dávkuje před a po tréninku. Denní dávka je mezi 10-15g.

Dále rozhodně doporučuji doplnit stravu o různé minerály a vitamíny. Pro každého sportovce je důležité udržovat chod těla na co nejvyšší úrovni. Podpoříte tak i vstřebávání důležitých látek, ať už se jedná o bílkoviny, či třeba kreatin.  Dalším skvělým pomocníkem Vám budou rychlé sacharidy. Správné doplnění energie během tréninku Vám rozhodně jen pomůže. Blíží se léto a tak je důležité dbát na správnou hydrataci. Představte si trénink na sluníčku a ještě k tomu ve výstroji amerického fotbalisty! S pomocí iontových nápojů se můžete kvalitně hydratovat a zároveň doplňovat elektrolyty, abyste předešli nepříjemným svalovým křečím. Posledním doplňkem, který ovšem jistě nemusím blíže představovat, je klasický proteinový nápoj. Příjem kvalitních bílkovin po každém tréninku je samozřejmostí.

Nakonec Vám tedy poskytnu menší výčet suplementů, o kterých jsem v tomto článku hovořil.

BCAAGlutaminKreatinProteinový nápojMix minerálůMix vitamínůEnergy gel

Doufám, že jsem tedy pomohl hráčům amerického fotbalu s nabytím nových a užitečných informací. Ostatním čtenářům jsem alespoň přiblížil americký fotbal, a kdo ví? Třeba tento článek někoho zaujal natolik, že si tento sport vyzkouší sám.

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Robin Švarc
Autor a expert
Zobrazit profil Robin Švarc
Robin Švarc je studentem Vysoké školy tělesné výchovy a sportu Palestra. Současně je držitelem trenérské licence C v oblasti basketbalu. V roce 2018 současně absolvuje celoroční kurz Basketbal Strength & Conditioning pod vedením Francesca Cuzzoliniho, který jako první Evropan pracoval jako kondiční trenér v zámořské NBA (Toronto Raptors). Robin také působí jako kondiční trenér v BA Nymburk a ve zdejší basketbalové akademii zastává pozici sistenta trenéra v kategorii U17 a sám je hlavním trenérem v týmu U11. Jako kondiční trenér pomáhá s přípravou několika hráčů z nejvyšší basketbalové soutěže – Kooperativa NBL. Více informací o Robinovi také naleznete na jeho Instagramu: https://www.instagram.com/robinsvarc/ Ve svém volném čase se aktivně věnuje sportu. Osm let hrál fotbal a čtyři roky závodně plaval. Na elorepublikové úrovni se věnoval osm let basketbalu, když působil v juniorských extraligách. V roce 2017 se stal juniorským mistrem republiky v americkém fotbale.
myprotein