Zpět na hlavní obsah
Trénink

Vynucená opakování

Vynucená opakování
Alice Pearson
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Alice Pearson
  • Vynucená opakování patří do kapitoly takzvaných intenzifikačních technik, které ovšem nepatří do rukou začátečníků.
  • Bohužel chtě nechtě však v posilovnách vidíme mladé nezkušené cvičence s jejich sparingpartnery, snažící se zvednout neúměrně zvolenou zátěž a říkáme si, jestli cvičí ten, co leží na bench lavici nebo ten nad ním, který mu dopomáhá.
  • V tomto článku bych se s Vámi chtěl podělit o zkušenosti a na které věci si dát při této technice pozor a vyhnout se tak nechtěnému poranění.

Využití vynuceného opakování:

  • Jak určitě víte, tělo musíme pořad stimulovat něčím novým, aby se mohlo uchýlit k co největší adaptaci a jeho případnou kompenzaci.
  • Vynucená opakování Vás dostanou za bod, kde se většinou v tréninku nepohybujete tím, že velmi vyčerpáte své svaly a to Vás dostane zcela na novou úroveň tréninku.
  • Při opakování stále pracujete s maximálním břemenem, které jste schopni zvládnout a to za předpokladu, že Váš sparing tahá pouze tak, jak si vyžaduje Vaše situace.

 

Principy vynuceného opakování:

  • Tento typ opakování lze použít, jak v objemovém, tak i v tvarovacím tréninku.
  • Hlavní výhoda je, že se dostáváte až za hranici přirozené možnosti Vašeho svalu.
  • V praxi je to tak, že požádáte svého sparinga o jištění, příkladem si ukážeme cvik bench-press. Zvolíte si maximální váhu, například pro 8 opakování. Lehnete si na lavici a začnete cvik provádět. Při dosažení 8 opakování již víte, že 9 opakování byste sami nezvládly a v tom přijde na scénu Váš sparing, který Vás jistí a s ním za malou dopomocí zvládnete udělat ještě o 2 – 3 opakování více. Sval tak dostává větší stimul, který vede k přísnějšímu procvičení a následně jeho růstu.
  • Avšak za nesmírnou výhodu považuji také fakt z psychické stránky. Tím, že pokud provádíte nějaký cvik sám, ať už je to dřep, nebo bench-press.  Vaše mysl je takzvaně na vážkách a ze strachu si to opakování navíc rozmyslíte a raději od něj opustíte. Ostatně zůstat ležet na lavici s přimáčknutou osou na hrudníku není to pravé ořechové.
  • Určitě jiným způsobem bude pracovat psychika, pokud budete vědět, že za Vámi stojí někdo, komu můžete věřit a který Vám v případě potíží pomůže.
  • Tato dopomoc by v ideálním případě měla používat jen tehdy, kdy provádíme poslední 1 – 2 opakování v posledních dvou sérií.

Nejčastější chyby:

  • Určitě jako největší chybu bych viděl nepřiměřeně zvolenou zátěž a to má za následek například dopomoc hned od prvního opakování.
  • Využívání principu vynucených opakování v nepřiměřeně velké míře a to způsobí, že sval bude velmi vyčerpaný a tím nebude mít čas na dostatečnou regeneraci. Tím se zvyšuje i riziko přetrénování.

Shrnutí:

Nedílnou výhodou techniky vynuceného opakování je, že kvalitněji a tvrději procvičíte svaly za hranicí svých možnosti. Ale i takové, že se při cvičení zvýší Vaše bezpečnost a předejdete tak k nechtěnému zranění. Protože za Vámi stojí opora v podobě sparingpartnera, kterému bezmezně věříte, a v případě potíží Vám doslova natáhne pomocnou ruku. Proto pokud se nemůžete ke svému cíli posunout dále nebo zrovna stagnujete, doporučuji, abyste i Vy přidali tuto techniku do Vašeho tréninkového plánu a dodali tělu další stimul k přeměně.

 

http://www.extrifit.cz/cs/blog/clanok/vynucena-opakovani-a-sparingpartneri

Alice Pearson
Autor a expert
Zobrazit profil Alice Pearson

Alice Pearson je UKVRN registrovaná nutriční specialistka and UK Anti‐Doping akreditovaná poradkyně, která obdržela bakalářský titul v oboru Výživa a magisterský titul v oboru Sportovní výživa. Zabývá se užíváním sportovních doplňků stravy pro zlepšení zdraví, fitness a sportovního výkonu. Alice má zkušenosti s prací jak s amatérskými tak elitními sportovci, včetně posytování nutriční podpory Tranmere Rovers FC a Newcastle Falcons Rugby Club. Její výživové rady jsou vždy podpořeny vědeckým výzkumem, který pravidelně čte a neustále se profesně vyvíjí a učí. . Ve svém volném čase miluje Alice cestování, chození do posilovny a čtení dobrých knih. O příběhu Alice se dočtete více zde

myprotein