Zpět na hlavní obsah
Trénink

Reflexní masáž

Reflexní masáž
Lucie Králová
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

 

O masážích tady bylo již pár článků napsáno, ale dnes se zkusíme podívat na poněkud jiné odvětví tohoto oboru. A tou je reflexní masáž.

V čem je jiná než běžná? Kromě toho, že se při ní nepoužívá žádného masážního prostředku, tedy se masíruje „na sucho“, najdeme i další rozdíly.

Slovo reflexní není v názvu jen tak náhodou. Její využití je spíše v tom, že se snažíme nějakým způsobem reflexně ovlivnit další tkáně těla. Jak si to představit...

...podíváme se zpět trochu do historie. V 19.století Henry Head přišel s teorií Hedových zón. Zjistil propojenost určitých segmentů na kůži s různými vnitřními orgány. Vzhledem k nervovému propojení těla to dává smysl. Existují různé „mapy“ lidských těl, které znázorňují místa stejné inervace. A ty se vzájemně mohou ovlivňovat, a taky ovlivňují.

Mohou nastat různé reflexní projevy:

  1. Viscerokutánní – reakce z orgánu se projeví na kůži
  2. Visceromotorický – reakce z orgánů se projeví ve svalech
  3. Visceroviscerální – některé orgány jsou inervačně propojené a ovlivňují se poté vzájemně
  4. Kutoviscerální – přes kůži můžeme ovlivnit nějaký orgán

Tyto projevy stojí na faktu, že podráždění v útrobách se může projevit i ve vzdálené tkáni a stejně tak dráždění povrchu těla se může odrazit v útrobách.

Reflexní masáž je tedy taková technika, která v podstatě zjišťuje, zda problém, se kterým pacient přichází, nemůže být i jiného charakteru, než bychom očekávali. Za mě se jedná spíš o jakousi diagnostickou metodu, díky které si můžeme některé problémy ozřejmit a díky ní pak nalézt další řešení.

Jak jsem již psala výše, nepoužíváme žádného masážního prostředku. Hlavním cílem této masáže vskutku tedy není relaxace, ale spíš vyšetření. Je potřeba zjistit, kde na kůži jsou ty reflexní změny. Masážní prostředek by akorát narušil a změnil povrch kůže, a proto se jej neužívá.

Hlavními projevy reflexních změn je nadměrné zčervenání kůže, rozpad kožní řasy, pálení, únava, malátnost,...  Některým lidem je zpočátku tato metoda velmi nepříjemná, může dokonce bolet až svědit, někomu se může udělat špatně. Je proto nesmírně důležitá komunikace pacienta s vyšetřujícím.

Existují různé techniky a přesné sestavy těchto masáží, určitě je lze najít v různých publikacích i na internetu. Nicméně vzhledem k náročnosti těchto technik bych vskutku doporučovala, ať se odevzdáte do rukou profesionála.

A kdy je vhodné na reflexní masáž dojít? Indikacemi jsou funkční a chronická onemocnění orgánů, poruchy prokrvení, poúrazové a pooperační stavy, endokrinní dysregulace,...

Naopak mezi kontraindikace patří těhotenství, akutní záněty a infekce, stavy vyžadující klid na lůžku, horečky,...

Reflexní masáž se na jednu stranu jeví jako nepříjemná záležitost, na druhou si myslím, že v terapii má své místo. Ale sto lidí, sto chutí. A proto je třeba, aby si každý nalezl to své...

 

 

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein