Zpět na hlavní obsah
Recepty

Jahodové donuty | Recept

Jahodové donuty | Recept
Olga Bajková
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Olga Bajková

Typickou americkou svačinku, sladký koblih s otvorem uprostřed, můžeme připravit i ve zdravé fitness variantě bez zbytečného tuku a cukru. Stačí vyměnit pár ingrediencí a místo smažení je upéct v troubě.

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření/pečení: 10 minut
Počet porcí: 6

 

Nutriční hodnoty 6 ks 1 ks
Energetická hodnota: 606 kcal 101 kcal
Sacharidy: 50 g 8 g
Z toho cukry: 4 g 1 g
Bílkoviny: 31 g 5 g
Tuky: 31 g 5 g

 

Ingredience

Těsto

Poleva

Ostatní

Postup

  1. Rozehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Umyté jahody rozmixujte a smíchejte se zbytkem ingrediencí na těsto.
  3. Těsto nalijte do formy na donuty (6 ks). Pro jistotu ji vymažte kokosovým olejem, ať pak donuty jednoduše vyklopíte.
  4. Pečte 10 minut.
  5. Mezitím připravte polevu smícháním všech ingrediencí v nějaké hlubší misce. Polevu ochutnejte a doslaďte podle chuti.
  6. Do další hlubší misky si nasypte strouhaný kokos.
  7. Hotové donuty nechejte vychladnout a pak je namáčejte do polevy a do kokosu.
  8. Polevu nechejte dobře ztuhnout, ideálně donuty náskladejte do nějaké větší misky vedle sebe a dejte je do ledničky.

bajola-jahodove-donuty

Poznámky

  • Donuty lze udělat i ve verzi s proteinem, stačí část mouky nahradit proteinem, doporučuji izolát, který oproti klasickému tak moc netvrdne, a doporučuji nahradit maximálně 30 % mouky, lze i více, ale čím více bude proteinu, tím budou donuty hutnější, tužší a méně chutné.
  • Lze udělat i čokoládovou verzi, stačí použít mleté ovesné vločky čokoládové, čokoládový protein a případně přidat 1 – 2 lžíce kakaa na vaření.
  • Místo kokosu lze použít i rozemleté ořechy.
  • Místo instantních mletých ochucených ovesných vloček Myprotein můžete případně použít najemno rozemleté ovesné vločky, ale je třeba přidat sladidlo. Chuťově to ale nebude tak dobré, protože instantní mleté vločky Myprotein jsou ideálně oslazené i ochucené.
  • Místo ovesné mouky můžete použít i jiný typ celozrnné mouky, nicméně výsledek bude mít trochu jinou konzistenci i chuť.
Olga Bajková
Autor a expert
Zobrazit profil Olga Bajková
Ahoj všichni fandové MyProtein a fitness životního stylu, moje jméno je Olga, ale v on-line světě mě nejčastěji najdete po přezdívkou Bajola, pod kterou působím i pracovně hlavně jako grafický designér. Olga Bajková je profesionální fitness food blogger. Je úspěšnou absolventkou kurzu Praktické sestavování jídelníčku, Bolavá záda a Specialista pro fitness výživu po vedením Fitness Institut. Její obrovskou vášní jsou fit recepty, kterými příspívá na náš blog. Je zakladatelkou projektu Bajola – Fit bez diet, kde o ní můžete nalézt vice informací. Olgu můžete take sledovat na jejím instagramu: https://www.instagram.com/bajolafitcz/ Ve svém volném času se samozřejmě věnuje fitness, sportu a fotografování jídla a food stylingu. Zkoušela jsem pár diet, vč. sacharidových vln, ale výsledkem byly jen značné váhové výkyvy. Chtěla jsem najít způsob, jak konečně spatřit a konstantně udržet alespoň náznak sixpacku, a to s co nejmenší námahou a omezováním se. Klíč jsem objevila ve vlastní přípravě jídel a konzistenci cvičení. Řídím se heslem „Consistancy is the key“. A protože 80 % úspěchu je strava a já jsem velký gurmán, budu se na blogu MyProtein zaměřovat na recepty. Primárně jednoduché sladké recepty, protože miluju sladké, ale občas to budu prokládat i tradiční českou a italskou kuchyní transformovanou do fitness podoby. I přesto, že už nepraktuji počítání maker (IIFYM), budu u receptů uvádět i nutriční hodnoty. Doufám, že moje recepty vyzkoušíte a bude vám chutnat! ;-)
myprotein