Zpět na hlavní obsah
Recepty

Recept: Dvoubarevná bábovka

Recept: Dvoubarevná bábovka
Lucie Králová
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

Bábovku, tedy druh sladkého pečiva, který je typický především pro oblast střední Evropy, známe asi všichni. Svou oblíbenost získala asi díky svému zvláštnímu tvaru podle formy, který z ní právě onu bábovku vytváří, ale i výbornou chutí a nenáročnou přípravou. U nás se nejčastěji peče v dvoubarevné variantě – se světlou a tmavou částí - ale lze ji najít i v jednobarevných nebo naopak vícebarevných variantách.

Ostatně asi jako každá ″buchta“ má i bábovka několik desítek různých receptů, které se liší země od země, kraj od kraje, rodina od rodiny. Dnešní dvoubarevná bábovka se zařadí tak trochu do ″fitness“ rodiny, protože obsahuje velké množství bílkovin a je proto vhodnou svačinou před i po tréninku.

 

Ingredience:Postup:
  1. Zapneme troubu a předehřejeme si ji na 175°C. Bábovkovou formu dobře vymažeme rostlinným olejem, popřípadě i vysypeme moukou.
  2. Nachystáme si dvě větší mísy a kuchyňskou váhu.
  3. Do první mísy odvážíme 50g jemných ovesných vloček a 30g vanilkového proteinu, přidáme špetku skořice a půl balíčku kypřícího prášku do pečiva a pořádně promícháme. Poté přidáme 20ml (jednu polévkovou lžíci) rostlinného oleje, vejce a můžeme přidat pár kapek vanilkových flavdrops. Pomocí šlehače všechny ingredience vyšleháme do mírně tekutého těsta. Pokud by těsto bylo příliš ″suché“, přidáme trochu vlažné vody, popřípadě mléka.
  4. Do druhé mísy dáme zbylých 50g jemných ovesných vloček a 30g čokoládového proteinu, 10g kakaového prášku a druhou polovinu balíčku kypřícího prášku do pečiva. Ingredience dobře promícháme a stejně jako v předchozím případě poté přilijeme 20ml rostlinného oleje, přidáme vejce a několik kapek čokoládových flavdrops. Šlehačem opět vyšleháme v těsto.
  5. Do nachystané bábovkové formy nejprve nalijeme obsah první mísy, tedy ″světlou“ část bábovky. Na ni opatrně nalijeme ″tmavou“ část těsta. Ničím již nemícháme, části by se spojily a nevytvořily by tak barevný kontrast.
  6. Vložíme do trouby a pečeme na 175°C zhruba 15-20 minut. Kontrolujeme špejlí.
  7. Necháme vychladnout a vyklopíme bábovku z formy. Poté můžeme podávat.

 

Živiny na celou bábovku:

Energie: 1180 kcal / 4940,24 kJ

Bílkoviny: 72,85g

Sacharidy: 70,6g

Tuky: 63,7g

Vláknina: 14,2g

 

Živiny na 100g:

Energie: 294,98 kcal / 1235,06 kJ

Bílkoviny: 18,2g

Sacharidy: 17,65g

Tuky: 15,9g

Vláknina: 3,55g

 

 

 

 

 

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein