Recepty

Recept: Dvoubarevná bábovka

Bábovku, tedy druh sladkého pečiva, který je typický především pro oblast střední Evropy, známe asi všichni. Svou oblíbenost získala asi díky svému zvláštnímu tvaru podle formy, který z ní právě onu bábovku vytváří, ale i výbornou chutí a nenáročnou přípravou. U nás se nejčastěji peče v dvoubarevné variantě – se světlou a tmavou částí – ale lze ji najít i v jednobarevných nebo naopak vícebarevných variantách.

Ostatně asi jako každá ″buchta“ má i bábovka několik desítek různých receptů, které se liší země od země, kraj od kraje, rodina od rodiny. Dnešní dvoubarevná bábovka se zařadí tak trochu do ″fitness“ rodiny, protože obsahuje velké množství bílkovin a je proto vhodnou svačinou před i po tréninku.

 

Ingredience:

Postup:

  1. Zapneme troubu a předehřejeme si ji na 175°C. Bábovkovou formu dobře vymažeme rostlinným olejem, popřípadě i vysypeme moukou.
  2. Nachystáme si dvě větší mísy a kuchyňskou váhu.
  3. Do první mísy odvážíme 50g jemných ovesných vloček a 30g vanilkového proteinu, přidáme špetku skořice a půl balíčku kypřícího prášku do pečiva a pořádně promícháme. Poté přidáme 20ml (jednu polévkovou lžíci) rostlinného oleje, vejce a můžeme přidat pár kapek vanilkových flavdrops. Pomocí šlehače všechny ingredience vyšleháme do mírně tekutého těsta. Pokud by těsto bylo příliš ″suché“, přidáme trochu vlažné vody, popřípadě mléka.
  4. Do druhé mísy dáme zbylých 50g jemných ovesných vloček a 30g čokoládového proteinu, 10g kakaového prášku a druhou polovinu balíčku kypřícího prášku do pečiva. Ingredience dobře promícháme a stejně jako v předchozím případě poté přilijeme 20ml rostlinného oleje, přidáme vejce a několik kapek čokoládových flavdrops. Šlehačem opět vyšleháme v těsto.
  5. Do nachystané bábovkové formy nejprve nalijeme obsah první mísy, tedy ″světlou“ část bábovky. Na ni opatrně nalijeme ″tmavou“ část těsta. Ničím již nemícháme, části by se spojily a nevytvořily by tak barevný kontrast.
  6. Vložíme do trouby a pečeme na 175°C zhruba 15-20 minut. Kontrolujeme špejlí.
  7. Necháme vychladnout a vyklopíme bábovku z formy. Poté můžeme podávat.

 

Živiny na celou bábovku:

Energie: 1180 kcal / 4940,24 kJ

Bílkoviny: 72,85g

Sacharidy: 70,6g

Tuky: 63,7g

Vláknina: 14,2g

 

Živiny na 100g:

Energie: 294,98 kcal / 1235,06 kJ

Bílkoviny: 18,2g

Sacharidy: 17,65g

Tuky: 15,9g

Vláknina: 3,55g

 

 

 

 

 



Lucie Králová

Lucie Králová

Autor a expert

Jmenuji se Lucie a je mi 19 let. K fyzické aktivitě jsem měla vždy blízko, od malička jsem byla zvyklá s rodinou chodit po horách a jezdit na kole, denně se chodilo na procházky. Ale opravdovou lásku ke sportu jsem si vybudovala až tak dva roky zpátky, kdy jsem se našla ve fitness, posilování. To jsem se teprve začala zajímat o způsob, jakým se hýbu, co mi to přináší. A podle toho jsem taky začala řešit stravu, dala se na IIFYM způsob stravování a opravdu se našla. Kromě cvičení se ráda věnuji čtení, psaní (na svůj blog i „do šuplíku“), vaření a pečení, trávím čas s přáteli a rodinou, věnuji se hudbě (poslechu i zpěvu a hře). V brzké době se chystám absolvovat kurz trenéra fitness a časem bych si ráda dodělala i kurz výživového poradenství.


S Myprotein ušetříte každý den! Podívejte se na naše aktuální slevy a slevové kódy... KUP TEĎ