Zpět na hlavní obsah
Strava

Vést zdravější životní styl | Dostaňte se k Vašim cílům

Vést zdravější životní styl | Dostaňte se k Vašim cílům
Jennifer Blow
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Jennifer Blow

Je nejspíše pravda, když řekneme, že všichni občas přehlížíme vlastní zdraví – s hektickým denním programem, který nás neustále nutí balancovat mezi prací, tréninkem a společností, není divu, že naše tělo může občas trochu odpadnout.

Místo čekání dokud nejsme doopravdy nemocní, existuje řada snadných způsobů, jak můžete podpořit své tělo po všech stránkách, což Vám umožní dosahovat maximálních výsledků každý den – a být schopný soustředit se na dosažení důležitých věcí.

Jaké jsou nejlepší suplementy pro imunitu?

Pokud Vás už nebaví popotahování a smrkání a vždy jste obětí nachlazení, které se objevuje každou chvíli – zde je přehled našich top suplementů, které posílí Vaši imunitu.

Vitamin C

Vitamin C je klasická medicína, po které každý sáhne, když se cítí pod psa, doktoři doporučují zvýšit příjem vitamínu C během zimního období pro boj proti nachlazení a chřipce. Posiluje imunitní systém, protože má antioxidační efekty, které pomáhají tělu zbavit se volných radikálů.

Vitamin D

Často nazýván slunečním vitamínem, vitamin má silný vliv na životně důležité orgány jako jsou srdce, játra, plíce a ledviny – pomáhá fungování imunitního systému a předchází autoimunitním onemocněním. Vitamin D také hraje roli při absorpci vápníku, takže je pomocí pro zdravé a silné kosti.

Zinek

Zinek je esenciální stopový minerál, který hraje roli v řadě důležitých funkcí těla a speciálně je spojován s podporu imunitního systému při boji s infekcemi. Studie prokázaly, že může snížit pravděpodobnost nachlazení a zlepšuje rovnováhu imunitního systému. Zinek také pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem a udržuje normální hladinu testosteronu v krvi.

Vitamin B Super Komplex

Toto je opravdu silný suplement, protože jsme spojili všech osm vitamínů B do jedné pohodlné tablety. Jde o opravdu efektivní podporu pro Vaše tělo, protože jednotlivé vitamíny B mají různé vlastnosti a dohromady fungují nejlépe. Specificky vitamíny B6, B12 a kyselina listová se podílí na normálním fungování imunitního systému.

Iron Plus

Tento super suplement obsahuje 100 % Vaší doporučené denní dávky železa a také kyselinu listovou, měď a vitamin C, které pomáhají s absorpcí železa. Železo hraje velkou roli u řady funkcí Vašeho těla a jeho nedostatek může způsobit vážné problémy Vašeho imunitního systému a také vést k únavě, dušnosti nebo prudkému bušení srdce.

 Jaké jsou nejlepší suplementy pro energii?

Zvuk budíku, může vzbudit poměrně silné emoce, že? Naštvání, že musíte vstát z postele právě ve chvíli, když jste se cítili nejlépe. Litujete, že jste nedodrželi předsevzetí vstát brzo. Zoufalí, že Vaše víčka ještě nikdy nebyla tak těžká a máte před sebou minimálně dalších 12 hodin, než budete moct jít zpět do horizontální polohy.

Ačkoliv není nic, co by mohlo nahradit dobrý spánek v boji proti únavě, chápeme, že občas se nelze některým překážkám vyhnout (Netflix maraton nebo komentáře na sociálních sítích, které prostě musíte přečíst), které následně způsobí, že naspat Vašich 7-8 hodin není možné.

Někdy se musíte obrátit na jiné věci, které nastartují Vaše ráno a promění Vás ve fungujícího člověka. Dali jsme dohromady seznam nejlepších energizujících suplementů, které opravdu mohou pomoct – hlavně, pokud se snažíte omezit kávu.

Maca

Maca je rostlina, která pochází z peruánských And -  byla používána po tisíce let v tradiční medicíně a nedávno získala status superpotraviny. Je považováno, že má schopnost zvyšovat energii— ti, kteří Maca pravidelně užívají, hlásí, že se cítí probuzení, plní energie a motivovaní. Naše kapsle jsou proto skvělou přírodní volbou pro boj s ospalostí a užitečné především pro ty, kteří jsou citliví na kofein.

Mega Extrakt zeleného čaje

Další superpotravina, zelený čaj nabral popularitu díky vysokému obsahu antioxidantů a katechinů, kromě toho nabízí dávku přírodního kofeinu. Naše tablety obsahují super koncentrovanou formu zeleného čaje, která je ekvivalentem pro více než osm hrníčků — pokud Vás nenabudí toto, tak už nevíme, co by mohlo.

Thermopure

Jedna z našich nejúčinnějších směsí – je skvělá pro to, aby Vás dostala do botasek a na ranní hodinu spinningu. Obsahuje kombinaci látek zlepšujících výkon, včetně kofeinu, extraktu zeleného čaje, vitamínů B6 a B12 a chromu.

5-HTP

5-HTP nebo 5-hydroxytrytofan je vyroben z aminokyseliny L-Tryptofanu a je předchůdce při výrobě serotoninu – běžně známého jako „hormon štěstí“. Serotonin je neurotransmiter, který hraje úlohu v náladě člověka, ale také reguluje spánek, což je důvod, proč je na našem seznamu. Mnoho lidí zjistilo, že jim 5-http pomohl s lepším spánkem – takže raději než být energizující suplement jako takový, pokouší se vyřešit jádro problému, například. Nedostatek spánku.

Iron Plus

Pokud se neustále cítíte unavení – více než běžný „hodil by se šlofík“ typ únavy, který platí prakticky u všech – můžete trpět chudokrevností z nedostatku železa.  To je stav, kdy tělo nemá dostatek zdravých červených krvinek, které jsou zodpovědné za transport kyslíku do Vaší tkáně. Tyto silné tablety s železem jsou rychlý způsob, napravit tento nedostatek. 

 Jaké jsou nejlepší suplementy pro zdravou kůži?

Stres, špatná strava a znečištění, to všechno mohou být faktory špatného zdraví kůže a všechny mohou být způsobeny hektickým životním stylem. Očividně, pořádná péče o kůži se může zdát jako luxus, který si nemůžete dovolit, když Vás už tlačí čas – ale neměli byste přehlížet, že kůže je největší lidský orgán a má řadu opravdu důležitých funkcí, od regulace teploty po vylučování odpadu.

Proč čekat až budete mít opravdový problém, narušující Vaši sebedůvěru – mluvíme o akné, suché pokožce nebo černých tečkách, které korektor maximálně zamaskuje – když s tím můžete něco udělat?

Ačkoliv se to nemusí zdát, věříme, že krása přichází zevnitř, takže tady máte naše suplementy, které Vám pomohou zářit.

Denní vitamíny

Tyto tablety obsahují sedm esenciálních vitamínů, což z nich dělá super praktický doplněk i do toho nejnabitějšího programu. Každá tableta obsahuje 100 % doporučené denní dávky vitamínu A, což je antioxidant z rodiny „retinoidů“ a je klíčový pro zdravou kůži.

Suplement může být dobrý pro prevenci suché kůže, protože se podílí na normálním odstraňování mrtvých kožních buněk – brání jim usazovat se v pórech a ucpávat je.

Obsahuje také vitamin D, který je spojován se zlepšováním zdraví kůže v případě problémů s akné, ekzémem a také vitamin E, což je další antioxidant s protizánětlivými a proti stárnoucími vlastnostmi.

Zinek

Tento esenciální stopový minerál dobře funguje v kombinaci s vitamínem A, protože ho pomáhá transportovat z jater. Jde o další opravdu efektivní suplement, pokud jste citlivý na pleť, protože studie ukázaly, že lidé, kteří trpí akné, mají nedostatek zinku.

Kokosový olej

Přírodní řešení pro řadu problémů – kokosový olej je přírodní zvlhčovadlo pro regeneraci suché a vločkovité kůže. Je super vstřebatelný a také funguje dobře proti plísni a bakteriím, perfektní pro boj se špatnou a poškozenou pokožkou.

Vitamin C

Vitamin C má velký účinek v těle, především když přijde na kůži. Jde o antioxidant, takže chrání kůži před poškozením volnými radikály, navíc je přítomen při tvorbě kolagenu – bílkoviny, která je nezbytná pro posílení pevnosti a pružnosti kůže.

Omega-3

Tyto kapsle by měly být součástí Vaší denní rutiny z mnoha důvodů. Obsahují esenciální mastné kyseliny DHA (Kyselina dokosahexaenová) a EPA (Kyselina eikosapentaenová), které, stejně jako vitamin C, mohou zlepšit tvorbu kolagenu – posílit kožní buňky a tím snížit výskyt proužků a vrásek. Mohou také snížit symptomy problémů jako je ekzém nebo zarudnutí kůže.

 

 Jaké jsou nejlepší suplementy pro Vaše klouby?

Bolest kloubů může postihnout každého, bez ohledu na věk – především pokud máte náročný tréninkový program. Ano, někdy může být bolest po tréninku uspokojujícím pocitem toho, že se posouváte dál, ale rozhodně by se neměla vyskytovat celý další týden.

Zde jsou naše nejlepší suplementy, které Vám pomohou ulevit od bolesti kloubů, a snad Vám díky tomu bude do skoku.

Joint Plus

Tyto tablety jsou silnou směsí glukosaminu HCL, chondroitin sulfátu, MSM a celadrinu – všechny tyto sloučeniny jsou spojovány s úlevou od bolesti kloubů a symptomů artritidy.

Glukosamin HCL & Chondroitin

Glukosamin je hlavní látkou chrupavky, která tlumí nárazy na klouby, když se pohybujete. Přidaný chondroitin může spolupracovat s touto živinou pro zpomalení degenerace kloubní chrupavky.

Omega-3

Získáváno z rybího oleje, tyto kapsle obsahují esenciální mastné kyseliny EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová), které mohou ulevit od zánětů, které mohou být to, co způsobuje otékání a bolest kloubů.

Extrakt zeleného čaje

Nejen nakopnutí energie, polyfenoly a EGCG obsažené v tomto super suplementu mají protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají ulevovat od symptomů bolesti kloubů podporou pojivové tkáně.

 Zdravé ingredience, které můžete snadno zařadit do své stravy

Dobře, možná slova „organický“ a „superpotravina“ neznamenají tolik kromě vysoké ceny, ale nenechte se odradit. Máme úžasnou nabídku kvalitních a přírodních látek, které jsou skvělou a cenově výhodou alternativou k tomu, co můžete najít v obchodech se zdravou výživou a supermarketech – navíc se mohou snadno stát součástí Vašeho každodenního stravování.

Toto jsou někteří naši favoriti a máme zde důvody, proč si zaslouží místo ve Vaší spíži.

Organická chia semínka

Tato malá černá semínka pochází z rostliny salvia hispanica, která pochází z Jižní Ameriky a patří mezi hluchavkovité rostliny. Nenechte se zmást jejich velikostí – jsou plná živin, včetně vlákniny, omega-3 mastných kyseliny, hořčíku, vápníku a bílkovin.

Můžete si je užít na salátu nebo přidat do cereálií (jsou skvělé především v ovesné kaši, uleželé přes noc) nebo si vyrobte chia puding, pokud je namočíte do vody nebo mléka. Chia semínka také fungují jako zahušťovadlo, takže je můžete přidat do polévky a dokonce mohou nahradit vejce při pečení. Celkem dobré, co?

Organický kakaový prášek

Voláme všechny čokoholiky – toto je pro Vás.

Kakaové boby jsou to, z čeho se vyrábí kakao, kakaové máslo a čokoláda. Tento prášek je skvělým způsobem, jak přidat čokoládovou chuť do Vaší stravy, prakticky bez cukru nebo tuku.

Kakaový prášek obsahuje vysoký podíl vlákniny, esenciálních minerálů a má 29 g bílkovin na 100g porci – to z něj dělá opravdu zdravou alternativu ke klasickému čokoládovému prášku a je také skvělý pro přidání chuti do koktejlů, při pečení dezertů nebo do kávy.

Organická spirulina v prášku

Tento jasně zelený prášek pochází z přírodní řasy a je překvapivě bohatým suplementem. Obsahuje vysoký podíl vlákniny, je zdrojem řady esenciálních vitamínů a minerálů – včetně železa, vápníku, vitamínu D, vitamínu E a zinku.

Spirulina je také velmi bohatá na bílkoviny, obsahuje 64 g na 100g porci, což z tohoto prášku dělá efektivní rostlinný doplněk pro Váš trénink.

Manukový med

Manukový med pochází z Nového Zélandu od včel, které opylují keř Manuka. Je známý pro jasnou zlatavou barvu a bohatou chuť – ale věc, která způsobuje všechen ten zájem o tuto sladkost, jsou antibakteriální schopnosti. Ano, antibakteriální.

Důvodem toho je vysoká koncentrace methylglyoxalu, což je přirozeně se vyskytující sloučenina, která prokazatelně hubí řadu bakterií a virů. Proč si nedopřát zdravé nakopnutí až si příště namažete toast?

 

Proč je důležité mít ve Vaší stravě vlákninu?                      

Doporučený příjem vlákniny je zhruba 30 g, mnoho lidí se k tomuto množství ani nepřiblíží. Vláknina se nachází pouze v rostlinných potravinách jako je ovoce, zelenina, celozrnné pečivo nebo luštěniny.

Má řadu benefitů pro tělo – a je jich více než jen pověstné zlepšování trávení a normalizace pohybu střev (ačkoliv tato pověst je zasloužená).

Vláknina je také často spojována se snižováním cholesterolu, což může vést ke snížení rizika koronárních onemocnění srdce. Navíc také pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Existují dva druhy vlákniny – rozpustná a nerozpustná – oba jsou důležité.

Potraviny, které obsahují rozpustnou vlákninu, jsou například: ovesné vločky, ovoce, zelenina, žito a lněné semínko. Tento druh vlákniny se rozpouští ve vodě ve Vašem trávicím ústrojí – pomáhá snadnému pohybu a může také pomoct snížit krevní cholesterol.

Nerozpustná vláknina se nerozpouští ve vodě a místo toho projde Vaším trávicím ústrojím bez štěpení, což také pomáhá ostatním potravinám ve snadnějším pohybu – udržuje střeva zdravá. Potraviny, které obsahují tento druh vlákniny, jsou mimo jiné: chléb, otruby, cereálie, ořechy a semínka.

Nabízíme řadu suplementů s vlákninou, včetně  našeho VitaFibre, Inulin a Lněného semínka v prášku. Tyto jsou ideální jako pohodlná a levná cesta jak dostat denní dávku vlákniny a využít všechny výhody, které nabízí – stačí je přidat do koktejlu, smoothie nebo při pečení.

 Proč vegani potřebují suplementovat vitamin B12?

Protože se vitamin B12 přirozeně vyskytuje pouze v červeném mase, mléku, sýru, vejcích a jogurtu, očividně je mimo dosah pro ty, kteří vynechávají živočišné produkty. Některé snídaňové cereálie a sójové produkty občas bývají obohaceny o vitamin B12, ale to nechává veganům omezené zdroje jak získat tuto esenciální mikroživinu.

To je důvod, proč jsme vytvořili náš nový Vitamin B12, specificky pro vegany – je skvělý i pro lidi, kteří žádné speciální stravovací návyky nemají, protože zdravotní benefity vitamínu B12 jsou značné a jeho nedostatek může mít nepříznivý vliv na Vaše tělo.

Vitamin B12 hraje roli ve Vašem metabolismu, nervovém systému a normální tvorbě červených krvinek. Proto jde o velmi důležitý vitamin pro celkové dobré zdraví a také je skvělou podporou pro Váš tréninkový progres, protože se také podílí na udržování energie a svalové síly.

Nedostatek tohoto vitamínu může způsobit pomalost a slabost, navzdory kvalitní stravě a dobrému spánku. Může způsobit pocit nevolnosti a opravdu nízký příjem B12 může vést až k anémii a poškození nervového systému.

 Kdy je nejlepší čas užívat vitaminové suplementy?

Není stanoven žádný čas, kdy by užívání suplementů mělo být nejefektivnější – mnoho lidí je užívá na začátku dne, protože řada z nich má schopnost snižovat únavu a vyčerpání, ale je to opravdu jen na Vás, zvolit si čas, který nejlépe odpovídá Vašim potřebám.

Na druhou stranu je dobré vědět, že některé vitamíny mohou způsobit pocit nevolnosti nebo pálení, pokud je užíváte nalačno, proto je obecně doporučováno užívat vitamíny společně s jídlem.

 

Je možné se předávkovat vitamíny?

Může to znít dramaticky, ale ano, opravdu se můžete předávkovat vitamíny.

Existují dvě kategorie vitamínů – rozpustné ve vodě a rozpustné v tucích. Vitamíny rozpustné ve vodě zahrnují vitamíny B a vitamin C, tyto vitamíny tělo není schopno uchovávat ve velkém množství, a pokud jich užijete příliš velké množství, tělo se jich jednoduše zbaví v moči.

Na druhou stranu, vitamíny rozpustné v tucích, mezi které patří A, D, E a K, mohou být skladovány v tukových buňkách lidského těla, dokud je nebudete potřebovat. Z toho důvodu užívání nadměrného množství těchto vitamínů povede k tomu, že si jich tělo bude uchovávat množství vyšší, než je bezpečné, a to může vest k intoxikaci organismu.

Pro většinu dospělých není příliš časté, že by alespoň dosáhli na doporučenou denní dávku vitamíny pouze ze stravy, natož ji přesáhli, ale měli byste si hlídat doporučené dávkování na všech suplementech. Malé množství těchto vitamínů je potřeba pro udržení dobrého celkového zdraví – jen to nepřežeňte.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Jennifer Blow
Autor a expert
Zobrazit profil Jennifer Blow

Jennifer Blow je naše nutriční specialistka registrovaná u UKVRN, což je britský registr kompetentních a kvalifikovaných nutričních profesionálů. Má tituly Bachelor of Science in Nutritional Science a Master’s of Science by Research in Nutrition a nyní se specializuje na použití sportovních suplementů pro zdraví a fitness, podložené důvěryhodným výzkumem.

Jennifer byla citována nebo zmíněna jako nutriční specialista v řadě významných publikací jako Vogue, Elle a Grazia pro její expertní znalost významu výživy pro cvičení a zdravý životní styl.

Její zkušenosti sahají od práce s NHS na testech o zásazích do výživy po specifický výzkum suplementace omega 3 mastnou kyselinou a také vlivu fast foodu na zdraví, což bylo prezentováno na výroční konferenci Nutrition Society . Jennifer se podílí na řadě akcí pro profesní rozvoj, aby měla jistotu, že její znalosti zůstanou na vysoké úrovni. Přečtěte si více o zkušenostech Jennifer zde.

Ve svém volném čase Jennifer ráda chodí po horách a jezdí na kole. Z jejích příspěvků poznáte, že ráda dokazuje, že zdravá strava nemusí znamenat život o hladu.

myprotein