Zpět na hlavní obsah
Strava

5 zdravých výhod arašídového másla

5 zdravých výhod arašídového másla
Jakub Vaňásek
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Jakub Vaňásek

Je jen málo jídel, která jsou chutná i zdravá zároveň. Pokud ale uděláte pár dobrých rozhodnutí může takových jídel být víc. Například burákové máslo, jedná se o neskutečně bohatou a chutnou potravinu, která může být potencionálně zdravá, pokud si koupíte kvalitní máslo. 

Všichni čas od času toužíme po nějakém jídle, které je chutné a zdravé zároveň, protože pokud trénujeme tak i malé pokušení, kterému můžeme podlehnout v nestřežený okamžik nás může posunout o několik dní až týdnů zpět, což nechceme že? Burákové máslo je však jednou z těch potravin, které je chutné a můžeme si ho pravidelně dopřávat.

Zde je uvedeno pět výhod arašídového másla.

1. Zdroj proteinu

Arašídy jsou přirozený zdroj proteinu, který plno lidí přehlíží díky jídlům jako je maso a mořské plody. Avšak burákové máslo je tak dobré, že ho lidé daleko méně přehlížejí nežli zmíněné arašídy.

Protein je nepostradatelný pro buněčné funkce a jejich opravu, netřeba zmiňovat fakt, že protein hraje důležitou roli v syntéze bílkovin, svalovém růstu a celkovém zotavení.

Dvě polévkové lžíce arašídového másla poskytne asi 7-8 g bílkovin. Což je určitě přijemný způsob jak naplnit denní makro živiny.

2. Dobrý cholesterol

Další výhoda přírodního arašídového másla, je skutečnost, že se řadí mezi takzvané pro srdce prospěšné potraviny.

Arašídy jsou totiž plné zdravých tuků, které snižují hladinu LDL (špatného) cholesterolu a zvyšují hladinu HDL (dobrého) cholesterolu. To může vést ke snížení tukové usazeniny.

3. Draslík

Když lidé mluví o zdravotních přínosech banánů, jeden z prvních příkladů, které jim přijdou na mysl, je skutečnost, že jsou výborným zdrojem draslíku. No, vzato kolem a kolem, arašídy jsou dokonce bohatší na draslík než banány, díky čemuž jsou skutečně zdraví velmi prospěšné. Draslík pomáhá snižovat hromadění kyseliny mléčné a navíc může pomoci snížit škodlivé účinky sodíku, pokud ho máte příliš mnoho ve stravě. Příliš mnoho sodíku může vést ke vzniku srdečních onemocnění, infarktů, obezity, hypertenze, selhání ledvin, mrtvice a mnoho dalšího.

Chcete-li získat hlavní výhody arašídového másla, zaměřte se na takové máslo, které neobsahuje žádnou přidanou sůl.

4. Zdroj energie

Lidé si často myslí, že sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro lidské tělo i když ve skutečnosti, z pohledu evoluce by se o tam dalo diskutovat, protože tuk je velmi kvalitním zdrojem energie. Jak již bylo uvedeno, arašídové máslo je plné zdravých tuků a bílkovin, které poskytují významné množství kalorií pro tělo.

A co víc, kalorie poskytované v podobě těchto zdravých tuků jsou okamžitě v těle využity, takže se neukládají v podobě tělesného tuku – díky tomu by vaše tělo mělo okamžitě pocítit okamžitý nárůst energie. Arašídové máslo, v malých množstvích, by proto mohlo být považováno za vhodné předtréninkové jídlo.

Zkuste si namazat burákové máslo na rýžový koláček jako předtréninkové jídlo nebo jako svačinu.

5. Vláknina

Vláknina je důležitá pro udržení zdravého zažívacího systému. Vláknina pomáhá:

✓ podporuje zdravé trávení

✓ zvýšuje absorpci živin

✓ pomáhá udržet pocit nasycení

Obecně dvě polévkové lžíce másla poskytují 2g vlákniny.

✓ Potřebujeme kolem 30 g za den podle obecných doporučení.

Zapamatujte si

Arašídové máslo může být určitě skvělým zdrojem tuků a bílkovin pokud je zahrnete do vašeho jídelníčku. Jen se ujistěte že se vyhýbáte těm, které obsahují přísady jako sůl, cukr, olej a další umělé konzervanty.

Kvalitní arašídové máslo neobsahuje nic jen arašídy!

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Jakub Vaňásek
Autor a expert
Zobrazit profil Jakub Vaňásek
Sportovat jsem začal od mala. Po dobu 7 let, jsem hrál závodně lední hokej, po zranění s kolenem jsem musel přestat a našel zalíbení v posilovně. Postupem času přešlo zalíbení ve vášeň a já absolvoval kurzy trenér fitness a trenér kulturistiky, které jsem uspěšně zakončil. Dále jsem nutriční poradce, specialista na sportovní výživu a doplňky stravy. Absolvoval jsem spoustu přednášek o škodlivosti lepku a laktózy na které mám alergie. Všechny nabyté vědomosti mi pomohli v „boji“ proti těmto alergiím a já jsem schopný poskytnout relevantní informace o této problematice přátelům či klientům. Poslední dobou se specializuji na trénink sportovce a sportovní výživu a doplňky stravy. Jsem zastáncem silového cvičení, a sám cvičím v powerlifterském stylu, což se krásně podepisuje na hormonální odezvě mého těla.
myprotein