Zpět na hlavní obsah
Strava

Vejce – jsou zdravé nebo ne?

Vejce – jsou zdravé nebo ne?
Jakub Mily
Autor a expert6 let Ago
Zobrazit profil Jakub Mily

Už delší dobu mi vrtalo hlavou, proč by mě příroda tak nesnášela a nechala mě oddělovat bílky od žloutků kvůli jejich údajnému vysokému obsahu "zlého" cholesterolu a tím mi ucpávala cévy, což by mě pomalu, ale jistě zabíjelo.

Moje frustrace byla nakonec zbytečná, protože vydaný report pro výbor dietních doporučení potvrdil, že existuje velmi malá spojitost mezi konzumací cholesterolu a hladinou cholesterolu vkrvi (díky tomu by se měly cévy ucpávat). 

Pro lidi, kteří neví o čem je řeč: Vejce nezanáší vaše cévy a taky nezvyšují váš "zlý" cholesterol. (pro zvědavce: odkazy na studie naleznete pod článkem)

A navíc za to údajně nemůže cholesterol, ale velké množství kalorií v naší stravě. A velké množství kalorií (čti více, než jsi schopný za den vyběhat) je původcem nemocí, které jsou zabijákem číslo jedna po celém světě. Můžeme začít od cukrovky, přes ucpané cévy až po hormonální nerovnováhu v našich tělech.

Vůbec to ale neznamená, že bych démonizoval cukr, potažmo sacharidy, nebo tuky. O tom se můžete přesvědčit v tomto videu.

I přes to všechno se stále doporučuje snižování nasycených tuků v potravě na méně, než 10% z celkového denního kalorického příjmu. Podle mého názoru je to trošku střelené od oka, ale jako přibližné měřítko je to asi v pořádku.

Abyste si to ale dokázali představit, tak v jednom kusu vejce je téměř 5g nasycených tuků. Pokud sníte 3 vajíčka, pak by to mohlo cirka odpovídat doporučované hodnotě nasycených tuků na den a dokonce si k tomu budete moct dopřát kousek tučnější šunky a chleba namazat tenkou vrstvou másla. Buďte tedy v klidu.

Na pozoru se mějte leda v tom případě, že se z vás stane postrach místních kurníku a slepice při vašem příchodu začnou zmateně pobíhat. Pak byste se nad svým jídelníčkem měli vážně zamyslet.

To bychom měli k údajným negativům.

Teď ty pozitiva. Vejce mají velkou sytící schopnost, tudíž vhodnost konzumace celých vajec je neodmyslitelnou součástí redukčních diet.

Uvedu jednoduchý příklad: Představte si kolik chleba (sacharidů) sníte během snídaně bez vajec a kolik s nimi? Tipoval bych, že když sníte polovinu dávky, tak nebudu přehánět. A jak dlouho budete cítit pocit sytosti s nimi a bez nich?  Asi je  všem jasné, že varianta s vejci vyhraje.

Vyšší sytost pak má za následek, že za celý den sníte méně jídla a tím také méně kalorií, díky kterým pak zhubnete, nebo při nejhorším udržíte svoji současnou hmotnost a tak se vyhnete nástrahám nemocí způsobené obezitou..

Pití syrových vajec

Občas slýchám, že kluci v posilovně pijí syrová vejce. Nejen, že nechápu jejich myšlenkové pochody a jejich vnímání chuti, ale pití syrových vajec má jednu velkou nevýhodu. Nebo vlastně těch nevýhod je hned několik.

  1. Blokují vstřebávání vitaminu B7 díky avidinu, který se zničí po tepelné úpravě. Takže při dlouhodobém pití syrových vajec můžete začít být deficitní na vitamín B7, který paradoxně potřebujete pro správnou funkci zpracování potravy a tím i dopravování potřebných látek do vašich pracujících svalů.
  2. Hrozí riziko onemocnění salmonelou (paradoxně častěji z biochovů, než z toho průmyslového – o to více do sebe ale údajně dostanete malých dávek antibiotik). Malý tip o moji babičky: salmonely se údajně zbavíte pokud vejce položíte na několik sekund do vroucí vody.
  3. Nikoho přeci nemůže uspokojit pití syrových vajec. Nejsme stroje a mozek potřebuje cítit určité uspokojení po jídle. To pak vede k menší náchylnosti konzumovat „junk food“ (čti džang fůd) v průběhu dne. Milovníkům slizu se omlouvám a tento bod mohou ignorovat.
  4. Vstřebatelnost bílkovin ze syrových vajec je mnohem menší, než z těch uvařených.

Nakonec pár blábolů o tom, jak jsou vejce plné velmi cenného vitamínu A, D, riboflavinu, vitaminu B12, B6 a B7, B8, kyseliny listové, zinku, železa, luteinu a v neposlední řadě kvalitních bílkovin.

Finální verdikt tedy zní: Střídmá konzumace vajec není pouze neškodná, ale naopak velmi prospěšná vašemu zdraví. Nakonec to s námi příroda myslela dobře :)

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Jakub Mily
Autor a expert
Zobrazit profil Jakub Mily
Jakub Milý se již řadu let věnuje naturální kulturistice a funkčnímu tréninku na profesionální úrovni. Je úspěšným absolventem Precision Nutrition akademie. Je taktéž zakladetelem projektu Jdidosebe.cz, který má za cíl lidi naučit se správně hýbat, získat zpět svou kondici, nabrat svalovou hmotu a vyznat se ve svém těle, co se týče výživy. Jakubovými klienty jsou nejčastěji lidé z korporátu, kterým sám opustil naplno v roce 2016. Jakub se aktivně podílí na obsahu blogu pro Myprotein a vice informací o něm naleznete na jeho webu: http://jdidosebe.cz/o-mne/ Ve svém volném čase se věnuje především své manželce a synovi. Je velkým milovníkem jídla, které rád samozřejmě jí, studuje a sleduje psychologické aspekty konzumace jídla.
myprotein