Zpět na hlavní obsah
Strava

Co jíst před HIIT tréninkem

Co jíst před HIIT tréninkem
Evangeline Howarth
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Dejte si na talíř nějaké ty sacharidy, než si půjdete dát HIIT trénink, a bude to dobré….že? Špatně.

Dodat tělu palivo na HIIT trénink chce víc než jen nějaké ty sacharidy. Ačkoliv sacharidy pravidelně tvoří velkou část našeho jídelníčku, jelikož nám dodávají tolik potřebnou energii, musíme se podívat i mimo sacharidy a myslet na ostatní zdroje energie, pokud chceme mít dostatek paliva na HIIT tréninky.

Tady se dočtete, na co je třeba myslet, když přijde řeč na jídlo před HIIT tréninkem.

Sacharidy

Pokud máte vypozorované, že se vám na sacharidech dobře funguje a dodávají vám energii na vaše HIIT tréninky, tak pro vás máme dobré zprávy! Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro tělo. Přemýšlíte ale o typech sacharidů, které jíte, a zda vám dodají energii i poté, co otřete pot po tréninku?

Sacharidy můžeme rozdělit na jednoduché a komplexní, přičemž jednoduché jsou rafinované cukry jako klasický cukr na slazení či med, a komplexní zahrnují sacharidy, které se tráví pomaleji, jako například banán nebo celozrnná rýže.

Tělo rozkládá sacharidy na jednoduché cukry, což je důvod, proč komplexní sacharidy uvolňují energii po delší dobu než jednoduché sacharidy.

Nejlepší pro váš HIIT trénink bude, když si dáte jídlo bohaté na komplexní sacharidy alespoň 2 hodiny předem, aby mělo tělo dostatek času jídlo strávit, zatímco vám dodá energii před, během a po tréninku.

Pokud potřebujete rychlou svačinku před tréninkem, dejte si něco malého a lehkého, co poskytuje především jednoduché sacharidy pro rychlou energii.

Bílkoviny

Bílkoviny jsou dobře známé jakožto makroživina budující svaly, takže není žádným překvapením, že je tu zmiňujeme.

Ačkoliv hlavním atributem HIIT je to, že zvýší srdeční tep a spálí energii v krátkém časovém úseku, stále při něm hodně využíváte svaly. Jen si vzpomeňte na ty všechny výbušné angličáky nebo box jumps, vaše svaly se poté musí zotavit stejně tak jako váš kardiovaskulární systém.

Tuky

O téhle makroživině se toho za ta léta už řeklo spoustu a my jsme rádi, že už to dávno není strašák ve světě výživy.

Tuk je esenciální makroživina, která nám dodává nezbytnou energii, kterou potřebujete během svého HIIT tréninku, když vám začne docházet energie ze sacharidů.

Jezení potravin, které přirozeně obsahují tuk, je dobrým způsobem, jak do své stavy dostat zdravé tuky. Zkuste například oříšky, semínka, avokádo, tučné ryby či vajíčka.

Tekutiny

Víme, že to technicky není jídlo, ale to neznamená, že bychom měli zapomínat na příjem tekutin a hydrataci. Ať už z vás po tréninku vyloženě leje nebo se moc nezpotíte, hydratace je před HIIT tréninkem velice důležitá.

Ochucená voda a mléko se také počítají do vašeho příjmu tekutin, nejen čistá voda. Náš Clear Vegan Protein je skvělou alternativou, pokud hledáte nějaký makro-friendly drink, který vás hydratuje a je nutričně dobrý pro vaše tělo.

Takže co si mám dát?

Tak pojďme na to.

Tady je pár nápadů, co si dát, než zamíříte na další HIIT trénink. Dejte nám vědět, pokud je vyzkoušíte!

Nápad číslo 1

Celozrnný toust s ořechovým máslem podle chuti, doplněný nakrájenými jahodami nebo třeba malinami. Můžete si navrch dát také trochu medu nebo našeho sirupu bez cukru v příchuti butterscotch.

Nápad číslo 2

Ozdobte si semínkové krekry šunkou nebo sýrem…anebo třeba půl napůl. Pokud nechcete šunku a sýr, vyměňte je za avokádo a semínka.

Nápad číslo 3

Proteinové tyčinky nejsou jen pro ty, kteří zvedají činky, jsou skvělým způsobem, jak navýšit svůj denní příjem bílkovin. Je to také praktická svačinka, pokud chcete něco na cesty.

Nápad číslo 4

Smíchejte si v misce nějaké přírodní oříšky a sušené ovoce. Pokud chcete jídlu dodat na objemu, přidejte popcorn.

Co si z článku odnést

Tak, tady to máte. Důvod, proč potřebujete před HIIT tréninkem vyvážené jídlo.

Čas, kdy si dáte svou před-HIIT svačinku, záleží na vás a vašich preferencích, ale jídlo, které potřebujete, abyste tělu dodali palivo, se nemění.

Držte se kombinace všech tří makroživin s malým obsahem jednoduchých cukrů a budete se cítit energicky a připraveni skočit rovnou na HIIT trénink.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Evangeline Howarth
Autor a expert
Zobrazit profil Evangeline Howarth

Evangeline se účastnila sportovních soutěží již od mládí. Jako kvalifikovaná RYA instruktorka jízdy na malých závodních lodích rozumí důležitosti správné výživy pro zvládnutí extrémních a vytrvalostních sportů, především díky její zkušenosti s týmy Velké Británie a vedením a trénováním prvního týmu její univerzity.

Ve svém volném čase miluje Evangeline běh - především maratony. O víkendech ji můžete najít u vodních sportů nebo při výšlapu do kopců. Její ideální večer je strávený HIIT tréninkem nebo dřepy v posilovně před tím, než si připraví nějaké pálivé jídlo s hromadou zeleniny - mňam!

Přečtěte si více o Evangelininých zážitcích zde.

myprotein