Zpět na hlavní obsah
Recenze

RECENZE: Carb crusher

RECENZE: Carb crusher
Andrea Skolkova
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Andrea Skolkova

Tyčinka připomínající oblíbené pochoutky z dětství, s křupavými kousky oříšků, táhnoucím se karamelem a politá kvalitní a výbornou čokoládou. Zní to jako sen? V podobě Carb Crusher se stal skutečností.

O TYČINCE 

Tyčinka „Carb Crusher“ (dalo by se volně přeložit jako „sacharidový drtič“ ?) je novinkou MyProteinu, která byla na našem trhu představena v roce 2018. Je úplně odlišná od všech předchozích tyčinek od MP, takže se nemusíte bát toho, že by novinka ve skutečnosti byla jen znovu propagovaným starším výrobkem v novém obalu.

Hlavní výhodou tyčinky je její vysoký obsah bílkovin, nízký obsah cukru i celkově sacharidů a rozumný obsah tuku. Poslouží tak jako chutná svačinka v případě, kdy vás honí mlsná, ale nestojíte o nadměrné navýšení příjmu kalorií a makroživin. Příznivý je i obsah vitamínů a minerálů, které jsou pro aktivního sportovce velmi důležité. Díky svému obsahu podpoří váš výkon a následnou regeneraci.

Osobně mám velký problém nalézt proteinovou tyčinku, u které by nebyla cítit pachuť proteinu a s tím související „hořkost“. U této tyčinky se pachuti obávat nemusíte, chutná opravdu jako neproteinová tyčinka z obchodu (jen na rozdíl od nich neobsahuje více než polovinu denní doporučené dávky cukru). Prozatím jí naleznete ve třech velmi různorodých příchutích: dark chocolate and sea salt (hořká čokoláda a sůl), caramel nut (karamel a oříšek), strawberry cheesecake (jahodový cheesecake).

Jedna tyčinka má 60 gramů, což je ideální porce na jednu svačinu. Nemusíte si jí tedy dělit na dvakrát, což často bývá nepraktické.

NUTRIČNÍ HODNOTY 

Hodnoty pro příchuť karamel a oříšek v jedné tyčince (60 g): 212 kcal 21 gramů bílkovin 12 gramů sacharidů (z toho cukry 2,7 gramů) 8,2 gramů tuků (z toho nasycené mastné kyseliny 4,2 gramů) 0,46 gramů soli

Obsah nutričních hodnot je velmi pozitivní, obsah bílkovin vysoký a z kvalitních zdrojů, nízký poměr cukru z celkového obsahu sacharidů a relativně nízký poměr nasycených mastných kyselin z celkového obsahu tuků. Jediné, co je nepatrně vyšší je obsah soli, který jde ale vyvážit pestrou a rozumnou stravou po zbytek dne.

Mimo makroživin tyčinka obsahuje téměř 100% z denní doporučené dávky vitamínu A, B6, B12, C, D, E, thiaminu, riboflavinu, niacinu, kyseliny listové, biotinu, železa, zinku, mědi, jódu, selenu a manganu. Dalo by se tedy říci, že je i „vitamínovou bombou“. ?

SLOŽENÍ PODROBNĚ

Proteinovým zdrojem tyčinky je klasický syrovátkový protein (mléčná proteinová směs). Křupavé kousky jsou ve skutečnosti sójové křupky ze sójového proteinu, což obsah bílkovin také navýší. Tyčinka je slazena sladidly (erythriol, steviol glykosidy, xylitol, inulin). Poleva je tvořena klasickou mléčnou čokoládou. Mimo to v tyčince nalezneme plnotučné mléko (z prášku), nízkotučné kakao, aroma, sůl, vitamíny a minerály. Podrobnější složení naleznete přímo v obchodě u produktu.

PRO KOHO JE TYČINKA VHODNÁ? 

Tyčinku bych doporučila jako nutričně vyváženou svačinu všem, kteří se zajímají o zdravý životní styl, hlídají si svůj kalorický příjem, aktivně sportují a občas mají chuť na něco sladkého. Pořád je ale nutné Carb Crusher brát pouze jako dezert, ne jako náhradu pestré stravy nebo jej konzumovat na pravidelné bázi. I u proteinových tyčinek je nutné počítat s tím, že se stále jedná o tyčinku.

Carb Crusher je vhodný i do redukčních diet v případě vyváženosti energetického příjmu za celý den.

Tyčinku lze konzumovat kdykoli během dne jako rychlou a chutnou svačinku. Nedoporučuji si ji brát sebou

RECENZE TYČINKY 

+ vyváženost makroživin + nízký obsah cukrů + konzistence (měkká s křupavými kousky) + chuť (bez chemické pachuti, nepříjemné vůně) + obsah vitamínů a minerálů + velikost optimální na jednu svačinu

  • Obsah soli
  • Roztéká se v teple
RECENZE JEDNOTLIVÝCH PŘÍCHUTÍ 

Dark chocolate and sea salt: Pokud jste milovníky čokolád se špetkou soli, tato příchuť pro vás bude to pravé „ořechové“. Náplň z hořké čokolády se špetkou slaného nádechu, obalená křupavými kousky a karamelovou vrstvou – to celé zalité delikátní mléčnou čokoládou. Za mě 8/10.

Caramel nut: Hledáte-li tyčinku připomínající křupavé tyčinky s arašídy a čokoládou, toto pro vás bude správná volba. Oříšková náplň, táhnoucí se karamel, křupavé kousky a obal z mléčné čokolády – mňam. Hodnotím 10/10.

Strawberry cheesecakeKdo má rád ovocné příchutě, jistě nesáhne vedle s volbou jahodového cheesecaku. Náplň je právě v oné příchuti jahodového dortíku, přelitá karamelem s křupavými kousky a celá tyčinka je pokryta mléčnou čokoládou. Opravdu připomíná onen dezert s čokoládovým topingem. 8/10.

ZÁVĚR 

Carb Crusher se dle mého názoru řadí mezi nejpovedenější díla MyProteinu. Opravdu stojí za ozkoušení. Velmi příznivá je i cena, můžete si tak pochutnat na kvalitní tyčince a zároveň nenechat zaplakat svou peněženku. ?

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Andrea Skolkova
Autor a expert
Zobrazit profil Andrea Skolkova
Andrea Skolková je nejen nadšenou autorkou článků o tréninku, výživě a zdraví, ale také studentkou oboru biologie a tělesná výchova na univerzitě v Hradci Králové. V rámci studia se zabývá především funkčním tréninkem a s tím související anatomií a fyziologií člověka. Ráda se vzdělává i ve volném čase, takže je absolventkou spousty trenérských kurzů a seminářů. Je certifikovaným fitness instruktorem, instruktorem cvičení se závěsnými systémy a balančními pomůckami, TRX® trenérem, absolventem seminářů od KB5 a CoreTraining. Střípky z jejích tréninků a každodenního života naleznete na jejím Instagramu: https://www.instagram.com/andiesaurusss. Její vzpěračské výkony ze závodů si můžete prohlédnout na osobním profilu Powerlifter: https://www.powerlifter.cz/andrea‐skolkova‐u13762.aspx. Prostřednictvím článků ráda předává své zkušenosti z práce osobního kondičního trenéra. Práci ve fitness se věnuje přes pět let a mimo cvičení se snaží svým klientům pomáhat I se stravou a celkovou udržitelností zdravého životního stylu. Aktuálně pracuje v Pardubicích jako trenérka Funkčního Cvičení, OnRamp coach a osobní trenér. Andrea se věnuje Funkčnímu fitness a vzpírání. V obou disciplínách se účastní českých závodů. Okrajově se věnuje překážkovým běhům a občas vyzkouší nějaký triatlon. Mezi její největší úspěchy patří první místo na Hradeckém terénním triatlonu v srpnu 2016, šesté místo na Gladiator Race v říjnu 2017, druhé místo na Bestii Open v únoru 2018, třetí místo na Akademickém mistrovství ČR ve vzpírání v červnu 2018 a třetí místo na Bcross Challenge v srpnu 2018. Mimo to ve volném čase ráda běhá, plave, jezdí na kole a toulá se v přírodě. Kromě sportování ráda tráví volný čas s přáteli u kvalitního jídla či dobré kávy.
myprotein