Zpět na hlavní obsah
Strava

Co jíst, když jste nemocní | Top 11 potravin

Co jíst, když jste nemocní | Top 11 potravin
Claire Muszalski
Autor a expert3 let Ago
Zobrazit profil Claire Muszalski

Když vám není dobře, doktor vám pravděpodobně doporučí, abyste hodně odpočívali, pili dostatek tekutin a podobně. Ale existují také určité potraviny, které mohou pomoci urychlit vaše uzdravování, ať už jde o rýmičku nebo něco jiného. Čtěte dál a zjistěte, které potraviny jsou přírodními léky a kterým se raději vyhnout, když se necítíte úplně nejlíp.

1. Citrusy a další ovoce

Klasický příběh – vitamín C je nejlepší živinou, kterou vyhledávat, když jste nemocní, a většinu z nás hned napadnou pomeranče a další citrusové ovoce. Ale existují potraviny ještě bohatší na vitamín C – jako jahody a červená paprika. Vitamín C můžete také získat ze spousty druhů zelené zeleniny, jako je brokolice nebo špenát.

Vitamín C je hvězdou především co se týče nachlazení a virů, jelikož pomáhá podpořit imunitní systém a zkracuje dobu uzdravování. Ovoce jako borůvky či jahody zase obsahují flavonoidy, silné antioxidanty, které mohou zmírnit zánět.

2. Kuřecí polévka

Pokud se o vás v nemoci stará maminka, určitě vám uvaří kuřecí polévku nebo jiný vývar.

Teplota polévky je příjemná, doplní tekutiny a vývar je plný aminokyselin. Pořádně uvařená zelenina v polévce je snadno stravitelná a nenáročná na žaludek, pokud nemáte zrovna chuť k jídlu, jako třeba když máte chřipku.

3. Česnek

Česnek má antibakteriální účinky, pomáhá bojovat s bakteriemi a viry, které se dostanou do vašeho těla. Podobně jako vitamín C nakopne váš imunitní systém a může pomoci zkrátit dobu klasického nachlazení a dalších virů dýchací soustavy.

Jeho silná chuť a aroma může také pomoci pročistit vaše dutiny. Pokud máte pocit, že nedokážete sníst pár syrových stroužků česneku, opečte ho a přidejte do slaných jídel, která jíte, nebo užívejte doplněk stravy. Česnek má navíc pozitivní účinek na zdraví srdce, když ho budete konzumovat pravidelně.

4. Maso a korýši

To se může zdát jako zvláštní rada, ale maso a korýši jsou dva nejbohatší zdroje zinku, který prokazatelně snižuje délku a závažnost běžného nachlazení.

Pokud nechcete jíst maso nebo korýše, když vám není dobře, doplněk stravy se zinkem postačí. Ale není špatný nápad ujistit se, že jíte několik porcí zinkem nabitých potravin každý týden, což pomůže vašemu imunitnímu systému běžet naplno.

5. Bylinkové čaje

Bylinkové čaj jsou další přírodní medicínou na běžné nachlazení a další nemoci dýchací soustavy. Jsou lépe vonící alternativou, jak pročistit vaše dutiny než česnek, a čajové lístky obsahují velké množství antioxidantů pro boj s nemocemi.

Jsou také nabité dalšími rostlinnými složkami, jako jsou flavonoidy a vitamíny, které prospívají celkovému zdraví, a to především pokud máte bakteriální infekci dutin nebo uší.

Pokud nemáte dostatek energie, když vám není dobře, kofein z některých druhů čaje vás navíc nakope.

6. Med

Med je nejenom lahodný, ale také zklidňuje bolavý krk. Pediatři často doporučují med jakožto pomůcku v boji proti kašli pro děti, které jsou příliš malé na to, aby braly léky na kašel – ale kojenci mladší jednoho roku by med neměli.

Jeho vysoký obsah cukru z něj dělá nejenom dobrotu, ale dodává mu antimikrobiální účinky – proto vydrží tak dlouho. Med od místních včel navíc může pomoci bojovat se sezónními alergiemi – docela dobrá přírodní medicína.

7. Arašídové máslo

Nejenže je arašídové máslo údajnou pomůckou proti škytavce, ale může také pomoci zklidnit bolavý krk, podobně jako med.

Jelikož jde o rostlinný produkt, obsahuje vitamíny a minerály, které jsou prospěšné pro celkové zdraví. Malá lžička může pomoci, když vás trápí kašel, a navíc je to prostě pochoutka.

8. Elektrolytové nápoje

Pokud jste ztratili spoustu tekutin kvůli střevní chřipce, iontové/elektrolytové nápoje jsou perfektní cestou, jak doplnit určité látky. Často obsahují trochu cukru, který vám dodá nějaké kalorie, zatímco zároveň doplňují sodík, draslík a další elektrolyty, které tělo ztrácí při zvracení nebo průjmu.

Předcházení dehydrataci je nejlepším způsobem, jak získat zpátky sílu, a tohle je cesta, která je nenáročná pro žaludek, i když vám zrovna není dobře.

Pokud byste raději rychle doplnili elektrolyty, doplňky stravy budou ideální.

9. Kokosová voda

Pokud nemáte rádi chuť tradičních iontových nápojů, kokosová voda může být skvělou alternativou, když potřebujete rehydratovat své tělo. Je přirozeně nabité elektrolyty a má jemně sladkou přírodní chuť, která osvěží v létě nebo po tréninku nebo pokud vás bolí žaludek.

Dávejte si ji po troškách, abyste vyzkoušeli, jak to váš žaludek zvládne, některé lidi může totiž nadýmat.

10 .Rýže

Součást tradiční diety „banány, rýže, jablečné pyré, toust“, která se aplikuje, když máte podrážděný žaludek. Rýže je skvělým způsobem, jak do sebe dostat nějaké kalorie, když nedokážete strávit žádné silnější chutě.

Je snadno stravitelná, jelikož obsahuje málo tuku, dodá vám sacharidy a je jednoduchá na přípravu a uchovávání. Ačkoliv banány, jablečné pyré a toust jsou také možnosti, rýže je klasickým příkladem jídla, které je univerzálně dobře tolerováno. Další podobné potraviny zahrnují například, krekry nebo ovesné vločky.

11. Zázvor

Zázvor je další klasickou medicínou na nevolnost – jen se zeptejte někoho, kdo trpěl ranní nevolností. Doporučuje se na nevolnost a zvracení způsobené bacily, cestováním nebo těhotenstvím.

Existují různé úpravy zázvoru – od čerstvého, nastrouhaného v džusu nebo salátovém dresinku, po sušený, doplňky stravy nebo nápoje.

Jídla, kterým se vyhnout, pokud jste nemocní:

Mastná jídla

Jídla, která jsou mastná a smažená, jsou plná tuku, což zpomaluje trávení a může podráždit žaludek. Pokud vám není nejlíp, tahle jídla mohou vaše symptomy zhoršit.

Jídla s vysokým obsahem tuku zpomalují trávení a smažená jídla nejsou zrovna nejvýživnější.

Vyhněte se: smaženým bramborám, řízkům, máslu, olejovým omáčkám a dipům.

Kyselá jídla

Ačkoliv citrusy nabízí slušnou dávku vitamínu C, často nejsou tou nejlepší volbou pro podrážděný žaludek. Namísto kyselých jídel zvolte raději neutrální jídla zmíněná výše, a ovoce a zeleninu, které neobsahují příliš kyselin – jako banány a mrkev.

Vyhněte se: citronům, limetkám, čistým ovocným džusům a rajčatovému džusu, kávě.

Mléčné výrobky

Ačkoliv je to trochu kontroverzní, spousta lidí věří v omezení mléka a mléčných výrobků, když jste nachlazení. Tato teorie říká, že mléčné výrobky zvyšují produkci hlenu, což může ztížit uzdravování ucpaného nosu nebo dutin.

Ačkoliv výzkum v této oblasti je smíšený, vyřazení těchto potravin na pár dní může pomoci zlepšit vaše symptomy.

Alkohol

Alkohol nemá zrovna příliš mnoho pozitivních účinků, tím spíše ne tehdy, když jste nemocní.

Namísto piva nebo vína si dejte radši výživné jídlo a pití, které mohou nakopnout vaše uzdravování. Voda je vždycky dobrá volba.

Extrémní teploty

Když vás bolí v krku, horké nápoje jako čaj, káva nebo polévka mohou váš krk podráždit více než studené nápoje.

Pokud máte horečku a zimnici, studené smoothies nebo mražené ovoce může váš stav zhoršit. Vezměte v úvahu svoje symptomy, když se budete rozhodovat, co jíst a pít, když vám není dobře.

Co si z článku odnést

Ačkoliv váš doktor vám obvykle poradí nejlépe, co se týče nemoci a nachlazení, spousta potravin, které pravděpodobně máte doma, může vaše uzdravování urychlit. Využijte uzdravovacích schopností potravin a zkuste, jestli se vám uleví dříve.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

1. Maggini, S., Wenzlaff, S., & Hornig, D. (2010). Essential role of vitamin C and zinc in child immunity and health.Journal of International Medical Research38(2), 386-414. 

2. Rana, S. V., Pal, R.,Vaiphei, K., Sharma, S. K., & Ola, R. P. (2011). Garlic in health and disease. Nutrition research reviews24(1), 60-71. 

3.Frederickson, C. J., Koh, J. Y., & Bush, A. I. (2005). The neurobiology of zinc in health and disease. Nature Reviews Neuroscience6(6), 449-462. 

4.Trevisanato, S. I., & Kim, Y. I. (2000). Tea and health.Nutrition Reviews58(1), 1-10. 

Claire Muszalski
Autor a expert
Zobrazit profil Claire Muszalski

Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics  a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.

Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.

Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.

Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.

Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.

myprotein