Zpět na hlavní obsah
Strava

A co bílý cukr..?

A co bílý cukr..?
Lucie Králová
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Lucie Králová

Cukr – přírodní sladidlo, které zná asi každý z nás jako jednu z nejužívanějších ingrediencí v kuchyni. Ale co skutečně víme o něm?

Jedná se o sacharózu, disacharid, který se skládá z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Velmi dobře se tráví, nicméně má vysoký obsah energie a téměř nulový přínos pro naše tělo. Naopak přináší mnoho negativ.

Bílý, jinými slovy rafinovaný, cukr se vyrábí v cukrovarech z cukrové řepy (proto se také někdy nazývá řepný). K dostání je v sypké formě (prášek nebo drobné krystaly), anebo formě zpevněné (kostky). Pro naše tělo je nejméně přínosný. V jeho způsobu zpracování se ztrácí většina živin, které by mohlo naše tělo využít (podobně nešetrné zpracování má například i bílá mouka).

Vysoká spotřeba bílého cukru ochuzuje naše tělo například o vápník, který je důležitý pro stavbu kostí a zdravé zuby – díky tomu je cukru připisován podíl na vzniku zubních kazů nebo vzniku osteoporózy (onemocnění kostní tkáně, které vede k větší křehkosti kostí). Ale jeho spotřeba skýtá mnohem více negativních důsledků. Mezi nimi například růst obezity (zejména pak u dětí), zvýšení hladiny cukru v krvi nebo krevního tlaku, ztráta již výše zmíněného vápníku, ale i hořčíku nebo vitamínu B. Má špatný vliv na funkci imunitního systému a zvyšuje hladinu adrenalinu (což vede k podrážděnosti, hyperaktivitě).

Spotřeba cukru u nás se udává na nějakých 40kg cukru ročně na jednoho člověka. Číslo je to šokující, obzvlášť když si uvědomíme, že se jedná o dvojnásobek doporučovaného množství! Proto se objevují stále frekventovanější problémy s obezitou či cukrovkou.

Jiné možnosti slazení?

Bratrem bílého cukru je třtinový cukr, který se neliší pouze barvou – je tmavý, hnědý až karamelový – ale i šetrnějším způsobem zpracování. Vyrábí se z cukrové třtiny a zachovává si mnohem více hořčíku a vápníku. Obsahuje větší množství živin, nicméně jeho energetická hodnota je stále poměrně vysoká.

Melasa je nerafinované přírodní sladidlo, které vzniká při zpracování cukrové třtiny jako odpadní produkt. Obsahuje živiny, o které byl klasický cukr ochuzen, tudíž obsahuje mnoho minerálů (vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík, sodík, zinek,...), vitamíny skupiny B, enzymy, nenasycené mastné kyseliny,...

Stévie sladká je rostlina původem z Latinské Ameriky. Svou pozornost si získala zejména tím, že ji mohou používat i diabetici. Má mnoho výhod – je mnohem sladší než obyčejný cukr (jeden lístek odpovídá zhruba dvěma kostkám cukru), ale je nekalorická a nezvyšuje hladinu krevního cukru. Lze ji sehnat v různých podobách, ať už jako kapky, tablety nebo sušenou variantu. Je možné ji i pěstovat, jedná se o poměrně nenáročnou rostlinu a zakoupit se dá v běžném zahradnictví.

Palmový cukr je ze šťávy kmenů stromů a obsahuje i minerální látky. Podobně je na tom cukr kokosový, který je z květů a má o něco vyšší obsah přirozených mikroživin. Oba cukry obsahují železo, vápník, zinek a nějaké antioxidanty.

Další možností jsou různé sirupy či med.

Včelí zázrak, tedy med, je skvěle vyvážená směs látek, která podporuje obranyschopnost. Obsahuje enzymy, hormony, vitamíny, minerály a med je také silným rostlinným antibiotikem.

Sirup z Agáve se získává z kaktusu agáve. Konzistenci má řidšího medu. Obsahuje inulin, polysacharid, jež podporuje růst vlastních bakterií bifidobacilus příznivých pro člověka – přispívají k udržení přirozeného a správného rytmu střev.

Javorový sirup se získává vařením a rafinací šťávy z javorů. Říká se, že čím je sirup řidší a světlejší, tak tím je kvalitnější. Obsahuje minerální látky (mangan, fosfor, hořčík, železo,..), vitamíny skupiny B. Má významné detoxikační, antioxidační a protizánětlivé účinky. Rozděluje se dle kvality do několika skupin – A, B, C a D, kde skupina A je ta nejlepší.

Poslední dobou velmi rozšířená jsou i umělá sladidla. Vyrábějí se v různých podobách a jsou význačné tím, že neobsahují žádnou energii a tím pádem neovlivňují hladinu cukru v krvi. Nemohou způsobit ani vznik zubního kazu či obezitu. Mezi nejčastěji používaná sladidla patří především sacharin, aspartam, acesulfam draselný, sukralóza či cyklamát sodný. Umělá sladidla jsou nicméně předmětem častých sporů o své zdravotní nezávadnosti.

 

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Lucie Králová
Autor a expert
Zobrazit profil Lucie Králová
Medailonek – Lucie Králová Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává. V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty. Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn. Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.
myprotein